Stránky

pátek 5. července 2013

Spotřebováno - pravidelně nepravidelná bilance

Jak si můžete všimnout, nebilancuji pravidelně, neb jsem člověk chaotický a neuspořádaný. Dělám to tak, že prázdné obaly kupím na jednom místě a když jich je víc, sepíšu to, abych je mohla vyhodit. Ale začínám najíždět na systém, protože už mě štve, jak mám ve všem binec - pochlubím se vám s tím na konci článku.

Takže co mi dosloužilo a jak jsem byla spokojená?





Zleva shora:
Lavera matujicí a vyrovnávací krém s bio měsíčkem a zázvorem.
Už jsem o něm psala v tomto článku, tak jen shrnu, ať se neopakuju. Hezky hydratuje, pečuje a božsky voní, ale nematuje. Takže 3 body z 5 a možná si ho koupím zase v zimě.

Neutrogena čisticí pleťová voda proti černým tečkám
Je to má stálice, zmiňovala jsem ji tady a tady. Na tečky určitě pomáhá, bohužel ne ultimátně. Je dobré s ní pleť navlhčit a pak na napuštěný vatový tampónek přitlačit - když se kůže napne, vrcholky teček to hezky rozpustí. Otevírá póry, takže se po jejím použití můžete pustit do hloubkového čištění. Jen bych ji teda nedoporučila majitelkám suché a citlivé pleti. Sama mám smíšenou až mastnou a občas mě taky lehce podráždí, když to s drhnutím přepísknu. Tak bacha. :) 3 body z 5 a kupuju další.

La Roche Posay Redermic, oční krém proti vráskám.
Krém jsem pro změnu rozebírala tady. Nezaznamenala jsem vůbec žádný pozitivní ani negativní efekt, což mě docela nakrklo, neb jsem za krém zaplatila asi 600 Kč, což byl taky jediný důvod, proč jsem ho patlala až do konce. 0 bodů, další prosím!

Nivea klasický krém v plechovce
Myslím, že není třeba představovat. Mažu si s ním ruce a v nouzi také rty a miluju jeho vůni a konzistenci a jakou mám po něm kůži. Tak jako už naše babičky. :) 4 body z 5 a kupuju zas.

Bezacetonový odlakovač Ebelin
Má být cítit po mandlích, já z něj cítím klasickou agresivní pavůni odlakovače, sorry. :) Byla bych si ho koupila znova, kdybych si nekoupila v drogerii u Semilassa Tea tree odlakovač od Lilien Fruit, který je o dost lepší a taky levnější. S Ebelinem jsem spotřebovala víc tampónků a musela jsem víc tlačit a celkově to byla větší fuška a otrava. 3 body z 5.


Himalaya herbals, neem mask
O masce jsem psala už tady. Podporuje hloubkové čištění pleti a obsahuje bylinu zvanou nimba, která má hojivé a antiseptické účinky. Při pravidelném používání pomáhá proti akné a černým tečkám, ne sice na 100 %, ale docela dost. 4 body z 5 a koupím znova.

Eveline, kozokrém z Ladyboxu
Tak jsem ho konečně dorazila a hádejte, co se stalo po třech týdnech, kdy jsem ho používala každý den ráno a večer? Správně, absolutně nic. Což je ale dobře. :) Krém slibuje, že vám zvětší prsa až o 1 velikost a kdybych tomu skutečně věřila, ani bych se ho netkla, košíček F fakt nechci... Krém celkem hezky voní a řekla bych, že i trochu hydratuje. Víc ani ťuk. 1 bod z 5 za tu vůni.

Palmer's kakaové tělové mléko
Tohle tělové mléko bylo celkem ok. Mazadel mám enormní spotřebu, a tak mám docela srovnání. Hezky hydratuje, dobře se roztírá, není ho třeba použít moc. Co mi na něm vadí, je jeho kakaová vůně. Sice je mi příjemná, ale opravdu nejsem ráda cítit jídlem. Takže co je pro někoho plus, mně vadí. Taky mi přišlo, že na kůži zanechává film, který se pak drolí. Možná by pro mě bylo vhodnější na zimu, občas se plně nevstřebalo. Dávám 3 body z 5, ani průser, ani zázrak.

