Stránky

úterý 30. dubna 2013

Thajsko, část 1. Co byste měli vědět a udělat před cestou


Toto je můj první článek, který píšu na přání a mám z něj dopředu dobrý pocit, protože vím, že alespoň jeden člověk si ho chce přečíst a třeba mu (jí :) nějak pomůžu.

Koh Tan

Asi nemá cenu psát o samozřejmých věcech jako nákup letenky, nepotřebnost víza a podobně, to jsou známé věci a informací se dá najít dost a dost. My jsme letěli s holandskou společností KLM a musím říct, že jsem byla velmi příjemně překvapená vysokou úrovní služeb. Ne že bych čekala nějakou katastrofu, ale tady bylo všechno 100% - skvělé jídlo, dobrý výběr filmů a seriálů, letušky ultramilé, piva a vína dost, prostě super. :)

Očkování

Pokud přiletíte z Evropy, nejste povinní být naočkováni žádnou vakcínou, avšak všeobecně se doporučuje nechat se očkovat proti žloutenkám typu A a B a proti břišnímu tyfu. Názory na tato očkování se různí a já se k jejich aplikaci spíš přikláním. Pokud se nebudete během celého pobytu zdržovat jen v turistických rezortech, budete se vydávat “mezi lidi“, do neturistických oblastí, cestovat na motorce apod., raději se očkovat nechejte. Žloutenkami se cestovatelé často nakazí v nemocnicích, kde dojde k použití nesterilní jehly. No a do nemocnice se v Thajsku dostanete hned – stačí se vybourat na motorce, nebo šlápnout na mořského ježka či korál.

My se do nemocnice podívali také. Ač jsme se nepohybovali v necivilizovaných oblastech, jedli jsme normálně v restauracích a přísně jsme dodržovali hygienu, příteli se povedlo nakazit se břišním tyfem. Já jsem se před cestou nechala očkovat, a tak jsem se o něj alespoň mohla postarat. Přístup lékařů byl profesionální, nasadili mu antibiotika a do 5 dnů byl přeléčený. A musím říct, že veškerý materiál, který na něj použili, sterilní byl, ač se jednalo o nemocnici pro Thajce. Pojišťovna vše proplatila, ale my jsme přišli o den dovolené. Podle lékařů podobné případy zdaleka ojedinělé nebyly (alespoň na Koh Samui). A určitě to nebylo tím, že jsme se pohybovali v zaostalé a špinavé oblasti, naopak. Přece jenom se v tom teple bakteriím daří lépe, a tak s jejich zvýšeným výskytem zkrátka musíte počítat, jako v každé zemi s tropickým klimatem.
Koh Tan

Co si přibalit

Thajsko je vyspělá země a má druhou nejrychleji rostoucí ekonomiku z asijských středně velkých států. Takže se nemusíte bát, že byste tam nesehnali nic, co se dá koupit v Česku. Pokud si tedy cokoliv zapomenete, nic se nestane (nebude-li to pas, haha). Je tam také příjemně levno. Jediné dvě komodity, které byly v Thajsku dražší, byly opalovací krémy a léky. Mimochodem v lékárnách vám s radostí prodají úplně všechno, na co si vzpomenete, na lékařské předpisy se tam moc nehraje (i když oficiálně prý existují, ale nikdo je nikdy neviděl).
Možná budete potřebovat redukci na elektrické zásuvky, pokud ale žádnou nevlastníte, nechte její nákup až na cílovou destinaci, stojí pár bhathů a velmi pravděpodobně se bez ní obejdete.
Především ženám radím, aby si z kosmetiky s sebou vzaly jen to naprosto nejnutnější a na místě se vydaly na pořádný nákup. Cena a kvalita jsou v Thajsku úplně jinde a vy si tam můžete za pár kaček pořídit špičkové produkty. A dají se koupit opravdu všude, v každé večerce nebo lékárně, které jsou tam doslova na každém rohu. Podívejte se,co jsem si tam koupila já. :)
Buddhistický chrám na Koh Samui

Jak si v Thajsku zprovoznit telefon?

