Stránky

pátek 27. prosince 2013

Velká statistika, aneb kolik jsem toho na sebe letos naplácala?

Konec kalendářního roku přímo vybízí ke kýčovitým klišovitým bilancovačkám a pár se jich dočkáte taky ode mě. Zde je jedna z nich.

Source
Už od chvíle, kdy jsem sepsala svůj první článek, ve kterém jsem vám ukazovala, co jsem spotřebovala a hodnotila jsem, jak jsem s čím byla spokojená, začal mi v hlavě uzrávat plán poháněný zvědavostí. Budu schopná spočítat, kolik jaké kosmetiky za rok použiju? A bude mi to k něčemu?

Konkrétní čísla


Než to do vás nahrnu, dovolte mi, abych vám vysvětlila svou superpřesnou vědeckou metodu, jak jsem se ke konečným číslům dopracovala. Základním vodítkem mi byl blog a také má dobrá paměť. Celý jsem si ho prošla a bokem jsem si zaznamenávala spotřebu. Jelikož píšu od února a vážně jsem to začala brát zhruba uprostřed jara, konečné součty jsem vydělila desíti (počet měsíců, kdy probíhala spotřeba) a pak vynásobila dvanácti, abych získala přibližnou roční spotřebu (vskutečnosťy násobeno 1,2 ale pšt). Čísla jsem zaokrouhlila nahoru, protože jsem sem tam něco vyhodila, ztratila, či mám v několika otevřených baleních. Však to znáte. :) Spotřebu přípravků používaných v létě jsem nechala být a vyznačila jsem je zeleně. Produkty jsou řazeny sestupně podle množství, které padlo.


Spotřeba podle objemu


Micelárka, 3 l
Šampón: 2,5 l
Kokosový olej: 2 l
Tělové Mléko: 1,1 l
pleťová voda: 1 l
Odlakovač: 900 ml
Opalovák: 750 ml
Tonikum, 700 ml
Tělový krém, 600 ml
obličejový krém 510 ml
Kondicionér, 500 ml
Sprcháč 500 ml
Bahenní maska: 330 ml
Obličejový peeling: 250 ml
Tělová másla: 250 ml
Obličejový olej: 250 ml
Parfém: 200 ml
Vlasová maska 200 ml
Holicí gel/pěna: 200 ml
Vyživujicí maska: 200 ml
Vlasové mléko: 200 ml
Aloe vera gel: 200 ml
Oční krém: 120ml
Olejíček do vlasů: 100 ml


Spotřeba na kusy či na váhu


Slupovací maska: 30 sáčků
Náplasti proti černým tečkám: 21 balení
Deodorant: 8 balení
Balzámy na rty: 5 ks
BB pudr: 4 balení
BB krém: 3 ks
Transparentní pudr: 3 ks
Termální voda na obličej: 3 velké spreje
Rtěnka: 2 ks
Řasenka: 2 ks
Plátýnková maska: 2 ks
Růžová voda: 1 ks
Suchý šampón: 500 g


Nějak nemám odvahu zkoušet spočítat, kolik jsem toho utratila jen za to, co jsem skutečně použila (a co teprve za ležáky). Zkusím si dát letos první předsevzetí v životě a slíbit si, že u nákupů budu myslet hlavou a ne pr... zadkem. Že když budou ve slevě šampóny, co mi vyhovují, že se jich nemusím bát vzít více. Naopak ale, pokud budu nutně potřebovat suprčupr rtěnku z drogérky, na kterou jsou všude reklamy, vzpomenu si na ty hory kravin od L'Oréalu, Rimmelu a jim podobných, po kterých vypadám, jako bych právě dojedla nanuka a nechám si zajít chuť. A až je jednou všechny spotřebuju (nebo vyhodím, bře začnou smrdět), půjdu si za odměnu koupit nějakou pěknou a drahou.

Jak to máte vy? Máte přehled, co spotřebováváte/nakupujete, zbytečně necháváte zkazit? A co na to vaše svědomí? :)

38 komentářů:

  1. wau tak toto by aj mňa zaujímalo, že kolko toho vlastne spotrebujem. Z blogu to velmi nezistim, kedže tam nedávam články typu Spotrebované a pamätať si všetko, čo som za rok používala, tak to je vyše hlavy...
    Ale je to určite zaujímavé takto vidieť...

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, to jsou docela vysoká čísla. Ale jak tak na to koukám u sebe, až na tu micelárku bych to měla nespíš podobné..

    OdpovědětVymazat
  3. No ty jo, tyhle čísla ani nechci vidět. Beztak jsem na tom podobně, a statistiky tohoto typu mě děsí!

