Stránky

úterý 22. září 2015

Kam v Budapešti na kafe, díl 1.

V Budapešti jsem byla minimálně dvecetkrát. A možná i vícekrát. Taky si teď ťukáte na čelo jako skoro všichni, kterým tohle řeknu? A taky by vás zajímalo, co tam pořád jezdím dělat? Tak já vám to teda povím: žrát. A pít kafe. O Budapešti chci psát už dlouho, ale pořád jsem se k tomu neměla. To město mám totiž tak ráda, že mi přijde, že ho nedokážu popsat tak hezky, jak by si zasloužilo. Na druhou stranu - když se mi to nepovede, aspoň mi tam všichni nezačnete jezdit a nevypijete mi kafe a nesníte všechny dortíčky. :)

Dneska vás čeká první díl průvodce po kavárnách podle Ananasky. Pro začátek jsem vám vybrala jednu secesní cukrárnu, uměleckou kavárnu, hipstrárnu a kafe v parfumerii.

1. Szamos Marcipán Cukrászda, Párizsi utca




Szamos je slavná maďarská značka marcipánu s dojemným příběhem o tom, jak do Budapešti dorazil chudý srbský sirotek, co z marcipánu vyráběl růže a umřel jako pan továrník. Těžko říct, jestli je to pořád rodinná firma, ale jejich marcipán v čokoládě koupíte na každé benzínce. A aspoň jejich kočičí jazýčky byste si měli odvézt jako suvenýr s sebou.


Cukrárna, kam vás posílám, má nádherný secesní interiér, výborné kafe a dobré snídaně. Na obrázku je moje máslové pečivo s domácí marmeládou. Drahý můj si dal vajíčka a byl taky moc spokojený. Po snídani můžete nakoupit sladkosti naskládané v krásném pultu. Pokud máte slabou vůli, radši se tam ani nedívejte.

Adresa je Párizsi utca 3. Web Szamos cukrárny není nic moc, ale pro zorientování poslouží.

2. Művész Kávéház


zdroj

Název znamená doslova umělecká kavárna. Maďarština je překrásná, že? Mimochodem, omlouvám se, že nepoužívám svou fotku, ale mně se to nepovedlo vyfotit ani takhle temnožlutě. A tak to tam nevypadá, fakt. Je to tam o moc hezčí. Ve velké zadní místnosti totiž nejsou okna a zároveň je tam vysokánský strop. Přítomnost obřího zrcadla a množství lampiček vám v podstatě znemožňuje interiér věrně vyfotit. Nenechejte se tedy fotkami odradit a běžte tam, stojí to za to. Mimochodem ty tapety jsou původní látkové, to už se jen tak někde nevidí.

Detail stolečku s kozí nožkou. Tohle kupodivu moje fotka je. :)
Kavárna je přímo naproti státní opery na slavném bulváru Andrássy utca č. 29. Přes cestu je obchod LV a slavná restaurace Callas. Jste tu zkrátka v dobré společnosti. U dveří jsou obří lednice plné úžasných dortů. A káva je taky moc dobrá. Kavárna patří k těm dražším. Na 2 kafe, 2 dorty a vodu si nachystejte 2 - 3 stovky (Pražáci se smějou, ale tohle je na Budapešť fakt drahota). Doproučuju ochutnat Dobos dort, Esterházy dort, terinku s pěnou z bílé čokolády a cokoliv s jahodama. Podle jídeláku tam i vaří, ale vzhledem k tomu, že za rohem je slavná Menza, nikdy jsme tam nejedli. Web kavárny je tady.

Terinka s pěnou z bílé čokolády potažená marcipánem. 

3. My Little Melbourne

Pokud už máte dost naleštěné rakousko-uherské elegance a jisté škrobenosti, zaskočte k hipstrům do My Little Melbourne. Tam jsem měla asi nejlepší kafe v Budapešti, fakt.

zdroj
Kavárna je taky v centru poblíž Deák Ferenc Tér na Madrách Umré út 3. Pokud byste někde měli problém s angličtinou (což mít nebudete, protože to, že chcete kafe, vám bude rozumět i úplný debil) tak tady se bát nemusíte. Kavárnu prý vlastní Australan a zakládá si na tom, že personál umí anglicky dobře. Což jako fakt jo, věřte bývalé pančelce. Ale i kdyby uměli jen svahilsky, je mi to jedno, hlavní je tam ta káva. Můžete si k ní dát ještě slavnou limču Fritz limo a nějaké ty bio raw vegan dorty, ale to kafe... Prostě boží. Mrkněte na web My Little Melbourne a přečtěte si o nich i na spotted by locals - tenhle web mimochodem doporučuju pro cestování.


4. Il Bacio di stile


Il bacio di stile je luxusní obchoďák postavený v rekonstruovaném pavlačáku na Andrássy utca 19. Prodává hlavně oblečení a doplňky od značek jako Chloé, DKNY, Valentino. A v přízemí nechybí ani parfumerie.

zdroj
Má asi 4 patra a doporučuju se v nich projít. Aspoň jako v muzeu. Personál je milý, i když na vás vidí, že si tam asi nákup zimních hadrů neuděláte.

kavárna shora
Po procházce si dejte dole kávu, která je docela dobrá a kochejte se okolo vystavenýma hodinkama a parfémama.

Toť pro dnešek vše a s dalšími tipy na kafe a jídlo zase jindy.

Byli jste někdy v Budapešti? Máte rádi kafe? A jak se vám to četlo? :)

10 komentářů:

  1. Já byla v Budapešti v sobotu a škoda, že tento článek nepřišel o týden dříve :-) A článek se mi četl moc dobře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No co se dá dělat, budeš tam muset jet zas. :) Kde jste byli?

      Vymazat
  2. Budapešť je náš nejbližší cestovatelský plán (hlavně kvůli Tobě ;-), takže se moc těším na další pokračování tohoto originálního a užitečného průvodce. A mám chuť na kafe a na dortíky. Dík!

    OdpovědětVymazat
  3. Já Budapeští zatím pokaždé jen projížděla, ale určitě mám v plánu se tam někdy podívat, je to krásné město. Článek je fajn, těším se na další díly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budapešť bude do pár roků nový hajp, doporučuju to udělat co nejdřív. Už tak si tam fousáči dělaj selfíčka na každém druhém rohu. :)

      Vymazat
  4. V Budapesti som bola, kavu milujem a citalo sa to uuzasne :) Dobos torta bola nasa svadobna torta, teraz som si ju pripromenula...:)

    OdpovědětVymazat
  5. Uaaaaaaaa. Doufám, že mě příště vezmeš s sebou!!!! Budapešt byla moje první cesta za hranice ever-za socíku, vlakem a na nádraží mě okradli :-))) Ale to už je skoro 35 let zpátky, bylo mi 16, jela jsem nakoupit vánoční dárky a přivezla mámě zde nedostatkové zick zack óla 😁 A viděla jsem v kině Sophiinu volbu-s maďarskýma titulkama 😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, pronajmem si autobus a budu dělat průvodkyni. :D Jinak kdybys jela vlakem, na nádraží mě zatím neokradli nikdy. A je tam celkem klid a čisto (i když mě samozřejmě někteří kolegové a členové rodiny neopomněli varovat před uprchlíky, ehm...).

      Vymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)