Stránky

pátek 2. srpna 2013

Velké srovnání opalovacích krémů, neboli vampírova zpověď

Hned začátkem bych ráda předeslala, že jsem bledule. Ale ne taková, jak o sobě říká půlka bloggerek - jejich normální barva je taková, do které se opaluju měsíc. Nemám skoro žádný pigment a na přímém slunci se do 5 minut pálím. Takže si můžete být jistí, že to, co vám doporučím, opravdu stojí za to. Má tvrzení se shodou okolností víceméně shodují s výsledky časopisu D test, takže fakt nekecám. :)


Na obrázku vidíte všechny opalovací přípravky, které mám aktuálně doma. Zrovna jsem dopoužívala dva opalováky s ochranným faktorem 50 a můj milý mi vyhodil obaly, neb nemá pochopení, takže přikládám obrázky stažené z internetu. :)

http://www.krasa.cz/photos/k/v/LR/zmatnujici-gel-krem-spf-50-anthelios-xl-dry-touch-gel-cream-50-ml.jpg

http://images-its.chemistdirect.co.uk/Garnier-Ambre-Solaire-UV-Sensitive-Lotion-Spf50-6526.jpg?o=gtCVphUJuWHVZOMAmHOvqB0xQjMj&V=z$g7&q=70

U opalovacích krémů a mlék si všímám hlavně toho, jak mě chrání před sluncem, jak se roztírají, vstřebávají a voní.

Dermacol Enja Sun Slim, spf 6

Upřímně, nevím, čím jsem přemýšlela, když jsem si tuto věc kupovala. Ochranný faktor potřebuju vysoký a asi není třeba moc rozmazávat, jak tyhle "hubnoucí" krémy (ne)fungují. Teoreticky by ho mohl využít můj drahý, který má naopak pigmentu na rozdávání, ale ten se ho právě kvůli tomu "slimming efektu" bojí. Používám ho proto jen na nohy pod plátěné kalhoty nebo pod sukni, když se pohybuju v létě venku. Roztírá se a vstřebává dobře, určitě je to tím nízkým ochranným faktorem. Netřeba doufám dodávat, že mi to centimetry neubírá. :) Zdržuji se hodnocení, nespadám do cílové skupiny.

Dermacol sun control, spf 15

Tohle je spíše přítelův opalovák, ale občas si ho půjčuju, například když je pod mrakem. Dobře se roztírá, rychle vstřebává a nelepí. A hezky voní. Dávám 4 body z 5 a doporučuji všem, co potřebují nižší stupeň ochrany.


Nivea sun DNAge, spf 30

Tento krém je určený na obličej a tvrdí, že zabrání poškození DNA a buňek a předejde stárnutí, bla bla, obvyklé řeči. Nevšimla jsem si, že by fungoval nějak jinak než jako dobrý opalovák s vysokým ochranným faktorem, ale možná to nejsem schopná dostatečně ocenit. Chrání hezky, akorát se trochu hůř rozmazává a vstřebává. Je dost hutný a tvář se po něm leskne a lepí. 3 body z 5, nenadchne, ani neurazí.

Nivea sun light feeling, spf 30

Tohle je můj asi nejoblíbenější opalovák na běžné letní nošení. Pokud není pod mrakem, nevycházím z domu, aniž bych se jím natřela. Nejen že plní svou ochrannou funkci na jedničku, je skutečně odlehčený, a tak se dobře maže a rychle vsakuje, skoro jako lehké tělové mléko. A nádherně niveácky voní. Nemůžu jinak než 5 bodů z 5, ve své kategorii podle mě nemá konkurenci.

Nivea sun, Children's sun lotion,

Má stejné vlastnosti jako jeho o chlup výše jmenovaný kolega, až na dvě věci. Je mírně nažloutlý, protože navíc obsahuje beta karoten a je mastnější. Pokud vám vyšší mastnota a hutnost moc vadí, ale chcete mít baby variantu, prodává se ještě v tekutější formě ve spreji. Já mu dávám 3 body z 5, protože jsem zfrfňaná právě z předchozího produktu. :)


CannaSun, spf 30

Na tomto opalovacím mléku mi jsou sympatické především dvě věci - je vyrobené v České republice a voní jako tráva. :) Obsahuje totiž 12 % konopného oleje, což má za následek, že je kůže po jeho použití hezky vláčná a vyživená. Je hutnější, ale vstřebává se překvapivě poměrně rychle bez lepivého ocasu (pardon, finishe). Dávám mu 4,5 bodů z 5 za hustotu a tím pádem delší aplikaci.