    OdpovědětVymazat
  4. Úplně boží statistika! Fakt pecka! Příští rok to zkusím taky takhle :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Já v tom teda nemám nejmenší přehled:D Třeba u šamponů bych nebyla schopná říct, protože si za měsíc koupím třeba tři různé ale jen jeden a kousek spotřebuju, protože mi zbytek nesedí a když ho nikdo z rodiny nespotřebuje, letí do koše. Ale docela by mě zajímalo, jak na tom jsem, asi si v tom příští rok udělám větší pořádek:)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je fakt super, když to takhle shrneš :D :D :D

    Jane´s colours

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě víc super by bylo podle toho dopočítat, kolik stojí roční provoz ananasu, ale na to už jsem neměla žaludek. :D

      Vymazat
  7. Já chci taky začít nakupovat víc uvážlivě, haha, tak jsem na sebe opravdu zvědavá:) Ale já se snažím přebytky rozdávat po početném ženském příbuzenstvu, které to s chutí vítá, čili zase mohu nakupovat zas a znovu:)))

    OdpovědětVymazat
  8. Dva litry kokosáku? Úctyhodné :) Mně se zdá, že vůbec neubývá, ačkoliv ho tahám místo krému na noc a tělového mléka, na odlíčení, občas na vaření,... Podobně i odlakovač-nehty si lakuji často (stejně tak i odlakovávám), ale přes 500ml se za rok nepřehoupnu. Ale oproti tobě budu na tom daleko hůř s balzámy na rty a tělovými másly. :) Schválně budu na spotřebu příští rok pečlivější, pak se touto dobou znovu podivíme a zhrozíme obě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No balzámy na rty jsem vzdala, protože jich mám doma načatých víc jak 10. Zlo. :)

      Vymazat
  9. já teda moc přehled nemám. nejvíc samozřejmě spotřebuju micelárek, ale jinak mi přijde, že všechno spotřebovávám pomalu. navíc když mě něco přestane bavit, tak to prostě vyhodím, i když tam ještě je, nejčastěji se mi to děje u sprcháčů :D a pak asi hodně řasenek, tam bych řekla tak 5-6 kusů.
    každopádně od příštího roku chci používat co nejvíc přírodní kosmtiky, takže vzhledem k vyšším cenám to nebudou žádné divoké impulsivní nákupy, prostě jenom to, co budu potřebovat :)

    OdpovědětVymazat
  10. No některá čísla mě dost překvapila, třeba dva litry kokosáku je fakt kotel, ale naopak 500 ml sprcháče mi přijde docela málo, já ho vyplácám víc a to jsem na něj docela škrt (nevím proč :D). A holící gel, to je jeden? Já bych si mohla co dva měsíce kupovat novej :)). Moc fajn statistika!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem atopik. Sice už dlouho bez problémů, ale se sprcháčem musím opatrně.

      Vymazat
  11. Teda ty si ale patlalka :) No ak by sme sa k takýmto bilanciám odhodlali viaceré, asi by nám to vyšlo plus mínus podobne. Veď koľko toho ročne nakúpime... Mne by pribudli ešte napr. nejaké anti-age séra a olejčeky. Posielam obacilovanú pusinku a v novom roku ťa už chcem vidieť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-* A ozvi se. Jsem zvědavá, o kolik jsi zase vyrostla!

      Vymazat
  12. Hezká statistika, ale taky mě zarazil ten sprcháč, já jsem spotřebovala odhadem tak aspoň osm, to znamená dva litry :). 500 ml máš dva sprchové gely, to teda nevím, jak to děláš :-)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jak asi. Většinou se myju jen vodou. Protože jinak mi vyskáče ekzém. :)

      Vymazat
    2. Aha, tak to mám asi nějakou zázračnou atopickou kůži, neboť tohle mi zrovna nevadí a ekzém mi nevyskakuje.

      Vymazat
  13. fuha,dosť odlakovača a primálo sprcháča.kokosák uplne chápem.bb tiež vela.jeden mám na rok,nanášam ho pod mejkap.riasenky cca tri za rok,puder jeden.balzamov na pery ani nepočítam.štatistika pekná,idem hladať akýto suchý šampon používaš :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Hihi, to je zajímavý, ale připadá mi, že je toho docela málo, odličováků a krému a šamponů atd. mám teda o moc větší spotřebu (ale zas se nemaluju). :-) Super nápad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, že jsem ještě umírněná. Hned mám ze sebe lepší pocit. :)

      Vymazat
  15. 500ml sprcháče? to jsou dva :D tak to je úctyhodný výkon :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi přijde sprcháče podezřele málo, u mě by jasně vedl!

