Stránky

pondělí 29. července 2013

Montagne Jeunesse, maska pro hloubkové čištění + pokus o rozbor složení

Tak jsem se včera dostala k odzkoušení masky Montagne Jeunesse, se kterou jsem machrovala v nakupovacím postu. Stála mě 49 Kč v Brněnské drogerii Jasmín a koupila jsem si ji spíš jen tak z legrace. Pokud by ji někdo, nebo nějakou jinou Freeman plátýnkovou masku sháněl, kromě Jasmínu je mají ještě v Intersparech.


Vybalování a aplikaci masky jsem vám nenafotila, protože jsem se u toho rochnila ve vaně. Každopádně pokud vás zajímá, jak to v reálu vypadá, musím vás zklamat - zdaleka to není tak cool, jak to má paní na obalu. Vypadá spíš jako proprieta pro mexické zápasy.

http://img.thesun.co.uk/multimedia/archive/00514/El_Hijo_Del_Santo_514234a.jpg
V návodu se píše, že máte šetrně odejmout výplň úst a masku si položit na obličej a 5-10 minut relaxovat. Tak si tak ležím nahulatá ve vaně, naladěná na relax, no a ta zasr... zatracená věc nešla uloupnout. Nakonec jsem se musela zvednout z bublinek a složitě si podat nůžky. Málem jsem si přitom zapálila vlasy o svíčku, kterou jsem si zapálila pro dokreslení odpočinkové atmosféry a která se stala naštěstí jediným svědkem mého vztekání a klení.


Masku jsem nechala působit zhruba 10 minut a zbytek jsem si v souladu s návodem vmasírovala do obličeje a pak opláchla. Kromě toho, že maličko smrděla po terpentýnu mi na ní nic nevadilo a obličej mi nepodráždila.

A výsledek?

Od masky jsem nečekala lautr nic. Chtěla jsem si prostě dát ve vaně děravou hadru na obličej, abych byla jako luxusní panička z filmu. A proto mě docela překvapilo, že jsem pak měla viditelně menší póry a pleť rozzářenější. Akorát se mi trochu vyrýsoval jeden do té doby skrytý beďar pod nosem, který pak nešel za nic vymáčknout, jak se ty póry smrskly. Takže maska celkem splňuje, co slibuje, což mě fakt příjemně překvapilo.

Složení

Jelikož mě ale trochu zarazil ten terpentýnový odér a protože mě inspirovaly moje oblíbené bloggerky Tereza a Mitsuuko, rozhodla jsem se s pomocí pana Googla a svých chemických znalostí (chodila jsem na 8letý gympl) podívat se jednotlivým ingrediencím na zoubek. Je to ostatně logické - u potravin složení čtu a v obchodě u regálů si googluju jednotlivá "éčka", tak bych si asi neměla bez rozmyslu patlat na obličej kde co, že... Takže:


Aqua - voda. :)
Propylene glycol - podle české wiki může být dráždivý a dokonce vzácně toxický. Američani ho zakázali v kočičím krmivu, hmm. Pro celý popis mrkněte sem.
PPG-1-PEG-9 Lauryl Glycol Ether - tahle potvůrka může taky docela dráždit, ač její použití v kosmetice zakázané není. Moc jsem toho o něm nenašla, jen že se nedoporučuje alergikům.
Coco glucoside - Bezpečná látka, derivát kokosového oleje.
Phenoxyethanol - Baktericidní látka běžně používaná v kosmetice. Hodí se jako náhražka formaldehydu, který se s oblibou přidává do laků na nehty a o jehož toxicitě jsem psala tady. Přesto jeho používání není úplně košer, může být nebezpečný pro malé děti, respektive pro jejich nervový systém. Takže minimálně těhule a maminy by si podle mě měly tuhle masku rozmyslet.
Barevně vyznačené látky jsou přírodní, přeskakuju. :)
Sodium lactate - bezpečná látka. Časté potravinové aditivum, podává se dokonce nitrožilně při překyselení organismu.
(Hydroxypropyl)methyl cellulose - je v masce pro udržení vlhkosti. Je to polosyntetická látka, která není toxická a objevuje se i v jídle. Je hořlavý, tak v masce raději nekuřte. :)
Sodium hydroxide - aka hydroxid sodný, prudká žíravina. Ve složení je na posledních místech a ani mně se nic nestalo, tak se o obličej nebojte. V nízkých koncentracích se nejen v kosmetice používá jako čistidlo a rozpouštědlo. Může být ale dráždivý.
Glyceryl oleate - potenciálně dráždivý, co se týká kůže, očí a dýchacích cest. Nic pro lidi s citlivou pletí a asi ani astmatiky. Existuje podezření, že je nebezpečný pro životní prostředí.
Menthyl PCA - bezpečná pečujicí látka.
Lactic acid - kyselina mléčná. Běžně se vyskytuje v lidském organismu. Hlavně v tom netrénovaném, který se ze dne na den rozhodne začít cvičit. :)
Potassium sorbate - mňamka na závěr. Dráždí oči, kůži a dýchací cesty. Je toxický pro lidskou DNA a je mutagenní pro naše krevní buňky. A zhoršuje imunitu. Pro více informací klikněte třeba sem.
Limonene - taky chuťovka. Dráždí kůži a dýchací cesty. Spekulovalo se, že způsobuje nádory u potkanů, ale má se za to, že u lidí možná pomáhá rakovině předcházet.

