Stránky

neděle 14. července 2013

Pár jednoduchých tipů, jak ušetřit za kosmetiku

Už jsem tu o tom nedávno psala. Jeden nejmenovaný ženský internetový plátek tvrdí, že průměrná česká žena má v kosmetice "uloženo" přes 50 000 Kč a používá z toho ani ne pětinu. Postoje k tomuto tvrzení můžeme zaujmout různé - od racionálního "ono to vlastně zas tak moc není, když se to bere jako hobby" přes sebezpyt až po šílené "šmarjápanno, dyk to by byla dovolená v Chorvátsku pro celou rodinu i bez zavařeného masa!"

Já sama to zas tak tragicky neprožívám, ale přece jen jsem rozumné děvče, které nehodlá vyhazovat peníze jen tak zbůhdarma. Přečtěte si moje tipy, jak ulehčit peněžence a zároveň neslevit ze svých nároků.

1. Jak ušetřit za tekuté přípravky (micelárka, pleťová voda, tonikum...)


http://www.omlazeni.cz/recenze_images/1033_d_0_1332608023.jpg

Nebudu vás napínat, je to prosté. Tajemství tkví v tampóncích, kterými přípravek aplikujete. Klasický bavlněný vám produktu nasaje až čtyřikrát tolik co tampónek s příměsí mikrovlákna. Já si kupuju Bel od značky Hartmann. Prodávají se třeba v drogerii DM a stojí jen o pár korun víc než Ebelin, ale investice v řádech pár korun se vám bohatě vrátí.

Testuju tohle tvrzení už druhým měsícem a je to prostě tak. Když jsem najela na mikrovlákno, mé půllitrové červené micelárky od Biodermy mi zbývala slabá čtvrtina. Kupovala jsem ji v únoru a ke konci května jsem jí vypleskala cca 75 %. Neodličuju se už ničím jiným, takže večer tak 4 až 5 tampónků padne. 1.6. Jsem si na micelárku poznačila demarkační linii a do teď mi ubylo přesně 7 milimetrů. Ještě že to dvojbalení, co jsem si teď koupila, má trvanlivost do roku 2015. :)

Dřív jsem si kupovala napřeskáčku tampónky Ebelin nebo Bellawa. Ty na Bel ale absolutně nemají, protože většina tekutého produktu skončí nacucaná v nich. Mikrovláknové vatičky tekutiny nezadržují, zato na sebe nachytávají špínu. A obličej vyčistí důkladněji - po odličování ještě chvíli cítím jemné a příjemné škrabkání, jak jsem hezky orašplovaná. :)

2. Hlídejte si poměr cena/výkon


U všeho ostatního než u produktů, které se nanášejí odličovacími tampónky. :) Já jsem na to vyzrála tak, že si do excelovské tabulky zapisuju svoje kosmetické nákupy - kdy jsem věc koupila a kdy dopotřebovala. Při vyhazování si k položce vždycky dopíšu pár praktických poznámek a čas od času vyhodnocuji. Takhle jsem například došla k tomu, že se mi paradoxně vyplatí kupovat si tělová mléka od Lavery, protože mi jedno při každodenním používání vydrží skoro 3 měsíce. Zato stejně velká tělová mléka od Avonu zejí prázdnotou ani ne po měsíci - a to stojí jenom dvakrát méně. Takže milé dámy, testujte, objevujte, buďte zvědavé, ale poučte se z toho.

3. Méně je někdy více a někdy je nejlepší nedělat vůbec nic


Po nedávné návštěvě kožní lékařky - kde jsem si neodpustila mimoděk hudrat, že mě ty pitomé černé tečky už vážně nebaví a co s tím jako hodlá dělat - vím, že jsem předtím své pleti možná škodila ve snaze dát jí jen to nejlepší. Aby se předešlo ucpávání pórů, mělo by se s pleťovými a tělovými krémy spíše šetřit. Očního krému by se při aplikaci na obě oči nemělo použít větší množství než malý hrášek a na obličej a krk by nám ho mělo stačit množství lískového oříšku. Pokud by se krémy rychle a beze stopy vpily, můžeme přidat více, jinak si už ale spíše ubližujeme, protože pleť pak nemůže naplno dýchat. Vlastně se těmi patladly tak trochu škrtíme - príma, co?