SunDance, spf 50

SunDance je privátní značka DM drogerie a v porovnání s ostatními opalovacími mléky a krémy je výrazně levnější - o třetinu až polovinu. Já sama s ní mám výborné zkušenosti a až mi jednou všechny opalováky dojdou (což bude s mým tempem brzy), asi přejdu už jen na SunDance. Proti slunci chrání skvěle a ostatní vlastnosti má s dražšími drogerijními krémy srovnatelné. Poměr cena/výkon je u něj bezkonkurenční. Překvapuje mě, že pro hodně lidí SunDance není důvěryhodný. Přitom i v testování časopisu Dtest získal jedno z nejlepších hodnocení. Hodně lidí asi potřebuje utratit hromadu peněz, aby měli pocit, že si koupili dobrou věc. To u SunDance opravdu neplatí a buďme za to rádi. :) Roztírá se a vstřebává se trochu hůř a malinko bělí, kvůli vysokému ochrannému faktoru. Drogerijní "padesátky" to ale dělají opravdu všechny. 4 body z 5.

Garnier Ambre Solaire, spf 50

Má podle mé zkušenosti nachlup stejné vlastnosti jako padesátkový SunDance, ale je o třetinu dražší. Je objektivně dobrý, ale pokud budu moct, zbytečně za něj utrácet nebudu. 4 body z 5.

La Roche Posay, Anthelios, spf 50

To nejlepší nakonec. Tenhle opalovací krém je tím nejlepším opalovákem, jaký jsem kdy měla možnost - co možnost - tu čest vyzkoušet. Nádherně voní, skvěle se roztírá, úžasně rychle vstřebává a nedělá bílé fleky, nemastí, nelepí, prostě nedělá vůbec nic, co nechcete a co trpíte u drogerijních přípravků. Kůže je po něm jako po ošetření luxusním tělovým mlékem. Bohužel není zadarmo, dáte za něj zhruba dvakrát tolik, co za drogérkové opalováky a vydrží vám zhruba stejně. Až jednou budu velká a bohatá, budu si kupovat jen toto. Do té doby zůstanu věrná značce SunDance a budu o něm tiše snít a proklínat den, kdy jsem si ho na zkoušku koupila a poznala, jaké je blaho ho používat. :) 6 bodů z 5.

Čím se mažete v létě vy? Opalujete se, nebo vás to nebaví? A co na to Jan Tleskač?

18 komentářů:

  1. Jee, máme rovnakých obľúbencov. Ja som toto leto nečakane a neplánovane chytila trochu farbu, inak som Snehurka type (to je o stupeň tmavší vampír). Ts ts, aj môj chlap má pigmentu na rozdávanie, on sa len prejde po slnku a je čierny, no je toto spravodlivé?! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám ráda Sun Dance z DM, pak mám také ráda Niveu (hnědý obal), vyhovuje mi i "obyč" Sahara (taktéž hnědý obal) a ještě Hawaiian Tropic :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sahara je super, tu si pamatuju z dětství, a tak mám její vůni spojenou se samýma krásnýma věcma. :)

      Vymazat
  3. Jé, Cannaderm se mi tedy zamlouvá! :)
    Já mám taky docela ráda tuhle Niveu... A Biodermu. Vlastně jsem si nikdy nekoupila takový, který by byl vyloženě špatný... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To buď ráda. Já předloni na horách vyvalila nekřesťanské peníze za Daylong a tak jsem se přes něj spálila, že mi jen na obličeji do půl roku naskákalo asi 10 nových pih.

