Stránky

pondělí 3. června 2013

Zenové jaro a jak být za dámu za pár kaček.

Přestože to venku moc jarně nevypadá, podle kalendáře jaro prostě je a na dveře klepe léto. Vím, že spousta lidí roční období při používání kosmetiky nezohledňuje, já k nim však nepatřím. Jedna z věcí, kterou měním okamžitě, když se teplota vyšplhá nad 5 stupňů, je vůně a dneska vám chci napsat o své jarně-letní stálici, kterou je Zen od Shiseido. Vlastní fotku bohužel nemám kvůli tomu "úžasnému" upršenému temnosvitu, který je za oknem.

http://www.blockprojekt.de/wp-content/uploads/Shiseido_zen.jpg
Shiseido Zen vyrábí od roku 1964 a složení se obměňuje. Tu původní vůni jsem bohužel neměla šanci očichat, ale pokud by mi někdy přišla pod nos, nezlobila bych se. Svou aktuální podobu má od roku 2007 (někdy se uvádí i 2000) a voní v ní grapefruit, bergamot, broskev, ananas, modrá růže, frézie, gardénie, červené jablko, fialky, konvalinky, hyacint, růže, lotos, pačuli, cedr, pižmo, bílé pižmo, ambru, kadidlo, mořské rostliny, jak se shodují servery arome.cz, fragrantica.com a basenotes.net. V čem se už ale neshodují, je její popis a hodnocení. Zen je totiž kouzelný a každému voní jinak. :)

Ada z něj cítí tuctovou kytičkovou chemii, já sofistikované tóny dřeva a koření. Někomu připadá sladší, jiným zase záhadný a přitažlivě neidentifikovaletný. Pro stovky různých popisů stačí zagooglovat, ale stejně se pravdy nedoberete a budete si jej muset jít vyzkoušet na vlastní nos.

Zen sice není top mistrovským dílem, ve srovnání s Chanel No. 5 či se Shalimarem je bez debat o pár tříd níž, ale přesto je velmi pozoruhodný. Je totiž unikátní - nikdy jsem necítila nic podobného, ani v přírodě, ani v parfumérii, a to mám toho načicháno opravdu hodně! Možná velice vzdáleně Coco Mademoiselle, ale to by se musela zrovna vrátit z výletu do Japonska.

U mě to v žádném případě nebyla láska na první "počich". Dostala jsem jeho miniaturku a moc se mi nelíbil, protože pro mě byl špatně uchopitelný a nevěděla jsem, kam si ho zařadit. To ostatně nevím dodnes, ale než jsem vzorek celý spotřebovala, už jsem věděla, že se nesetkáváme naposledy.

Cítím v něm především dřevo, pepř a citrusové tóny. Má ohromnou výdrž, na kůži přežije celý den i v extrémních vedrech a na oblečení někdy i praní. Je neutrální, možná trochu chladnější a čistý. I večer mám pořád pocit jako po sprše. Pokud bych se chtěla pokusit popsat jej poetičtěji, řekla bych, že z něj cítím mýtinku uprostřed hustého lesa, kde je spousta mechu a kapradí, kam po dešti prosvítají paprsky letního Slunce. Mám už třetí flakonek a dodnes mi připadá jedinečný.


http://www.hynna.net/img/beskydy11/IMG_7573.jpg

Zen Shiseido je podle mě optimální na denní nošení pro mladé ženy tak od 20 nahoru. Je to čistá, sofistikovaná, trochu záhadná, ale sympatická vůně, jejíž nositelka už není zmatené trdlo, je se sebou srovnaná, má se ráda a ví, co chce. Velice těžko se mi ale představuje na dámách od 40 nahoru, k těm už se podle mě přeci jen hodí něco luxusnějšího. Na večerní nošení dle mého názoru úplně vhodná není, příliš mi evokuje světlo a čistotu. Ale to je na ctěné libosti každé jeho nositelky.

V nadpisu slibuji tip, jak za levný peníz působit jako dáma. Tedy vonět. Je to prosté - po sprše či koupeli použijte na celé tělo modrou Indulonu, voní totiž přesně jako Chanel No. 5. Nekecám. :) Šťastná to žena, která poznala vůni Chanelu dřív než Indulony, protože přesně kvůli tomu mám zábrany si ho koupit. Ale občas indulonový trik používám, než jdu do divadla nebo na ples. Vůně je stálá a dlouhotrvající a rozhodně se nemusíte bát, že vám to ublíží - naopak. Modrá Indulona je kvalitní krém a vaše kůže se po něm bude tetelit blahem. A stojí okolo 40 korun, no nekupte to.

http://www.zentiva.cz/ProductDetailPhotos/0000001.jpg

Čím voníte na jaře vy? Střídáte vůně podle ročních období? A preferujete klasiku, nebo s vůněmi experimentujete?

5 komentářů:

  1. aaaaaaaa! Zen je jedna z mojich naj vôní už minimálne 5 rokov. v práci sme ju testovali a občas nosili všetky kolegyne, a všetci sa zhodli, že mne sedí najviac. dokonca ľudia na ulici ma občas zastavia a pýtajú sa, čím voniam (aj keď v žiadnom prípade si nedávam viac ako 3 streky, neznášam ženské ako chodiace parfumérie).

    mám rada aj Chanel 5, len škoda, že Indulonou sa natrieť nemôžem, mám po nej totiž pocit, akoby som sa zabalila do potravinárskej fólie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak se shodneme, to je fajn. :) Mně se taky občas lidi ptají, čím to voním. Taky máš problém ho k čemukoliv přirovnat?

      A jo, Indulona je hutná, to je pravda. Ale tak stačí se po sprše utřít jen trošku a ředit to na kůži vodou. Za chanelovský dojem mi to rozhodně stojí a za tu miminkovskou pleť pak taky. :)

      Vymazat
    2. hej, mám :) asi k tomu Coco Mademoiselle, kvôli tým citrusom v hlave, ale fakt len vzdialene. inak aj ľudia, čo sa na to pýtajú, tipujú väčšinou Chanel.

      veď to, hutná je, ale už som si aj odvykla od parafínovo-vazelínových krémov. ale čo som sa jej kedysi napoužívala.. rovnako ako aj nechtíkovú (měsíčkovú) na ruky, ale tá mi smrdela :))

      Vymazat
  2. To byl zase jednou pěkný a potěšující článek :-). Ta modrá Indulona mě teda dost překvapila, ovšem Chanel No. 5 je asi něco, k čemu se propracuju až časem. Já se voním tím, co mám po ruce, celkem bez ohledu na roční období, ale je pravda, že to trochu rozlišuji. Mojí celoroční klasikou je CK One, v létě se moc ráda voním zeleným nebo červeným jablkem od Donny Karan nebo úžasnou citrusovo-květinovou vůni So pink od GAP, která, navzdory své směšné ceně, mi voní úplně stejně krásně jako třeba parfém od Diora :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K těm složitějším vůním se časem pročicháš. Já jsem třeba dřív milovala takové ty svěženky a teď jsem na ně vysloveně háklivá. :) CK One je fajn, ale přijde mi tak neutrální a univerzální, že prostě nemám důvod si ho pořídit. A navíc tím voní kolega z práce. :D

      Vymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)