A už jste slyšely o tom, že nejlepší je se čas od času přestat na 3 dny líčit, drhnout a mazat a jen se mýt vlažnou vodou? Že ne? A víte, kdo to radí dělat? Ne není to žádná potroublá smradlavá lesana ve vytahaných vlastnoručně špatně batikovaných šatech s křivě přišitýma kapsama, ale Chizu Saeki, bývalá poradkyně pro kosmetiku u Diora, která je v současnosti velice úspěšná v tomtéž oboru a vypadá minimálně o dvacet let mladší. Pro více info klikněte sem. Já sama tuto metodu čas od času praktikuji na dovolené (teda dělám to tak už léta, akorát jsem nevěděla, že provádím speciální beauty proceduru) a musím říct, že to tomu obličeji prostě občas udělá dobře.

Samozřejmě se toho dá pro ušetření udělat ještě spousta - porovnávat ceny, zvažovat nutnost nákupu, nelézt jen tak pro nic za nic do drogérky... Jak to řešíte vy? Nebo neřešíte? :)

56 komentářů:

  1. tyjo, já zrovn tyhle Bel tamponky naprosto nesnáším, děsně se cuckují .. (narozdíl od oblíbených Ebelin)
    ale je to zajímavý, že pak spotřebuješ míň
    produktu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, fakt je toho produktu zapotřebí výrazně méně. Jinak viz odpověď anonymovi. :)

      Vymazat
    2. Zrovna jsem to chtěla taky napsat,bel mi strašně nevyhovujou,škrábou.. Je fakt že si obličej odličuju gelem,takže tamponky potřebuju jen na oči a pleť.vodu, na bavlněné ale nic nemá.. Nacucnou, pravda, ale to škrábání nesnáším,navíc mě stejně všechno ubývá strašně pomalu :)

      Vymazat
  2. nenávidím tamponky Bel, dělají na sobě takové žmolky a škrábou :-/ kupuju Ebelin a spokojenost :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nemám ráda tamponky od Bel používám jedině z Lidlu:))

    OdpovědětVymazat
  4. Mám stejný názor jako holky, asi 3x jsem narazila na balení tamponků Bel, které byly strašně jemné a vůbec se neroztahovaly, opravdu vypadaly kvalitně. Ale v 90% procentech nákupu to bylo zklamání - děsně škrábou a vůbec nejsou jemné. M.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak odpovím třeba tady. :) Mám teď třetí balení a nežmolí a necuckujou. Jeden se mi akorát začal rozpadat, když jsem příteli odstraňovala z ramene kotvu, kterou mu udělal liháčem kolega v práci. Tak nevím, asi dělám něco špatně a nebo se zlepšily, nebo nevím. :)

    OdpovědětVymazat
  6. To spíš my všechny tady děláme něco špatně, protože já s nima mám úplně ten samej problém :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ja taky preferuju Ebelin, s Bel jsem fakt spokojena nebyla, mozna to byl spatny druh?

    OdpovědětVymazat
  8. Mně ty tamponky Bel taky vůbec nevyhovovaly. Škrábaly mě, rozpadaly se a měla jsem problém s odličování, když jsem je používala. Za mě jedině bavlněné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já ten článek asi přejmenuju na "Heč jak šetřím a vy nemůžete!" :D

      Vymazat
  9. Jo tyhle tampony přesně teď :D taky jich padne tak 5-6 nesnáším nedokonalé odlíčení :D Nějak nekladu důraz na to kolik odličovacího prostředku na to dám, ale jestli nemám vatu všude po obličeji a nebo jestli nejsou hrubé. Nedavno jsem si taky v DM koupila nějaké a ty v sobě měli jaké si zelené nitky plastu, hned letěly do koše, podotýkam, že to byla značka, jen si teď nevzpomenu jaká...

