Stránky

čtvrtek 18. dubna 2013

Jak je důležité míti kokosák

Hm, další článek o kokosovém oleji, řeknete si a myslíte si, že co se o kokosáku říct dalo, už se dávno řeklo. Není to tak!

O jeho multifunkčnosti asi víte - dá se používat k ošetřování pleti a pokožky celého těla, dají se z něj dělat výborné vlasové masky a zábaly, je možné používat jej jako lubrikant (při masážích i při ehm tamtom). Co jste ale možná nevěděli - kokosák bělí zuby. Nekecám. Stačí si jím po vyčištění zubů a po případném použití ústní vody zuby a dásně "pošmrdlat" kartáčkem a po necelých dvou týdnech začnete pozorovat rozdíl. Není se čeho bát, kokosový olej je jedlý a má mírné antiseptické a desinfekční účinky, takže vašim pusinkám určitě jen a jen prospěje. :)



Další jeho úžasné a ne moc známé využití je k čištění pleti a odstraňování černých teček. Možná jste už slyšeli o tzv. oil cleansing method (kdo ne, použije Google). Ta funguje na jednoduchém předpokladu, že koncentrovaná mastnota pohlcuje řidší mastnotu. Než s čištěním začnete, je lepší obličej odlíčit - olej sice odličuje také, ale po odlíčení je dobré pleť napařit, nebo alespoň dlouze omýt teplou vodou a to bych před odlíčením asi nedělala. Pak čistýma rukama naneste olej na obličej a jemně jej asi 15 minut masírujte a kochejte se pohledem na rozpouštějící se černé zlo. Po skončení pleť ošetřete, jak jste zvyklí. Já to dělám před spaním, tak ze sebe setřu olej, použiju tonikum a krém a hotovo. Lze také kokosák použít na noc místo krému a ráno jej setřít odličovacími tampónky - to budete koukat, co na nich zůstane i přesto, že olej nanesete na čistý obličej...

Třetí úžasné a pro mě asi nejskvělejší plus kokosového oleje je, že po něm neuvěřitelně houstnou vlasy, a to tak, že markantně pomáhá i proplešatělým pánům! V lednu jsem si začala dělat pravidelně kokosové zábaly vlasů na noc a teď se nestačím divit - mám pocit, že mi narostla nová snad polovina vlasů. Sice jsem trochu ježatá, ale jinak nadšená. Na doporučení prodejce, který tvrdil, že měl před začátkem používání kokosového oleje na temeni pleš (teď tam má jen krásné vlasy), jsem ho zkusila aplikovat i na přítele. Ne že by byl vyloženě plešatý, ale před pár lety to přeci jen bylo lepší. :) No a ono to fakt funguje! Taky už má nový porost na místech, kde byly vlásky trochu na ústupu. Stačilo si je na noc namáznout kapkou oleje a je to.

Kokosový olej si pravidelně kupuji už dlouhá léta a je to jedna z mých nejoblíbenějších potravinářsko-kosmetických vychytávek. Kupuji je zásadně v bio kvalitě. Naposledy jsem si kokosák pořídila v Thajsku a řeknu vám, že jsem lepší neměla. Nádherně voní a má úžasnou krémovou konzistenci i v pevném skupenství. Pochází z bio kokosové farmy a ořechy z palem tam trhají opičky. :)

Používáte kokosový olej? Znáte ještě nějaká další využití?


25 komentářů:

  1. to zní dobře, musím vyzkoušet:-)
    Jinak chválím blog, článkama se mi strefuješ přesně do noty:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, díky moc za pochvalu. Bohužel nemám tolik času se blogu věnovat, jak bych chtěla, tak se zlepšuju pomalinku, ale doufám, že to bude jen a jen lepší. :)

      Vymazat
  2. Můžu se zeptat, jaký olej máš?..od jaké značky? :)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď používám olej z Thajska, který se u nás zatím nedá sehnat. Ale pan majitel říkal něco o plánované expanzi na český trh, tak třeba nekecal. :)

      Jinak jsem dřív byla hodně spokojená s olejem od Saloos. Ale ani obyčejný z DM drogerie nebyl špatný. Ono na tom asi zas až tak nezáleží. Podle mě budeš nadšená z jakéhokoliv. :)

      Vymazat
  3. Ahoj, zaujala mě ten kokosový zábal na noc, ten si děláš jak? Vlasy natíráš od kořínků nebo jen konečky? A pak to celé zabalíš do ručníku nebo necháváš jen tak? Díky za odpověď Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, píšu z mobilu, ale jsem to já. :) Olejem nešetřím a dávám ho do délek vlasů i na lebku. Vlasy pak svážu do drdolu, protože je mám hodně dlouhé a polštář obalím ručníkem, abych ho nezapatlala. Vlasy pak fakt hezky houstnou, mám úplného ježka z nových podrostů. :)

      Vymazat
    2. Ahoj, díky za podrobný popis, zní to náročně... no ale což zkusím to :). Každopádně moc díky za tip.