      Vymazat
    2. Nj, když já s ním musím opatrně, pokud se nechci proměnit v hyenu strupatou. Atopický ekzém je zlo.

      Vymazat
  16. Tyjo, tak kéž bych měla taky takovou spotřebu :-D sprcháče jsem spotřebovala 400 ml stěží (jako na mytí. Ty darované co mi třeba zrovna moc nejedou používám na praní jemného prádla, ty nepočítám). Za to teda řasenku už načínám čtvrtou.
    A se svědomím už to mám pořešené, prostě jsem přestala kosmetiku kupovat... :-D nemůžu říct, že bych trpěla nějakou nouzí. Akorát nevím, jak to udělám s tou jarní edicí Meteoritů. mám sice už dvoje, ale zrovna mají být v těch mých oblíbených barvách :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebudu si ty Meteority googlovat, nebudu si je googlovat...

      Vymazat
  17. Mne sa to zdá akurát :D Ja na líčidlá míňam ešte menej :D 1 riasenku mám aj 2 roky :D Veľmi pekný blog :)
    http://caramaryl.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  18. Teda to jsou šílená čísla! Tolik odlakovače bych měla tak na tři roky, ale je pravda, že se snažím lakovat tak, aby to vydrželo co nejdéle, protože odlakovávání nesnáším:) A pudr (T.le clerc) mám třetím rokem stejné balení. Zato kondicionéru budu mít spotřebu určitě větší:) Veronika

    OdpovědětVymazat
  19. Moc hezká číslíčka, jen co je pravda. :) A hodně zajímavé čtení, ani by mě nenapadlo to takhle počítat. Asi se do toho raději ani nepustím... :D

    OdpovědětVymazat
  20. Super statistika, kterou jsi mě hodně inspirovala. V Novém roce se tedy zaměřím na něco podobného. Musí bejt pak mazec vidět, co se vypatlalo za celý rok. To by mě dosti zajímalo. Pro jistotu budu počítat i utracené peníze. Hele, že budu myslet hlavou a ne pr... si říkám taky :D hlavně chci teď spoustu věcí úplně vypotřebovat.

    OdpovědětVymazat
  21. tak tohle jsem neměla vidět :D když si přečtu, že na rok potřebuješ jen pár kousků dekorativky od každého druhu, hned bych si nejradši vyliskala za plný šuplík všemožných kravin :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno... Ty načaté se o dost hůř počítají, že... Jen se neboj, že toho nemám 3 velké krabice. :D

      Vymazat
  22. To mě teda ještě nikdy nenapadlo to takhle sečíst, ale asi bych se ani u některých produktů nedopočítala. :D
    Velice zajímavý nápad!

    OdpovědětVymazat
  23. To je super! Bych to i sepsala, ale bojím se, že by mě ta čísla vyděsila:D Takže za mě máš bod za odvahu

    OdpovědětVymazat
  24. WOW :D Tak to je síla, k tomu bych se nedopracovala - já mám celý rok otevřených akorát čím dál tím víc balení všeho (oleje, krémy, másla... šamponů momentálně asi 5+nějaké tuhé.. na obličej střídám naprosto vše podle nálady mé pleti a potřeby se mastit nebo vysušovat) :P A tolik kokosáku? To je síla, to by mi vyšlo možná jen dohromady se všemi ostatními oleji a tělovými másly

    OdpovědětVymazat
  25. Obdivuju Tvoje počty, já bych na tohle neměla nervy, stejně jako třeba spočítat výdaje za kosmetiku - co oči nevidí to srdce nebolí :-)..třeba růžovou vodu už letos pomalu budu počítat na litry...

    OdpovědětVymazat
  26. Já jsem tě pořád nechápala s tím kokosovým olejem, jako mám ho taky ráda, ale tolik? No každopádně je teprve únor a za rok 2014 jsem vypotřebovala už 350 ml tak to tě možná do konce roku i doženu:D

    OdpovědětVymazat
  27. Tak to by mě samotnou taky zajímala. Kolik jsem toho naplácala, kolik jsem utratila za kosmetiku a taky kolik za hadříky a doplňky. A to nepočítám vánoční dárky. Vybírám teď pánské peněženky prakticky pro celou rodinu, tak ty peníze jenom létají. Vtipné že? Vybírám peněženku a létají kolem mě peníze. :) Teda spíše směrem ode mě. :)

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)