    OdpovědětVymazat
  10. "Méně je někdy více" mě vážně zaujalo.. nikdy by mě nenapadlo, že čím víc krému, tím hůř.. vždycky si jej napatlám jak nejvíc to jde :D děkuji za tip :))

    http://www.fashionladyan.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Já musím mít tamponky jen s 100% bavlnou, ostatní jsou hrozné a cuckují se :-/

    OdpovědětVymazat
  12. Hah, s tím překrémováváním je to teda asi pravda, já to sleduju na sobě už delší dobu :) Jinak by mě zajímalo, co ti ještě kožní k černým tečkám řekla... doufám, že o tom napíšeš. Jak tak čtu tvůj blog, tak mám pocit, že mám úplně stejný problémy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No řekla mi, že s tím sama moc nezmůžu. Teda kromě racionální stravy, pitného režimu a čistění pleti dvakrát denně a doporučila mi kosmetické ošetření. Chystám se do salónu, kde používají Dermatologicu, tak pak přinesu reportáž.

      Vymazat
    2. Joo, to by mě zajímalo a pěkně od začátku a nevynechat žádné detaily - hudbou počínaje po vůni aviváže na ručníky konče ;) =D

      Vymazat
    3. Ty šťouralko jedna! :D Ještě jsem tam nebyla, chci si to dát za odměnu za jednu věc, co se mi pořád nedaří zvládnout, tak jsem doufala, že mi to nikdo nebude připomínat. Ale Mitsuuko nic neunikne, že? :D

      Vymazat
    4. hihi, tak šup, koukej to dodělat, ať se můžu kochat zážitky ze salonu ;)

      Vymazat
    5. Tak se to včera povedlo. Ve svém pokročilém věku jsem se stala řidičkou a odpoledne se jdu objednat. :)

      Vymazat
    6. ooo, gratuluju ;) tak šup, snad nemají dlouhé objednací lhůty =)

      Vymazat
  13. Tak ja ťa podržím :D Používala som vždy tampóny Ebelin, ale priateľ kupoval tieto Bel. Ešte keď sme spolu nebývali som si pri prespávaní uňho všimla, že micelárky potrebujem oveľa menej plus odlíčenie je oveľa rýchlejšie. Takže už kupujeme iba tieto a nemôžem si ich vynachváliť. Jedine, čo mi na nich občas vadí, že tie vlákna vlezú do oka a neviem si ich potom vybrať. A súhlasím s bodom č.3. Keďže som bola pol roka doma a nemusela chodiť medzi ľudí, líčila som sa asi tak raz do týždňa (do obchodu a so smeťami som šla kľudne bez MU) a krémy som používala čo najšetrnejšie a minimálne množstvá . Pleť sa mi neskutočne zlepšila, stále nie je dokonalá, ale je to tak o 70% lepšie ako predtým. Detto vlasy, čím menej ich umývam, tým sa menej mastia a sú krajšie, zdravšie a lesklejšie ako kedykoľvek predtým.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ti náčelníku, že ses mě zastal. :) Hele a to... na co používá tvůj drahý odličovací tampónky?

      Vymazat
    2. Rado sa stalo :D Jááj, no on sa občas (tak raz za týždeň) napatle pleťovou vodou, takže kým bol sám, jedno balenie mu vydržalo aj rok :D

      Vymazat
  14. Snažím se nanakupovat zbytečnosti, s krémy šetřím, ale sprchové gely a šampony a kondicionéry mi bohužel mizí rychlostí blesku. Dovoluji si Tě pozvat k sobě na kokosovou giveaway :-).

    http://bourjoisgirl.blogspot.cz/2013/07/kokosy-na-snehu-aneb-letni-obdarovavani.html

    OdpovědětVymazat
  15. Mně osobně také Bel tamponky nevyhovují, obsahují takové částečky, které mě škrábou. Používám různé značky tamponků, ale musí být ze 100 % bavlny. Jinak jak píše papaya, také se snažím nekupovat si zbytečnosti, které nepotřebuji.

    OdpovědětVymazat
  16. Z Bel tampónikov som bola aj ja veľmi prekvapená, lebo pleť sa mi po nich zdá byť taká čistejšia-vydrhnutá:)) a to, čo píšeš ty ma ani nenapadlo, ale máš úplnú pravdu, že nasajú oveľa menej vody, než iné tampóny.

