Stránky

středa 7. srpna 2013

6 přírodních způsobů jak zatočit se slunečními popáleninami

I když všichni moc dobře víme, že spálit se na sluníčku je minimálně nezdravé, čas od času se to bohužel stát může. A co pak s tím? Sluncem uškvařená kůže mi bohužel není cizí - jak už jsem psala, nemám skoro žádný pigment, a tak se mi to stává poměrně lehce. Takže jsem si zjistila a vyzkoušela spousty "osvědčených" rad a postupů a předkládám vám ty, které jsou podle mě nejlepší.

1. Aloe vera gel


Source
Aloe vera gel jsem vyzkoušela poprvé letos v lednu na dovolené v tropech, kde mi vyskákala sluneční krupička, na kterou nezabralo vůbec nic, včetně antihistaminik. Po jediném máznutí aloe vera gelem přes noc zmizela! A stejně zázračně gel fungoval i na sluneční popáleniny - nebyly nějak extrémně velké, ale stály za to - třeba proužek na zádech od posunutých plavek nebo pěšinka ve vlasech. Co by se mi jinak hojilo 3 dny, se přes noc zklidnilo. Ani jsem se neoloupala. Pokud si budete chtít aloe vera gel koupit, dívejte se po takovém, který má ve složení co nejméně položek, ideálně jen aloe a vodu. A jestli vám aloe roste doma, internet je plný jednoduchých návodů, jak si gel vyrobit. Podle mě je to minimálně na léto must have nr. 1.


2. Konopný olej


Source
Konopný olej je známý svými léčivými účinky a má široké spektrum použití. Výborně se také hodí na popáleniny, ale ne bezprostředně, spíše na následnou léčbu. Oleje mají totiž nižší bod varu a pokud byste byli hodně rozehřátí, mohli byste si paradoxně ještě víc uškodit. Ale jeho hojivé účinky jsou neoddiskutovatelné.

3. Bílý jogurt


Source
Co nejdříve naneste na celou postiženou oblast tlustou vrstvu bílého jogurtu. Přinese okamžitou úlevu. Popálená kůže z něj doslova vysaje vodu a za chvíli na vás zbude jen suchá krusta. Opatrně ji odstraňte a pokračujte s nanášením jogurtu, dokud na vás zůstane "nevycucaný".

4. Ovesná kaše


Source
Vezměte obyčejné ovesné vločky a pro větší účinnost je rozdrťte v hmoždíři. Zalijte je mlékem nebo řídkým jogurtem - budete vlastně kombinovat blahodárné působení vloček a mléčných bílkovin. Při odstraňování z kůže buďte opatrní, ať se nepoškrábete. Ovesné vločky obsahují látky, které kůži okamžitě uklidní - tuto kaši můžete používat i jako jednoduchou domácí pleťovou masku.

5. Rajčata


Source
Určitě víte, že rajčata obsahují beta karoten, a tak je dobré je hodně jíst v období, kdy čelíte zvýšené expozici slunečním paprskům. Konzumujte je ale s tuky (máslo, olivový olej...), karoteny se tak vstřebají lépe. Údajně jejich absorpci do organismu také pomáhá, když je jejich zdroj tepelně upravený - čili jezte pizzu! :)
Také pomáhá plátky rajčat přikládat zevně na popáleniny. To je mimochodem dobré dělat i tehdy, pokud se chcete zbavit nepříjemného zápachu - třeba po použití nevoňavé kosmetiky, který nedokáže vyřešit sprcha, typicky samoopalovací krémy.

6. Černý čaj


source
Černý čaj obsahuje množství uklidňujících a povzbuzujících látek. Udělejte si silný výluh. Cca 5 sáčků kvalitního černého čaje zalijte litrem vařící vody a nechejte 5 minut luhovat. Výluh zchlaďte a sáčky nevyhazujte a dejte je na chvíli do lednice. Do zchlazeného vývaru namáčejte gázu a přikládejte na postižená místa. Urychlíte tak hojivý proces a můžete předejít tvorbě puchýřků. Na závěr si dopřejte chladivou masáž čajovými sáčky. Podobným způsobem můžete bojovat i proti otokům v obličeji, ale to určitě znáte. :)

Taky se vám stává, že se občas i přes veškerou snahu a péči spálíte? A jak to pak řešíte? A pokud ne, jak to sakra děláte? :)

14 komentářů:

  1. Naštěstí se mi to už dlouho nestalo, ale osvědčila se mi kombinace termální vody Avéne (vychlazené) a aloe vera gelu nebo panthenolové pěny. I ten jogurt docela pomáhá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Panthenol pomáhá taky, ale ve složení mívají ty spreje a pěny nepřírodní látky, tak jsem ho vynechala. :)

      Vymazat
  2. Tak spáleninu jsem si za život už zažila několikrát a nejen od slunce a kromě konopného oleje a rajčat jsem na sebe naplácala vše i tvaroh..Dnes už po druhé vidím ovesnou kaši jsem zvědavá,jak dlouho vydržím,než vlítnu do kuchyně a budu se kaší mazat vnitřně!Dokonce jsem si kdysi uvařila opravdu hodně černého čaje a naplnila s ním vanu a pak jsem v ní vegetovala,no zabralo to,ale pak jsem strávila půl dne čištěním vany:-D A souhlasím,že aloe je pro domácnost prostě must have...i mimo léto.Moc pěkný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, na tvaroh jsem zapomněla! :) Nečekej na spálení a udělej si vločkovou masku - kam se na ni hrabou drogérkoví Freemani a jiná havěť. :)

      Vymazat
  3. Ano, sluníčko a běloba-známá kombinace. Ach jo, no.
    Od mala znám tip s bílým jogurtem a panthenolem. Aloe máme, dávám ho třeba na menší říznutí nožem (šikulka).
    Děkuji za rady s kaší a taky čajem-třeba si teď na ně o dovolené ráda vzpomenu :D.
    Hezký den přeji ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Jorgurtík pri "ťažkých prípadoch" používam.

    OdpovědětVymazat
  5. To s rajčaty je zajímavé a nevěděla jsem to... :)
    Jinak jsou to ale každopádně užitečné věci. A když člověku někdo na spálená záda plácne jogurt z ledničky... uf, to je hrozný šok. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Rajčata? Zajímavé!

    Já spáleniny mažu kokosovým olejem a plácám na ně jogurt, docela to pomáhá :)

    OdpovědětVymazat
  7. nastastie sa mi spalit nepodarilo uz dlho, na toto si davam pozor a vkuse sa kremujem. inak na opalenu pokozku pouzivam kokosak alebo klasicky krem po opalovani a na tvar levandulovy olej, ale kedysi este u mamky si pamatam na jogurtove zabaly, ale to som bola este mlada:)cierny caj a rajciny su pre mna novinka.

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)