      Vymazat
    3. To zvládneš. :) Ještě mě napadlo, pokud máš vlasy sušší, před aplikací je navlhči, olej v nich tu vodu krásně zakonzervuje. Tak hezké mazání a třeba dej vědět, jak to zabírá.

      Vymazat
    4. Ahoj:), také si dávám kokos. olej na vlasy. Vlasy mám od přírody hodně jemné a on je ještě zjemňuje, proto si ho nedávám dopředu na vlasy. Potom sklouzávají a nedrží mi :)

      Vymazat
  4. Ahoj,
    používám kokosový olej docela krátce, ale zaujala mě ta pasáž o plešatějícím příteli - já ho mám totiž taky :D To jsi mu ten olej masírovala do pokožky na noc? Každý den? Nebo jak často? A po jak dlouhé době byly vidět výsledky? Díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      normálně jsem si dala trochu na prsty a pak ho na oněch místech "propleskla" a pomasírovala. Vždycky na noc. Pokud je ten tvůj normální, zvládne to sám. Ten můj vždycky kvičí, že se nerad maže. :) Vidět to začalo být asi po 3 týdnech a mažem pořád, i když už ne tak často, protože to nesnáší. :)

      Vymazat
  5. Tak to abych si ho pořídila. Já několikrát zkoušela olivový olej, ale už si pořádně ani nepamatuju, jak to dopadlo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě pořiď. Finančně tě to nezruinuje a pokud tě nenadchne, můžeš na něm přinejhorším udělat palačinky, nebo ho dát do buchet. :)

      Vymazat
  6. Kokosový olej je moje nová láska, speciálně tedy ve formě bio kokosové péče od Saloos, zatím jej tedy pouze mažu na tělo. A asi jej začnu používat i na vaření i na ty zuby :). Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Reálně přemýšlím o tom, že si začnu říkat Anna Kokosová.

      Vymazat
  7. Kokosák mám od Purity Vision.

    A na obličej používám na noc konopný olej střídavě s arganovým.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj..jak presne pouzivas kokosovy olej na ty cerne tecky? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak jak píšu v článku. Nanesu vrstvu oleje na čistý obličej a minimálně 15 minut si ho krouživými pohyby masíruji. Čím déle, tím lépe. Mrkni třeba na tohle video. Používá sice jiné oleje, ale podle mě to funguje se všema - prostě to musí být mastné, aby se v tom ty tečky rozpustily a olej si vybíráš podle toho, co chceš, aby udělal navíc.

      Vymazat
    2. Ha, smazal se mi link. Tu je http://www.youtube.com/watch?v=WsBpXKVcst8

      Vymazat
    3. a jak casto toto provadis? :)

      Vymazat
    4. No chtělo by to každý den - když jsem se o metodě dočetla poprvé, praktikovala jsem to po večerech denně 14 dní v kuse a tečky vymizely na minimum. Teď to flákám, a tak zase bují. Ale včera jsem měla večer jen pro sebe a masírovala si obličej přes hodinu u filmu a většinu teček jsem tak vytáhla. Prostě to zkus a uvidíš. Já jsem extrémní případ - určitě ti to bude fungovat líp, mně se tečky drží jako klíště (klíšťata, miliony malinkých klíšťat!).

      Vymazat
  9. No :P Moc se mi nezdá, že by kokosák vyčaroval nové vlasové cibulky a vůbec, že by ještě existovali plešatějící pánové, kdyby na tom něco bylo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ony tam ty cibulky pořád jsou, akorát se jim nechce. A doma mám důkaz, že je to může probrat k životu. Pomáhá i masáž hlavy. Mému šedivému otci začaly růst hnědé vlasy. O vlasech chystám článek, kde to rozepíšu víc. Kosmetika a léčebné postupy nejsou samospásné, ale dá se toho dělat dost.

      Vymazat
  10. nemas po tom kokosovym zabalu mastne vlasy? ja jsem jednou zkousela taky nejaky olejovy zabala a musela jsem to smyvat samponem asi na dvakrat nebo na trikrat. :(

    Urcite vyzkousim i kokos na cerny tecky.

    Mimochodem, jednou jsem cetla, ze koprivy jsou taky super na nove podrustani vlasu. Pije se cas z mladych kopriv asi mesic. Cetla jsem to u Dedka Korenare. Koho to zajima, muze vygooglit :)

    OdpovědětVymazat
  11. On je kokosový olej docela dobrý i na různou údržbu. Třeba kdo ví, jak vybrat etnické nástroje, tak to samozřejmě má doma. Protože spousta věcí je z exotického dřeva, na který kokosový olej funguje jako balzám a docela kvalitní impregnace. Ale samozřejmě to musí být originální etnické nástroje a ne levné náhražky.

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)