Morya kokosové tělové mléko
Tohle tělové mléko jsem si koupila v Thajsku a jsem hrozně smutná, že už není. Má 20% obsah kokosového oleje, stačí ho použít málo a kůže je hned jako nová - lesklá, napjatější, zářivější... Zajímavé taky je, jak voní - přesto že je z něj jasně cítit kokos, připomíná spíš luxusní parfém, rozhodně neevokuje jídelní asociace. Dávám 5 bodů z 5 a už vím, kam chci zase v zimě na dovolenou. :)

Vyhozeno a můj přerod v člověka pořádného a systematického

V nějakém internetovém plátku pro ženy a dívky jsem se dočetla, že průměrná holka má doma kosmetiku za cca 50 000 Kč a že z ní používá maximálně pětinu. Je mi jasné, že ta čísla jsou vycucaná z prstu, ale přivedla mě k zamyšlení a hned jak jsem měla volno, začala jsem krámovat a vyhotovovat seznam do excelovské tabulky. Po hodině jsem měla sepsané teprve produkty na rty (balzámy, rtěnky, lesky) a dekorativku na oči a tvářenky. Mazec! Psala jsem si taky, kdy jsem si dané věci pořídila a kolik přibližně stály a zatím jsem na částce bezmála 10 000 Kč. Seznam si hodlám v brzké době dopsat úplně a postupně z něj odepisovat vypotřebované věci a jsem sama zvědavá, jestli u toho systému vydržím a co se z něj všechno dozvím. Zatím jsem docela zděšená.


Fešáky na fotce jsem vyhodila, i když ještě zdaleka nebyli vypotřebovaní. Proč?

Figs&Rouge, Cherry&Vanilla
Tenhle balzám na rty byl tuším v listopadovém Senzaboxu. Ze začátku jsem z něj byla nadšená. Nevoněl sice hezky, měl takovou tu "bio" vůni, ale skvěle hydratoval a promašťoval. Bohužel začal rychle vysychat, ač byla plechovka vždy pečlivě zavřená. Taky se v něm dělaly takové cuckoidní kuličky, což jsem přímo nesnášela, hlavně když se mi dostaly do pusy, fůůůj! Na čas jsem na balzám pozapomněla a teď jsem zjistila, že vyschnul úplně a je teda po něm. Přes počáteční pozitivní reakci mu dávám jen 2 body z 5 a už ho nikdy nechci.

Avon Color trend, Mauve
Tenhle oční stín mám už několik let a vypadá pořád jako nový, protože je úplně, ale úplně, k hov... k ničemu. Vůbec nebarví, jen dělá takový jemný fialkový lesk, a to i v několika vrstvách. A za půl hodiny po něm není ani stopy. Ze stejné edice mám ještě jeden stín a ten je naopak super, doluju z krabičky zbytky a bojím se dne, kdy dojde. Mauve je však propadák a nechápu, že jsem ho nevyhodila už dávno. 0 bodů, sbohem!

Dermacol Moon touch
O tomhle stínu jsem psala nedávno tady. Je to koncentrované třpytivé zlo a když se s ním namalujete, budou se třpytit i otisky vašich nohou na chodníku. Co vašich nohou, i vaše babička bude vyrábět třpytivé stopy! A to jste se s ní neviděli už měsíc. Nebrat, 0 bodů.

Maybelline, great lash
Tuhle řasenku jsem si koupila z nostalgie, dřív jsem ji měla moc ráda. Bohužel, věci, které jsou v minulosti, jsou tam z určitých důvodů a měly by tam zůstat. Řasenka je sice opravdu černočerná, ale opadává a dělá fleky kolem očí. Já už bych ji nepoužila ani jako nouzovku, to bych byla radši nenamalovaná (a to se maluju, i když jdu jen se smetím). 1 bod za tu hezkou černou barvu.

H&M, limonádový balzám na rty
Koupila jsem ho před lety naslepo, protože jsem si neměla čím natřít ofoukané rty a nechtělo se mi do drogerie, háemko bylo blíž. Balzám stál dvě eura a hezky mandarinkově voněl a jednu dobu jsem ho používala denně. Myslím, že je to jen normální vazelína s parfemací. Pak mi nějakou dobu ležel v šupleti, než jsem ho vytáhla na světlo boží. Je bohužel vyrobený v Číně, takže mu nástupce pořizovat nebudu. Ještě ho tam trochu zbylo a podle hmatu a čichu se zdál v pořádku - namazala jsem si ho tedy na lokty a krabičku vymyla a chystám s ní něco, co se vám čtenářům bude možná líbit. :) Za Čínu dávám jen 3 body z 5, jinak by to bylo víc.

