Stránky

sobota 1. června 2013

Bože, matka má Facebook! Aneb taky se cítíte divně, když vaši rodiče brázdí stejné internetové vlny?

Asi znáte to video, kde se zpívá o tom, jaké to je, když se vaše maminka připojí na Facebook a aktivně se zapojí do vašeho internetového působení. Kdo by ho náhodou neznal, pusťte si ho. Hudba a zpracování jsou sice takové "americké", ale to, čeho se autoři zlehka ve vtipu dotýkají, je fenomén, který má přesahy a který nutí minimálně k zamyšlení.



Moje máma teda naštěstí Facebook nemá, a tak jsem se jen povýšeně ušklíbala nad vrstevníky, kteří tento problém řešili. "Bude nám za chvíli třicet, jsme dospělí, tak přece nebudeme řešit takové malichernosti", myslela jsem si. Ovšem minulý týden má matka objevila Ladybox a kosmetické blogy a mně se udělalo trochu nevolno. "Víš, to je taková krabička a je v ní kosmetika a to se ti bude moc líbit, když jsi taková parádnice", švitořila mi do telefonu a já se cítila fakt trapně. "Jednu jsem ti rovnou koupila, přijde ti poštou, pak mi dej vědět, jak se ti to líbí!" Uááá. "Na internetu je spousta holek, co si o tom píšou na blogy, ale nekoukej se tam, pokazila by sis překvápko."

Hlasitě jsem polkla, protože jinak bych asi řekla něco nepěkného, poděkovala jsem a zavěsila. Díky mami, fakt moc. Druhý den další telefonát "Ehm, jak bych to jen řekla... Já si kupovala boxík i pro sebe a nějak jsem to popletla a máš to na dobírku. Tak si ho třeba nevyzvedávej, ale já bych ti to radila. A příště ti objednám jako omluvu Suprbox, to je od jiné firmy, víš?" Asi myslela Senzabox. Chjo. No ale abych nebyla za Zagorku, boxík jsem si vyzvedla a právě si chladím horké čelo kozí maskou a znova se mi otevírá kudla v kapse, protože ta maska smrdí. :)

Proč je divné, když se v kyberprostoru potkáváme s rodiči?


Nedávno jsem v nějakém článku o marketingu a médiích četla, že se lidé pod 18 let hromadně odhlašují z Facebooku, protože tam chodí jejich rodiče. A že někdo, kdo dokáže vymyslet takovou webovou platformu, kam je všechny naláká, bude hodně bohatý. Zamyšlení nad tím, proč to tak je, by určitě vydalo na společenskovědní studii a s tím vás tady nebudu otravovat. Ale proč jsem se i já cítila divně, když má matka (která to tu snad nenajde) začala blbnout s krabičkama krásy?
Myslím si, že je to ze dvou důvodů - za prvé se prostě jedná o věci, které sdílím s vrstevníky a patří to k mé sebedefinici jakožto příslušnice určité generace. Když to začne dělat má matka, ztrácí to pro mě exkluzivitu, lesk jedinečnosti a připadám si divně. A za druhé - většina rodičů se na internetu nechová tak jistě jako my, kteří jsme na něm vyrostli a dělají jeden fail za druhým. A je fakt trapné dívat se, jak někdo, kdo vás vychoval a byl vaším vzorem, na netu vyvádí jako pomatený.

Jak to máte vy? Jsou vaši rodiče na FB, Twitteru...? Dělají na netu věci, které vám připadají divné? Nebo jsem divná jen já? :)

17 komentářů:

  1. Mamka měla a moc tam nechodila, sem tam mi vtipně okomentovala fotku/status ale jinak nic, pohoda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš štěstí. Jedna moje 50letá kamarádka pravidelně terorizuje své syny tím, že je fotí po ránu po pařbách a dává to na FB. Připadá mi to vtipné, ale ti kluci asi touží po její krvi.

      Vymazat
    2. Ty jo :D Bych ti tedy maminu vymazala, kdyby me oznacila tak to stejne uvidi jen jeji kamaradky..

      Vymazat
    3. No to právě tak lehce nejde. Pak se urazí a vyčítá ti to a nenechá si to vysvětlit. Alespoň to tak znám z doslechu. Je to prekérka prostě. :D

      Vymazat
  2. Bože ty jsi ale kráva, to se nedá jinak říct!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jupí, můj první hnusný anonymní komentář! Už jsem se bála, že to nikdy nepřijde! :)

      Vymazat
  3. ahoj, no moja mam nastastie modernym technologiam neholduje, dost casu jej trvalo, kym si vobec kupila mobil :D ale horsie ako matka na FB je svokra (=tchyne) na FB :( ja som jej ziadost o priatelstvo odignorovala a Hubbs si ju sice zo slusnosti pridal, ale nastavil si sukromie tak, aby takmer nic nevidela... masaker.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám teda v přátelích svého otce a ten tam pravidelně chodí. Celkem má přátel do 10, takže kdybych ho filtrovala úplně, všimne si toho. Takhle mu dopřávám tak jeden status měsíčně. :)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. A nenaštvala se? Jedna známá je uražená, že si ji její 17letá dcera nechce přidat a mají kvůli tomu doma dusno. Strašné totok - snažila jsem se jí vysvětlit, že to je podobné, jako kdyby si k ní chtěla přisednout v hospodě, ale stejně to nechápe. Ti rodiče! :)

      Vymazat
  5. Třeba si tvá máma právě čte tento článek a zjistila díky němu, že ho píše její dcera :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to mě pobavilo! =D Si asi dokážeš živě představit můj obličej, když mi předevčírem ráno na telefon přišlo upozornění z FB mé mamči!! Krve by se ve mně nedořezal =D
    Já mám v práci kolegyni, která normálně projíždí den co den své 13leté dceři její FB a když se jí tam něco nelíbí, neb nesouhlasí s fotkami a nějakými komentáři, normálně ji přikáže, a´t to smaže - prý v rámci ochrany. Je fakt, že to, co tam dokážou mladý holky vystavit, by si nejeden pedofil za rámeček rád dal a nejen za něj, ale stále tápu, kde je ta hranice ochrany a už narušování soukromí. Já jsem FB ve své pubertě nezažila, takže fakt nevím..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, za dětství a pubertu bez FB jsem neskonale vděčná. A taky za to, že tenkrát všichni neměli foťáky v mobilu a digitály.

      Vymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)