    OdpovědětVymazat
  17. S těma Belkama je to pravda. mikrovlákno vodu nevcucne, ale vrátí zpět na ple´t a není toho tam pak třeba dávat tolik. Pbyla jsme s nimi leta spokojená a vychvalovala je na každém rohu. pak jsem jednou koupila ty Sephorácké (mrkni do článku o deení rutině, někdy z května) a ty je ještě předčily. na rozdíl od Belek se totiž necuckují, jak psala Moora.. U těch Belek mě taky vytáčela docela vrtkavá kvalita. Nevím, jaké mají výstupní kontroly, jestli se s tímto druhem zboží vůbec někdo páře, ale dost často se mi stávalo, že v některém balíčku byly tamponky hrubší, v jiném zase měkčí, a někdy dokonce tenčí tak moc, že mi Bioderma mále protekla durch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za tip. Jinak musím zaklepat, že jsem měla zatím všechna balení v cajku. A taky moc nechápu, co s těma tampónkama všichni vyvádíte, že vám cuckujou - mně se jeden povedlo rozbít napadrť jen když jsem si s ním v lese před nocováním pod širákem drhla krk a záda po celodenním pochodu. :)

      Vymazat
  18. S tím ze ty tamponky nacucaji víc micelarky , se bohužel musím smířit, protože ty s mikrovlaknem jsou mi nepříjemné, a naopak miluju ty bez mikrovlakna.

    Navíc ja si všeho miluju dávat hodne hodne!!!:D takze holt tohle úplně neřeším, obzvlášt při odlicovani teda vůbec nešetřim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem za ty tampónky ráda. Odlíčí dobře a co se živím sama, mi není tak úplně jedno, jestli jenom za micelárku dám ročně 2000 nebo 1000 Kč. Ono se to nezdá, ale docela ty částka naskáče. :)

      Vymazat
    2. Já se nechtěla přidávat. I po komentu Páji jsem se musela držet, ale teď mi to už nedá. zrovna u této micelárky mám fakt problém a platí u mě "méně je někdy více". Když si jí dám moc, tak mi zákeřně vleze do očí a tam ne, že by štípala, ale vysloveně podráždí spojivky tak, že v oku hrozně řeže. Zrovna včera se mi to stalo a to jsem klela jak starej námořník a nešlo to vypláchnout ani umělýma slzama. Takže za mě - míň micelárky na kvalitní tamponku. Anna: už jsi zkoušela ty sephorácké? ;)

      Vymazat
    3. Která micelárka? Bioderma? A ty tampónky ještě nemám, před dovolenou se Sephoře vyhýbám jak čert kříži, víš jak. :)

      Vymazat
    4. jo, tak se vyhýbej dál, do půlky srna tam mají tu akci na exkluzivku - co narveš do taštičky máš se slevou - tak bacha na to!! =D
      Jo, micelárka Bioderma.. hodně vychvalovaly holky ještě tu micelárku ABCDerm, tak ji možná zkusím, jestli nebude mírnější, když je vlastně "dětská"

      Vymazat
    5. Jo, to je hodně podlá akce. Hele a zrovna včera se mi to s tou micelárkou stalo taky - poprvé za 2 roky používání. Podezřívám z toho nové balení, možná změnili složení, nevíš?

      Vymazat
    6. čéče, to mě nenapadlo,a le je to možné, jak udělali ty akce, tak tím chtěli nalákat lidi, že by? já to mám cca posledního půl roku a kdyžtak nad tím přemýšlím, je to jen s tou poslední lahvičkou. Třeba na dovče s tou miniaturkou mi to neudělalo ani jednou. A je fakt divný, že mi to oko nateče a řeže jako sviňa. Doma zkusím nezapomenout kouknout na to složení a dám vědět..

      Vymazat
    7. Čupr, já jsem ty staré lahvičky už vyházela, takže to zkontrolovat nemůžu.

      Vymazat
    8. No koukám tady člověk zaseje drobný vetricek a přijde za hodinu a uz se na nej vali mitsuko vichřice!!! Kurnik:D

      Kvalitni tamponku...
      Mmmm ty co píšete, jsem používala docela dlouho, ale pak jsem jednou zkusila ty 100% bavlněné a jsou mi mnohem příjemnější...
      Takze se od te doby držím jich..

