Stránky

pondělí 20. ledna 2014

Mycí TAG aka hrůzná pravda o Anně

WARNING: Příspěvek obsahuje informace, které vám možná zhnusí koupání do konce života.

Tož děcka. Je tomu již pár dní, co jsem dostala blogobabu od Míši, co líbá včely. A po zdlouhavém váhání jsem se rozhodla, že to teda sepíšu a spáchám takový menší coming out. S těma se teď ostatně taky roztrhl pytel. Mimochodem, co říkáte na pro mě asi nejvíce šokující zjištění tohoto týdne, že blog Černá Moora píše malý pejsek?

Source

1. Vana nebo sprcha?

Ideálně obé a fulltime paní nebo pána - nebuďme sexisti - na úklid. Abyste totiž rozuměli. Kdysi jsem zhlédla jakýsi dokument o bakteriích zaměřený na ty fekální a domácnost. Už předtím jsem byla dost paranoidní, ale od té doby... Třeba se tam koupala paní ve vaně a oni jí udělali z nohy mikrobiologický stěr a našli na ní právě ty fekálie. Ze sprchujícího se pána pod mikroskopem zase rostly plísně ze závěsu. Mno a pokud byla v téže místnosti i toaleta, tyhlety mňamky šly nabrat i na stropu, neboť se to rozstřikovalo z mísy, i když byla přiklopená poklopem. Tralala!

No takže s tímto v hlavě provádím dennodenně svou pravidelnou očistu. Častěji se sprchuju, bo není čas, že. Máme velikou a hlubokou vanu, takže závěs netřeba. Než do ní vlezu, zlehka ji ostříkám přírodním čističem a osprchuju, protože ty zlé plísně. Pokud se rozhodnu pro vanu, nejdřív se osprchuju (pamatujete, v čem se ráchala ta paní v předchozím odstavci?) a vanu znova umyju a pak teprve napouštím. Krom pěny do koupele přidávám i cca kilo (máme fakt hodně velkou vanu) kuchyňské soli. Nejen že mi to dělá dobře na unavené svaly, klouby a atopickou pokožku, ale taky má antiseptické účinky. Jestli teď hádáte, že do plaveckého bazénu byste mě přemlouvali marně, hádáte správně. Když už se ráchám, snažím se nemyslet na škaredé věci a pouštím si u toho vzdělávací dokumenty. Když jsem hodně unavená, sáhnu po pokleslejším žánru, ale aspoň v angličtině či francouzštině s titulkama v příslušné řeči.

V mém budoucím domě bude několik koupelen, ve kterých bude jak vana, tak sprchový kout a vše bude jednoduše omyvatelné a bez přilnavých povrchů a s dostatečně velkýma úložnýma prostorama, aby nic nestálo na vaně a umyvadle v loužičkách vody a neposkytovalo tak ideální prostředí pro bakteriální líheň. Všude bude taky podlahové topení pro zamezení vlhkosti. To už máme teď a vana je do půl hodiny vždycky krásně suchá. A hajzlíky v oddělených místnostech. Tak. :)

Source

Proč?


Ehm, vážně to mám ještě nějak rozvádět? Protože jsem cvok, spokojení? :D

Ráno nebo večer?

Aj, aj. Každý den začínám sprchou, děj se, co děj. Nepatrné výjimky tvoří dny, kdy musím z domu vyrazit hodně brzy a pokud je zároveň venkovní teplota nižší než 15 stupnů pod nulou. Letos se to ještě nestalo a vloni byste takových rán taky moc nenapočítali. Většinou se pak ošplouchnu i před spaním. Ač měním povlečení minimálně jednou týdně, nějak mi nedělá dobře pocit, že do něj nelezu ťip ťop čistá. Tričko po jednodenním nošení taky hážu do prádla.


Source


Bez čeho si svůj mycí rituál nedovedeš představit?


Krom obstrukcí z bodu 1 je to ještě pravidelné mazání po sprše/koupeli. Ač mám pleť a vlasy mastnější, na těle se mi tvoří suchá místa. Pokud bych nepoužila žádné tělové mléko nebo máslo, za chvíli bych měla pocit, že se mi kůže smrskla tak o jednu konfekční velikost.

Mno, takže tak je to se mnou... Nečekám, že najdu pro svoje divnosti pochopení a doufám, že jsem vás alespoň pobavila. Pokud se někdo chcete tagnout dál, budu jen ráda. Máte nějaké koupací zvyklosti? A jsou třeba i trochu divné?