Závěr

Nejsem žádný chemik a možná plaším zbytečně, ale s tím, co jsem se o jednotlivých ingrediencích dočetla, jsem se rozhodla, že už si masku nekoupím. I když musím uznat, že funguje opravdu dobře, má očekávání předčila o 100 %.
Každopádně značka Montagne Jeunesse do kategorie přírodní kosmetiky nespadá, i když se tak snaží tvářit. V překladu jejich název znamená "horská mladost" - no nevím, kde byste v horách hledali poslední položky ze seznamu ingrediencí...

Jak to máte se zkoumáním složení kosmetiky vy? Řešíte, neřešíte? Já asi začnu. :)

10 komentářů:

  1. Já jsem zkoušela tento typ masky od značky Missha a vypadala jsem přesně jako pán na fotce:-))) Složení kosmetiky se snažím zkoumat. Naposled jsem se dost divila u složení výrobků Freeman - akryláty, polyethylen a další chuťovky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Freeman je tím pověstný. Jak jsou na tom ty masky Missha, nevíš? Okukovala jsem je v obchodě, ale neměla jsem čas to zkoumat a nenapadlo mě si to vyfotit.

      Vymazat
  2. Jj, zloženie dosť riešim a čím som staršia, tým viac. O chvíľu bude zo mňa stará matróna s ingredientovou obsesiou :) Najhoršie je, že niekedy sú tie písmenká také malé, že človek by mal so sebou nosiť ako povinnú výbavu lupu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přemýšlím, že si začnu psát něco jako seznam - ať do příště vím. S potravinama jsem se to tak taky naučila, tak snad pak budu i tu kosmetiku nakupovat tak, že už si domů nedonesu nic, nad čím mi zůstane rozum stát.

      Vymazat
  3. Hej! Bravo!!! =D Teda, si moje veškeré popisy složení šoupla jedním svým do kapsy =D nad tím Sodium hydroxide jsme jednu dobu dumala docela dlouho - v podstatě je to louh a nejčastěji se používá do mýdel. Jelikož je to levná přísada, používá ho většina manufakturních řemeslných kumštýřů, takže ho najdete téměř ve všech "přírodních mejdlíčkách" na Fléru =D V podstatě je to bezpečné v takto ředěné formě. Ovšem mýdlem třeba ve druhém místě ve složení bych se rozhodně nemyla - vysušuje jak sviňa =/
    U masek jsem ještě ochotná takovéto složení zkousnout, pokud jsou jen na zkoušku a jednorázové. V opačném případě beru zaručenou přírodku, abych nemusela takhle pitvat před nákupem každou položku =) proto, klobouk dolů ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík. :) Bohužel ta maska funguje moc hezky, ale alergeny, dráždidla a žíraviny si už na obličej nedám

      Vymazat
  4. Já jsem se párkrát zkusila přebrodit složením, ale bohužel nemám ani nervy na hledání, ani dostatečné chemické znalosti (aneb 2 roky na základce se snad ani nepočítají...). Chlácholím se tím, že většinu péče používám přírodní, hlavně na obličej tedy jenom Saloos. Dekorativku sice obyč klasiku, ale myslím, že hlavní je ta pečující kosmetika. Aspoň se tím uklidňuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je to docela piplačka. Ale snažím se zaujmout aktivnější postoj. V posledním roce jsem začala jíst ultrazdravě, tak by bylo trapné si na sebe mazat jedy. :)

      Vymazat
  5. Složení sleduju vždy, ne všemu teda zdaleka rozumím, takze mito kolikrát je prd platný:-)))
    Ale sleduju to a nakupuji podle toho:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak já složení už docela dlouho zkoumám a mám pocit, že se mi to dost vyplácí. Proč si kupovat něco se sajrajty, když to jde i bez nich a přitom stačí jen číst, no ne?

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)