      Jinak Mišo ja si to v te micelarce jako nenamacim;-), úplně jasne vidím, jak si me představuješ, ze to macim do kyble s micelarkou a zdimam si to na hlavu;-))

      Proste jen nemám rada, kdyz mi ta vaticka na obličeji drhne (a to mi mimochodem prave přijde, ze ta bavlnena je jemnější, ze drhne míň), a jsem zastánce "rozpuštění" makeupu v odličovači, nez drhnuti obličeje, takze proste s mlickama a vodickama úplně nešetřim.


      (Ha! A ted mi na to napiš něco chytreho;-)))...)

      Vymazat
    9. Si Tě úplně představuju, jak sedíš ve vaně, vedle sebe máš kýbl micelárky a políváš jí od hlavy až k patě =D joo, to by Ti bylo docela podobný - ale te´d to budeš muset dělat tonikem Pixi =P
      Taky zrovna nesnesu, když je tam micelárky málo, jinak to ani neodličuje. nesmí to z ní však téct, jinak mi to právě nateče do očí a je zle. Jinak, koukala jsem na to složení a je tam už zase krásný PEG-6 na 2. místě, Propylene glycol.. když jsem psala první článek denní rutiny, tak bylo složení čisté - nechápu, že bych považovala PEG za kytičku???

      Vymazat
    10. Hele ten peg he tam od zacatku:-(
      Prave z toho taky nejsem moc nadšená, rada bych našla jinou, čistší micelarku, zatím teda nemám nic..
      Říkala jsem si, ze bych koukla na tu pro miminka, jestli to nemaj pro ta mrňata třeba trochu lepší..

      Jinak mne ta micelarka z toho neteče, neboj. To totiz taky nesnáším, kdyz se mi takhle zadari

      Vymazat
    11. Škoda, že si nepamatuju, jaká bloggerka to používá. V nějakém nedávném článku ji měla dokonce nafocenou jako titulku, myslím, v rámci vypoužíváno, nebo denní rutiny.. Ta by nám dokázala říct. Ale myslím, že to tam bude taky, miminka nemiminka - u té Sensibio je taky napsáno, že je hypoalergenní a bez různých srov...ů =/

      Vymazat
  19. Koukám tady to zase někdo rozjíždí;-))
    Jdu si to přečíst;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta ženská je k neutahání, že? :) Ještě že jí to tak jde, jinak bych zhynula ve vlaku od nudy. :)

      Vymazat
    2. Hele, nechte si toho ženský jo? musím někde ventilovat stres z práce !! =D

      Vymazat
    3. No ze ale kam se hnu, tam te vidím ventilovat;-)))....

      Vymazat
    4. Holt se asi hýbeme stejným směrem =D Zvláštní.. že bys mě sledovala? To je kvůli tý růžový rtěnce pořád, že jo?! =D

      Vymazat
    5. To ty MĚ sledujes:-))
      Ja někde výjimečně něco napíšu a ty hned "jeeeeee ahoj" a už to jede!

      Vymazat
    6. Tak to si pleteš, JÁ někde něco výjimečně napíšu a TY se vždycky vtírneš! =D

      Anna: Promiň Ananásku, ale za ni fakt nemůžu. SNažím se za sebou zametat stopy, ale pronásleduje mě na každém kroku a pak takhle spamuje cizí zdi =D

      Pája: =P =P =P

      Vymazat
    7. Ty jedna mrňavá sviňurko!!!!!
      Tak to mas u me, to si piš!

      Vymazat
    8. Na jeden den zmizím z internetů a pak tady najdu tohle! :D nechám to tu pro výstrahu budoucím generacím. :D

      Vymazat
    9. :DDD
      no aspon vidíš, jak se vybarvila!!

      a laskave na pušikorna mi nesahej:D!!
      ten je muj!!!

      Vymazat
  20. mám ráda odličovací tampony Bel, používám je už roky, nikdy mě neškrábaly, nežmolkovaly, tak nevím asi je dvojí vydání nebo co :D

    OdpovědětVymazat
  21. Super hned ten první tip, to mě nikdy nenapadlo a ono v tom přeci jen něco bude. To musím tedy okamžitě vyzkoušet. Jinak já ti ještě přidám 4. tip a to ten, že se dá všelijaká kosmetika nakupovat přes http://www.plnapenezenka.cz/kategorie/drogerie-zdravi a získat tím nějaké kačky z nákupu zpět:)

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)