52 komentářů:

  1. Já teda zatím nijak zvlášť divné zvyklosti nemám. Ale po přečtení článku začínám přemýšlet, že taky budu nejdřív umývat sprchový kout a potom až sebe, představy, které jsi mi navodila, mi nedělají zrovna úplně dobře... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Uch och. Měla bys na začátek dát pořádnej warning, páč teď nejsem schopná myslet na nic jinýho, než co mám na nohách po vaně, ze který jsem vylezla před chvílí. Před chvílí jsem měla taky z tý krémový voňavý vany krásně čistou hlavu, zatímco teď mám ty fekálie a bakterie a plísně snad i zevnitř. Íííík!

    OdpovědětVymazat
  3. :D inak aku mas prirodnu dezinfekciu na tu vanu? vzdavam trochu obdobny boj a pouzivam dezinfekciu akurat nie prirodnu a potom nastupuje boj dva - umyla som to poriadne? nevyhadzem sa teraz?

    Inak posledny tyzden Nobilis Tilia giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/01/novorocna-nobilis-tilia-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Používám tohle http://www.eko-drogerie.cz/blog-home-care-koupelna/191-univerzalni-antibakterialni-istici-prostedek-250-ml

      A celkově jsem s jejich čističema spokojená.

      Vymazat
  4. jako...jo, věřím tomu, ale abych kdyz se sprchuju myla napřed vanu, to mě fakt nenapadlo :) záchod umývám savem často, závěs nemáme... bez bakterií to nicméně nejde a přehnaná hygiena opravdu škodí, zvlášť třeba u malých dětí. přiipadá mi to maličko jako paranoia :) nic ve zlým, to bych v dětství musela dávno umřít na tyfus

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že jsem nenormální a že kdybych to přestala řešit, nic se mi nestane. Jenže holt what has been seen cannot be unseen. Aspoň v mém případě. :D A taky to nikomu nenutím. Jen jsem učinila coming out. :)

      Vymazat
    2. chápu, já mám zase jiný úchylky, třeba nesnesu aby zůstal přes noc nůž na stole :)

      Vymazat
    3. Hehe, to je taky dobré. :)

      Vymazat
  5. No, pekne jsem si pocetla, ale souhlasim s Arwen, prehnana hygiena skodi. Delam chuvu a zrovna ted v rodine, kde babicka je pediatricka ze stary skoly a to je des. Kdyz ma obcas prijit, tak to vzdy poznas, jak se najednou vse blejska:D Samozrejme deti furt nemocni,alergicky...
    Ale kazdej ma nejakou uchylku:D

    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jo, já vím. A až budu mít děti, nechám je hrát si v bahně a tak... :) Ale vana bude čistá. :D

      Vymazat
  6. Bože ty jsi stejný úchyl jako já - konečně!!! jsem našla dalšího jedince mého druhu - předmývání van a sprchových koutů zdar :)

    Elena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaká je tvoje motivace? :D

      Vymazat
    2. Já mám panický strach z bakterií a virů :) Až je to otravné :D Denně si měním povlečení, do ručníku se utřu jen jednou a mým nejlepším kamarádem je dezinfekce :)

      Nicméně strašně ráda plavu - a moc ráda chodím na bazén - celou dobu tam přemýšlím nad tím, že plavu v koktejlu lidských zbytků :)

      Vymazat
    3. Tak to jsi lepší. Povlečení měním tak co 5 dní a ručníky dvakrát týdně. Ne že bych nechtěla častěji, na to jsem už ale moc zdechlá. A ten koktejl - z toho se mi teda trošičku navalilo. "Krásné" slovní spojení, jen co je pravda. :D

      Vymazat
    4. začínám si připada jako děsné prase :) povlečení měníme cca jednou za dva až tři týdny, ale denně se myjeme teda :) je fakt že v metru nesnáším dotýkat se "mastný tyče" a nosím sebou desinfekční gel, protože ty hnusy co se tam drží...

      Vymazat
    5. jen tak na (nechutnej) okraj - na zubním kartáčku je víc bakterií než ve wc míse :D říkali v televízi

      Vymazat
    6. A na mobilu a počítači ještě víc :)

      Vymazat
    7. Kartáček i elektroniku desinfikuju. :D

      Vymazat
    8. sakra, mobil a myš u pc já taky, ale kartáček teda ne, mám co dohánět :)

      Vymazat
    9. Je to dobré proti kvasinkovým infekcím. Prodává se na to spešl roztok v lékárně.

      Vymazat
  7. mám takové podezření, že můj mladší bratr snad čte tvůj blog, jinak si neumím představit, proč zrovna dneska před koupáním šíleně dlouho drhnul vanu :DDDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muhehe. Vlastně by se to dalo používat pro bohulibé účely - stačí to dát přečíst členu domácnosti, co je na štíru s úklidem a hnedle se mu zlepší výkon!