Pokud jste se podívali na ceny za roaming, pravděpodobně se vám protočily panenky a pokusily se o vás lehké mrákoty. Používat v Thajsku českou simkartu je – pokud nemáte nějaký speciální cestovatelský tarif – blbost. Nejlepší je si hned po příletu koupit thajské číslo. V Bangkoku jsou v příletové hale stánky telefonních společností a s radostí vám vše zařídí. Stačí jim dát mobil a oni udělají vše potřebné. My jsme si pořídili za 600 bhathů simkarty od společnosti dtac, která má jako jediná pokrytí i na ostrovech v Thajském zálivu, kam jsme měli namířeno. Za tu cenu jsme měli neomezený měsíční internet, který se nám velice hodil a 100bhathový kredit, za který jsme si několikrát zavolali domů. Karty jde dobíjet přes internet a při každém nabití dostanete bonus, který je asi náhodný. Já si nabíjela 50 bhathů a jako bonus jsem jich dostala ještě 90 – no neberte to. :) Telefon rozhodně nepodceňte, Thajci se s telefony u ucha snad už rodí a chtějí po nich řešit absolutně všechno. Taktéž se připravte na to, že vám na Facebooku přibude spousta nových asijských přátel. :)
Servírování rýže, Lamai, Koh Samui

Mentalita

Thajci jsou buddhisté, tedy kromě těch, kteří žijí u hranic s Malajsijí, tam potkáte muslimy. Jsou to velice milí, přátelští, pohostinní a zdvořilí lidé. Po zkušenostech s cestami na blízký východ jsem se ze začátku bála navazovat oční kontakt, abych k sobě nepřivolala nějakého dotěru. Brzy jsem ale zjistila, že v Thajsku se dívka může Thajcům bez obav dívat do očí a usmívat se na ně – úsměv vám vrátí a jdou si po svých, nenásleduje žádná nepříjemná kontaktáž a pokus o přátelení. Ke konci jsem se už smála úplně na všechny včetně policistů a letištní ostrahy a užívala jsem si, jak se na mě hezky zubí. Pokud vás Thajci osloví a vám to není příjemné, stačí zdvořile říct, že nemáte zájem a oni vás nechají. Málem mi spadla čelist, když k nám přišel pouliční prodavač, kterému jsme naznačili, že si nic koupit nechceme a on nám popřál hezký den a odešel. To by se ti čeští mohli naučit taky. :)
Mějte prosím na paměti, že vyzařovat na veřejnosti jakékoliv negativní emoce je krajně neslušné a pokud si budete chtít vztekáním něco vydobýt, nepovede se vám to. Spíš se od vás všichni odvrátí a půjdou rychle pryč, protože jim to bude velice nepříjemné. Budete-li potřebovat něco reklamovat, nebo když se vám cokoliv nebude líbit, sdělte to příslušnému Thajci s úsměvem a jako by vlastně o nic nešlo (i když půjde o hodně) a nápravy se dočkáte okamžitě. Jsou to poctiví a dobromyslní lidé, pokud budete mít nějaký problém, pravděpodobně vznikne vinou jazykové bariéry a ne úmyslně. Buddhisté si navzájem neškodí. Vím, že je to z hlediska České republiky těžko uvěřitelné, ale je to fakt. :)
Koh Phanghan