Jak vidíte, nebylo toho moc. Je to tím, že mám načnutých milión věcí, které mi pak dojdou všechny naráz. Zdá se, že do spotřeby si taky budu muset zavést systém.

Jak to máte vy? Máte absolutní kontrolu nad svou kosmetikou? A chtěli byste, nebo vám to připadá zbytečné?

9 komentářů:

  1. Ja mám už celkom kontrolu, aspoň sa tak tvárim. Trvá to odkedy som sa presťahovala a vyhodila 3 veľké plné igelitky kozmetiky (hlavne dekoratívky), predtým to vyzeralo, že som tak trochu hoarder, ale nie, nie som :)) Snažím sa dokupovať už len to, čo potrebujem, ale samozrejme mám vždy v zásobe nejakú alternatívu. Inak doteraz som spotrebované veci rovno vyhadzovala, ale asi kvôli blogu začnem skladovať prázdne obaly :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, skladuj! Já jsem na takové články u ostatních vždycky zvědavá. :)

      Vymazat
  2. ti nevím, ale myslím, že 50000 a používaná jen pětina... podle mě není až tak moc přehnané. já si to sice raději nikdy nepočítala, ale je dost dobře možné, že mám doma možná kosmetiku i za víc peněz. jenomže to tak neberu, kdybych třeba chodila každý týden někam chlastat a měla bych takový třeba party koníček místo kosmetika koníček, tak taky za jeden večer utratím 500 ani nemrknu... což dá 25000 za rok a nikdo se nad tím nepozastaví. prostě to jsou peníze utracené za zábavu, no a já už tak kosmetiku prostě beru... jako zábavu. no a protože to tak mám už minimálně deset let, tak těch 50tis v nasyslených zásobách (hlavně dekorativní kosmetiky) mi fakt nepřijde hodně!

    čímž tedy nechci nějak říct, že to je normální... normální to není a navíc se mi v poslední době začíná dělat z těch mých syslích zásob špatně... ale je to prostě tak nějak asi pochopitelné! každý máme nějaký koníček a většinou to stojí peníze, jen ta kosmetiky je bohužel asi vidět.

    ale jinak tedy samozřejmě spotřebě a nesyslení zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jo, jsem ráda za své zásoby, nebo jak to nazvat, ale když to máš před sebou na papíře, nepřináší to 100% libé pocity. Ale jak se znám, budu se teď chvíli krotit a pak zas vezmu nějaký obchod útokem.

      Vymazat
  3. No, troufám si říct, že díky blogu v tom mám systém :-). Mám přehled o tom, co mám a nemám, co jsem spotřebovala a co jsem si koupila. Myslím, že věci nesyslím, vždy se snažím používat vše, co mám momentálně otevřené. A to, co spotřebovávám vždycky strašně dlouhou dobu (stíny, tvářenky a překvapivě stylingové přípravky) si moc nekupuju, snažím se vždy nejdříve něco z té kategorie spotřebovat či vyhodit. Ale určitě mám víc kosmetiky, než je nutné k přežití :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šikovná. Kéž bych se dopracovala k tomu, že bych o sobě něco takového mohla říct taky. :)

      Vymazat
  4. Když se kouknu vedle sebe na poličku a začnu přepočítávát hodnout kosmetiky, je mi zle. Mohla jsem za to mít....řidičák i s autem/dovolenou/... a tak. Ono se není čemu divit, stačí se podívat na blog. Výprodej El Nino - 3 tisíce v čudu. Výprodej v BE - 800 v čudu. Akce na Clinique - tisícovka v čudu. No, měla bych se už krotit. Zatím mi to docela jde, jenže kamarád je teď v Anglii a nabízel mi, že doveze, kdybych něco chtěla. :-D
    Začala jsem to brát jako koníček, někde hraje golf, někdo hromadí věci.. včetně oblečení. A místo drahého sportu chodím zadarmo běhat a pak si můžu dopřát nákupy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, běhat jsem chtěla, díky za připomenutí. :) A na ten zbytek asi nebudu nic říka, vidím, že si rozumíme... :)

      Vymazat
  5. U mě to s tou kontrolou není dvakrát žhavé, mám doma a ještě i u rodičů spoustu nepoužívané kosmetiky, protože to řeším tam, že když už mně přetéká kosmetická taška, tak si koupím novou s tím, že dám do ní jen nejpoužívanější věci a ona se nečekaně zase zaplní... Pak mám hned důvod si koupit novou a starou někde dobře zašiju abych neměla výčitky :) Myslím, že takový 4 poloplný by se u mě našly :/

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)