      Vymazat
  8. Tak jo, jsi úchyl :-). Ale stejně Tě máme rádi. Já to teda vůbec tak nehrotím, na privátě sprchu myju cca jednou týdně anbeo když se mi chce a záchod tak dvakrát týdně, umyvadlo dvakrát až třikrát týdně a i tak si říkám, že je to dost :). Ale už se těším na nové bydlení, kde budeme mít sprchu a záchod odděleně, není mi příjemná ta představa poletujících bakterií :-D. Ale jsme zdraví, tak co. Jo a s podlahovým topením souhlasím, máme ho doma a je to jeden z nejlepších vynálezů všech dob.

    P. S. Savu zdar! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amen. Asi ten dokument dohledám a budu s ním pak všechny strašit. :D

      Vymazat
  9. No ja sa z teba... tá prvá foto :D Inak som oproti tebe totálna humusáčka, šmudla, špindíra a prasa... vaňu čistím len raz do týždňa! (WC je ale na opačnom konci bytu). Postele prezliekam raz za 2 týždne.. upratovanie je moja naj naj najnenávidenejšia domáca povinnosť, na prvom mieste nenávidených činností je vysávanie. Keby sa u nás tak neprášilo, asi na to úplne kašlem (ešteže Dan vysáva za mňa). A síce ma rozčuľuje vodný kameň na batériách zo skvelej brnenskej vody, ale väčšinou som lenivá s tým niečo robiť :D Teda, aby to ale nevyzeralo, že som úplná nechuťáčka ako tie indivíduá z How clean is your house, občas sa k upratovaniu predsa len dokopem :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale prosím tě. Já jako pořád ještě rozlišuju mezi realitou a svýma úchylkama, takže vím, že normální jsi ty. :D A je to jedině dobře, aspoň bude mít malá dobrou imunitu. Zvlášť když ji nebudeš krmit žádnýmá chemickýma hnusama, tak to vůbec nevadí, že nebude mít hračky dvakrát denně umyté v savu.

      Vymazat
    2. Joa na baterie skvěle funguje Larrin na vodní kámen.

      Vymazat
    3. :D tak ďakujem za kompliment, už som začala doma pomaly vyšilovať, že by som mala byť poriadkumilovnejšia :D vieš čo je úplne že naj na batérie? Obyčajný ocot. Namočíš papierovú kuchynskú utierku do octa, omotáš batériu, necháš aspoň hodinu pôsobiť, utrieš a po kameni ani stopy. Akurát musíš prekusnúť ten smrad a la konzervárne :)

      Vymazat
  10. Ahojda,

    no tak proč ne?
    Já osobně teda sprcha vždy večer. V noci se neumažu, ale samozřejmě, pokud se probudím zpocená, tak si dám rychlou sprchu...
    Povlečení převlíkám jednou týdně, pyžamo měním stejně tak, na tom není nic divného =o)...

    A sprchovací/koupací úchylku nemám... Mám spací úchylku, spíš v podprsence a kalhotkách, VŽDY!!! A NIKDY bych neusnula bez nich... Ale ani přes den nikdy nejdu bez tohoto dua -> to radši smrt! No někdo mi říkal, že to není normální, mě to normální přijde teda...

    No a co se týče podlahovýho vytápění, sprcháče/vany a oddělenýho wecka, nooo až budeš kupovat nemovitost, možná od toho ustoupíš...
    Podlahový vytápění je fakt drahý a málo obydlí má kombinaci vytápění/sprcháč/vana/zvlášť wecko... no a tato úprava bude stát mraky peněz... Btw já osobně hodně ze svých nároků taky ustoupila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To s tím spaním ve spodním prádle je prej hodně rozšířené v Asii. Že prý jsou pak déle hezká prsa. :)

      A s tím domem už to máme v projektu. A v bytě, kde bydlíme, to tak máme taky a peněz nám za to líto není. Zas ušetříme jinde, budeme mít ze začátku skromnější vybavení. Ale na stavbě kompromisy dělat nechceme, abychom z ní do pár let neměli staveniště znova.