      Vymazat
  4. Skvělý článek, ba přímo vynikající. Tím spíš, že i já jsem bledule (možná ještě větší než ty) :-D, takže je to pro mě výborná inspirace. Ale přiznám se, že pokukuju po opalovácích na přírodní bázi, i když v šuplíku mám i obyčejnou Saharu, kterou si pamatuju z dětství a pořád mě tak nějak přitahuje ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě větší bledule? Asi tě miluju. :) Taky ti říkali ve škole Omítko? :)

      Sahara je taky moje láska z dětství, mám od této značky tělové mléko po opalování, ale podle složení je to prostě hydratační tělové mléko, a tak ho používám třeba i v zimě, když si chci zlepšit náladu - ta vůně mi evokuje teplo a sluníčko. :)

      Můžu se zeptat, kde se dá pokukovat po přírodních opalovácích se spf 50? A jak jsou spolehlivé? Chtěla jsem objednat Laveru, ale byla všude vyprodaná, tak jsem zase skončila v drogerii... :/

      Vymazat
  5. Zrovna teď řeším opalováky na dovolenou. Mám jeden od Sundance pro citlivou pokožku SPF 30 a byl by hrozně fajn, kdyby tak moc nebělil :D :D To vůbec nejde sundat ze záhybů u prstů :D A měla jsem spadeno na ten padesátková Garnier a jestli je stejný - škoda :((( Zase se mi nechce dávat tolik peněz za opalovák z lékárny, když je to na jednu dovolenou. Tak jsem teď hodně na pohybách :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jestli ti vadí mírné bílé zabarvení od SunDance, z Garnieru se zblázníš. :) Já jsem skoro takhle bílá i normálně, takže to neřeším, protože to na mně tak nerazí, ale chápu, že to lidem s normální barvou může dost vadit. Ale teda ještě jsem nepotkala drogérkový opalovák se spf 50, co by nebělil. Ale víš jak, radši trochu bílá, ale zdravá, hm? :)

      Vymazat
    2. Já mám taky bledou pokožku (kromě ramen), ale zase nechci mít bílý ručník a plavky :D Mně přijde, že tenhle sensitive Sundance je hodně bílý, ale jestli je Ambre Solaire takový, jak říkáš... Bůh ochraňuj moji osušku :D
      Je jasný, lepší být zdravá a chvíli pořádně mazat, dokud se to jakž takž nevstřebá :)

      Vymazat
  6. Páni, ty jsi na léto opravdu vybavená! Ale chápu to, můj bratr je taky hrozně bílý a má málo pigmentu, takže pořád maže. Taky se většinou bavím tím, jak o sobě holky tvrdí, jaké jsou bledule, já si o sobě myslím, že jsem tak normálně bledá a stejně po většinu roku nosím jedničku MU a ony klidně dvojku :D Ale to je zas z jiného soudku, omlouvám se za trochu spam :)

    Já opalováky moc neřeším - tedy značku. Standard je pro mě SPF 25 nebo 30, po chytnutí aspoň nějakého bronzu přejdu klidně na nižší. Co mě ale vyloženě naštvalo - před pár dny se mi podařilo spálit se s 50 Biodermou! Byla jsem asi 4 hodiny na bazéně a mazala jsem se po každém vylezení z vody a seděla jsem jenom ve stínu, takže to je pro mě velké zklamání.

    P.S. Děkuji za nádherný komentář u mě <3 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, na mně jsou evropské odstíny MU 1 skoro všechny moc tmavé. :) Ty jo, to s tou Biodermou je úlet - to je zatím snad jediná značka, u které jsem byla se vším mimořádně spokojená!

      Taky díky za komenty. :)

      Vymazat
  7. Tak to je krásná srovnávačka, já mám právě na wishlistu La Roche Posay, ale vůbec jsem nevěděla jaké to je - to jsi mě fakt moc potěšila, že je to taková mňamka, pravda cena je taky luxusní, já ho chci hlavně na pleť, takže to nějak zkousnu :-). Skvělý článek! Sun dance je klasika a je fajn, mám i pade i dvacítku a spokojenost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anthelios je nej. :) Teď jsem ho viděla v lékárně u Dr. Maxe levněji než na e-shopu La Roche ještě s mlékem po opalování. To je mimochodem taky boží a dá se používat normálně jako tělové mléko.

      Vymazat
  8. Já používám opalováky od Astrid:) Zatím jsem ani neměla možnost použít jiné, ale vyhovují mi. Jinak nějak moc mě nebaví se smažit a ležet na slunku, spíše na koupáku jak chodím z vody do vody a po sluníčku se nejvíce opálím:)

    friendly-diary.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astrid je fajn, ale skoro stejný jako SunDance, tudíž už do něj nepůjdu. Na slunci taky neležím, to by mě do 15 minut zabilo. :D

      Vymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)