Stránky

pátek 7. srpna 2015

Jak se v tropických vedrech starat o váš největší orgán


Hahaha, hihihi, myslím tím samozřejmě kůži. Péči o obličej má myslím každý jakž takž zmáknutou (a stejně to v tom hicu nefunguje), ale co jako se zbytkem? Komu správně funguje termoregulace, koupe se ve vlastní šťávě a zpod černých brejlí mu valí čůrky, které se snaží maskovat za emoslzy.

Má to vůbec smysl, lézt do vany, když tam za 10 minut musíme stejně zas?


Má. Pot je totiž pro lidskou kůži dráždivý a navíc není rovna sterilní. Nejsem doktor, tak vám to nepopíšu do detailu, ale myslím, že je nám všem jasné, že ze stěru někoho, kdo se zrána zpotil a celý den mu bylo vedro, by v Petriho misce zajisté vyrostlo něco velmi druhově rozmanitého a fialky a lilie by to nebyly.

No jo, jenže...


Jenže přece kůže má ochranný film a produkuje si nějaké ty mazy a věci, které potřebuje a když se budem sprchovat co 2 hodiny, sice nebudem mít beďary a rudé fleky, ale zas budeme odmaštění a všechno nás bude svědit. Na to říkám - používejte šetrné prostředky a po každé sprše se namažte.




Já se myju sprchovýma olejema. A nejen v létě. Ještě jsem totiž nepotkala sprcháč, po kterém by mi nezačal na různých místech vykukovat atopický ekzém. Oleje mi to nedělají. A nebojte, umyjou vás dobře - docela i pění, krásně voní a mají příjemnou aplikaci. Aktuálně mám na vaně levandulový Saloos a vanilkový Mastic Spa. Fotit vám je nebudu, neb saloosí etiketa nezvládla vlhko a je škaredá (kdo by to byl v koupelně čekal - ehm, soudruzi, udělejte s tím něco!) a Mastic Spa mám na dně.


Saloos má obecně sprchové oleje dobré - zkoušela jsem grepový, rakytníkový a takový ten intimní - ale strašně rychle ubývají. Jsou dobře dostupné i v DM drogeriích a stojí okolo 120 Kč myslím. Mastic Spa je dražší, u nás ho prodává Biooo (nebo aspoň kolem Vánoc ho tam měli) za tuším 300 Kč. Je ho ale víc a nespotřebujete ho tolik. Navíc v Řecku, odkud tato značka pochází, se dá koupit za 7 Eur. Stejně dobře vám ale poslouží mýdla s vysokým podílem olejů, třeba s olivovým. Vydrží vám dlouho a můžete je použít i na obličej. Mě ale moc nebaví, protože jsou na mě málo voňavá a blemcá se mi to všude okolo vany.

Po sprše


Sprcha vám stačí krátká, hlavně pokud ji absolvujete za den vícekrát. Jestli máte kůži normální až mastnou, pravděpodobně vám budou stačit pečující a hydratační složky obsažené v olejích a mýdlech. Jestli jste ale jako já, stejně se budete muset namazat. Vždycky. Hutná tělová mléka a krémy jsou fajn, ale v tomto období nepoužitelná. Akorát na vás vytvoří nepropustný film, jak se potíte, tak se nevstřebají a ještě se budete potit víc. Sáhněte po lehké pečující emulzi, ideálně s co nejvíc nechemickým složením. Přece jenom, budete to na svůj největší orgán (hehe) patlat několikrát denně a přejde vám to doslova pod kůži, do krevního oběhu a kdo ví, kam ještě.



Já jsem teď úplně nadšená z citronového tělového mléka od Weledy. Kupovala jsem ho v Globusu za necelé tři stovky. Jo, ta cena není úplně nejsluníčkovější, ale zase vím, že na sebe nenatírám žádnou ropu a tak. A božsky voní po citrusech, což mi v tomhle vedru naprosto vyhovuje. Krásně se k němu hodí toaletka Aqua Allegoria Limon Verde od Guerlain - pokud máte rádi citrusové vůně, určitě taky prozkoumejte. A pokud ne, buďte na nás limeťáky a citronády hodní a neříkejte nám, jako jedna má zlá kamarádka, že smrdíme jak Jar. Dík. :D



Chcete-li se mazat přírodkou a neutrácet tolik, dobrá tělová mléka má Lavera - voní taky krásně (hlaně citrónové, růžové a levandulové, chro) a dlouho vydrží.

Jak to máte s letní hygienou vy? Kolik jste zatím dali nejvíc sprch v jednom dni? A mažete se poctivě? :)

7 komentářů:

  1. Jé to citronové mléko mám taky, je na léto ideální. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě si pořídím levandulové, ale potřebuju je všechny. 3:)

      Vymazat
  2. Sprcha se u mě netrhne, a oleje u mě jedou! Ovšem oblíbila jsem si i mýdla od Jazzberry Cosmetics, protože božsky voní, ou jee!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mýdla od JC taky doporučuju, páč ta vůně je neskutečná! Měla jsem malinové a voněla jsem pak nejen já, ale i celá koupelna ;) navíc nevysušuje ... A mléka od Weledy jsou na léto naprostý ideál, jen mi ty parfemace přijdou někdy až moc silné...

      Vymazat
  3. Mám ráda citrusové vůně, a tělové mléko od Weledy nebo Lavery jsem ještě neměla. Asi trošku zainvestuju, protože se nemažu každý den, tak by mi i mohlo vydržet :). Momentálně se myju sprchovým gelem z řady Dead sea od Manufaktury a mažu okurkovým tělovým krémem od oriflame (který fakt voní jako okurka, takže je to s ním dost fajn, obzvláště když ho dám před namazáním do ledničky). Jinak jsem se divila, že mám teď kůži až nečekaně v pohodě (vzhledem k vedrům), no a v neděli jsem se osypala, jak kdyby mi za to platili. Krásné ekzémy na zápěstích a v loketních jamkách, oujé. Už je to ale z velké části pryč. Nejvíce sprch v jednom dni - asi tři? Mažu, jak je potřeba :). Péči zdar!

    OdpovědětVymazat
  4. Asi som sa sprchovala max. dvakrát, neviem viackrát asi nie, počas práce na to aj tak nie je čas a počas víkendov sa snažím chodiť v lete na kúpaliská, celkovo sa až tak nejako extrémne nepotím a neustálym sprchovaním nám hrozí narušenie kožnej bariéry a sme potom viac náchylní na prenos baktérií, takže aj v tomto smere sa snažím s mierou, ale chápem, že sparné letá si vyžadujú častejšie sprchovanie, pot a ulepený pocit na tele sú to najhoršie čo môže byť.
    Bianka

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)