      Vymazat
    2. já to teda plně chápu, v podprsence bych spát nemohla, ale bez kalhotek bych naopak neusnula ! :D já nechápu, jak třebas někdo může spát nahej, já bych tak neusnula ani v největším vedru, cítím se tak hrozně obnažená :D

      Vymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Čuchám tady nějakou obsesi čistotou :-D, ....ale zas jsem ráda, že Tě to neodradilo od používání vany, bo tu hodně lidi psujou právě, že je nehygienická - což teda podle mě není, když má člověk doma čistící prostředky :-). No já jsem někde na půl cesty, a pravda je, že posedlost úklidem teda není moje poznávací znamení...v tomhle se prostě moje bohémství nezapře..ale koupelnu mám ráda čistou (ovšem slovo čistá asi u mě neznamená to samé, co u Tebe :-)) a na povlečení si taky potrpím :-)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No on by to do mě nikdo moc neřekl, tak jsem musela učinit coming out. A zas tak strašně moc neuklízím, nebo mi alespoň nepřijde. Prostě to tak nějak fackuju průběžně, protože kdykoliv jsem jen trochu povolila, hned byl doma takový čurbes, že jsem mohla smejčit půlku víkendu.

      Vymazat
  13. A co je teprve bacilů v ledničce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokud o tom neuvidím děsivý dokument, šílet nebudu. :D

      Vymazat
  14. tak trochu obsesivně kompulzivní porucha :D taky mám panický strach z bakterií, ale jelikož žiju na intru, kde je všechno TOTÁLNĚ ODPORNĚ ŠPINAVÉ, nějak se nedá nic dělat, než si zvyknout a naučit se to ignorovat. kompenzuju si to mytím rukou tak 100x denně, každý máme něco :D

    OdpovědětVymazat
  15. Jsem hrozně ráda, že v tom nejsem sama, já se taky nejdřív vysprchuju a pak naložím do vany :-D A to ani ne pro to, že jsem viděla nějaký dokument, ale přijdemi zvláštní se koupat, když jsem vlastně špinavá a nějak mě desí, že bych se vyvalovala třeba hodinu ve špinavé vodě :-D

    http://lostincosmeticsworld.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. nevíte někdo kam zmizela Lili z blogu freshlili? :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lili blog a veškeré další informační kanály zrušila poté, co přišla na přetřes v diskusi pod článkem od Moory, na který odkazuju na začátku článku. Nicméně pokud toužíš po starších článcích, dají se dohledat v archívech. http://web.archive.org/web/20130329095608/http://freshlili.blogspot.cz/ Jak to s Lili je a bude asi neví nikdo kromě jí samé. Pokoušela jsem se ji kontaktovat mailem, ale ten nefunguje taky. Tož tak.

      Vymazat
    2. píšu právě tobě, protože Vás čtu obě dvě a vím, že tě zmiňovala. A v jakém článku od Moory? Nechápu Lili byla skvělá, škoda :/

      Vymazat
    3. http://cernamoora.blogspot.cz/2014/01/uvaha-na-nedeli-spoluprace.html?m=1

      Nj, co se dá dělat. Snad se brzy vrátí.

      Vymazat
  17. Já se strašně omlouvám, ale nemůžu si pomoct: "zhlédnout" dokument (nikoliv shlédnout) a "dennodenně" (nikoliv denodenně). Tolik zase moje úchylka ;) Jinak článek mne pobavil, tahle "úchylka" mi přijde náhodou praktická a zdraví prospěšná! Já bych se nejradši sprchovala dvakrát denně (ne kvůli čistotě, bakterie mne nijak nestresují, prostě mě to jen strašně baví) - ALE mám trauma, že to je neekologické :-D Četla jsem, že to je jeden z nejhorších neduhů dnešní společnosti, plýtvání pitnou vodou, a ačkoliv vím, že lidi s bazénem nebo miliardou kytek reálně vodou plýtvají víc, stejně mě hryže svědomí. Jo a tu fotku se sovou miluju! Má nejlepší výraz!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nj, máš pravdu. Tuhle úchylku máme společnou, akorát u jiných to hned vidím a u sebe ne. Díky moc, můžeš mi dělat korektury častěji? Pošlu ti pak třeba kokosák. :D

      Vymazat
    2. Tak já ti "dělám korektury" pravidelně už nějaký ten čas, akorát nebylo co vytýkat :-D Kokosák netřeba, baví mě tvůj blog číst ;)

      Vymazat
    3. To se asi blbě koukáš. :) Občas si po sobě něco přečtu a jímá mě hrůza a děs a musím hned editovat.

      Vymazat
  18. Dobrý článok, a super ilustračné foto :D

    OdpovědětVymazat
  19. Bože, to je taká úľava vedieť, že je na svete ešte niekto ďalší, kto príjemnú relaxačnú procedúru, akou je kúpeľ, vie premeniť na náročný proces o štyroch krokoch: vydrhnúť vaňu-osprchovať sa-opláchnuť vaňu-okúpať sa.:D Milá Anna Ananasová, môj svet stojí opäť na pevných základoch, ďakujem.:D ;-)

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)