Zvyky a pohled Thajců na nás

Abych lépe dokázala přiblížit odlišnost thajské kultury od té evropské, pokusím se zdůraznit rozdíly mezi našimi jazyky. Thajština rozeznává o mnoho více poloh formálnosti projevu. Jinak mluví syn s otcem, muž se zaměstnavatelem, muž se ženou, jinak se mluví s úředníky, o panu králi a co teprve přímo s ním! Oproti tomuto složitému systému, který samozřejmě doprovází neméně komplikovaný body language, jsou naše vykání a tykání a spisovná a nespisovná mluva jazykem necivilizovaných barbarů. Na druhou stranu od vás jako od cizinců se nic moc extra nečeká, nicméně v základních pravidlech byste se orientovat měli, ať nepůsobíte jako úplní hulváti.
Když budete Thajce a Thajky poslouchat, pravděpodobně si všimnete, že muži velmi často říkají „khrab“ a ženy zase „khaa“ - to jsou částice vyjadřující zdvořilost a pokoru a čím víc je používáte, tím více dáváte najevo svůj respekt vůči partnerovi v debatě. Tato slůvka uslyšíte od prodavačů, číšníků i z televize od hlasatelů. Pokud se navíc naučíte ještě pozdravit a poděkovat, určitě tím také nic nezkazíte.
A dokud ještě mluvíme o jazycích – pokud uslyšíte slovíčko „farang“, je to pravděpodobně o vás. Farang je bílý cizinec, který je trochu legrační, protože se mnohdy chová jako malé dítě, ale je hodný a bezelstný a má hodně peněz. :)
Pokud se budete chtít s někým přivítat, nepodávejte jim ruku, leda by vám ji nabídli sami. Thajci se mezi sebou zdraví hlubokou úklonou a poklepnutím sepnutých dlaní u brady.
Bavíte-li se s někým, zejména starším, snažte se nestát moc vzpřímeně, čím níž držíte hlavu, tím pokornější a uctivější vzezření máte. Samozřejmě je to někdy těžké, zvlášť pokud jako já měříte 175 cm a váš protějšek 150, přesto se o to alespoň pokuste, snaha se cení.
Koh Phanghan

Oblečení a hygiena

Ač se v Thajsku nacházejí s prominutím „hambince“ na každém kroku, Thajci neživící se prostitucí jsou spíše konzervativní a zdrženliví. Z toho vyplývá i to, jak se oblékají. Téměř nenarazíte na muže v krátkých kalhotách a krátké rukávy jsou také méně časté. Muži také tolik neholdují tričkům a nosí spíše košile, které mají čisté a vyžehlené. Ženy nosí dlouhé kalhoty a sukně a pokud je mají kratší, neukáží většinou víc než kolena a pro jistotu si vezmou delší rukáv. U mladých je to volnější a trička a tílka nosí, ale oproti českým ženám a dívkám jsou o poznání zahalenější. Upnuté oblečení je opět výsadou spíše prostitutek. Neexistuje, že by si Thajka nevzala spodní prádlo, dokonce v něm i spí. Proto se nesmíte divit, když jim evropané někdy připadají jako necivilizované opičky, když se jim tam promenují v bavlněných trikách, kraťasech a holky mnohdy nemají tričko ale jen vršek od bikin a nebo si pod tričko tu podprsenku vůbec nevezmou. A spí nazí! Despekt vám však projevovat nebudou, na to jsou moc slušní. Je to pro ně spíše úsměvné než opovrženíhodné. :)
Ač na nás Thajci obdivují bílou pleť, moc hezky jim nevoníme. :) Thajci a Thajky se neustále koupou a převlékají, třeba šestkrát denně, a tak okamžitě ucítí, že se v jejich blízkosti pohybuje někdo, kdo se umyl ráno a navíc není zvyklý na místní teploty. Navíc naše složení stravy je trochu jiné, a tak holt vysíláme jiné pachové signály, na které místní moc zvědaví nejsou. Zkuste na to myslet a myjte se častěji a deodoranty a parfémy rozhodně nešetřete.
Koh Phanghan

Jelikož jsem stále neřekla vše a napadají mě další a další informace, chystám na téma Thajsko více článků, kde se budu zabývat například jídlem, stolováním, náboženstvím atd.

Byli jste někdy v Thajsku? Souhlasíte s tím, co píšu? A pokud ne, chtěli byste se tam podívat? Proč? Proč ne?

12 komentářů:

  1. Ahoj, dík za vzkaz na mailu. No psala jsi mi, abych uvedla zdroj fotek u té slečny/paní, kterou údajně napodobuji. No každopádně bych jí tím udělala reklamu, kdybych uvedla zdroj, takže jsem ten příspěvek tedy vrátila do stavu konceptu - smazala, už není veřejný no. :) Měj se hezky.. :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však si se svým blogem dělej, co chceš, to je v pořádku. :) Ale použití obrázku bez uvedení zdroje je plagiátorství, takže de iure ji teď už opravdu kopíruješ a na to jsem tě chtěla přátelsky upozornit. Nehledě na to, že kdo umí s googlem si ten její blog podle fotek už stejně okamžitě dohledá.

      Vymazat
  2. Príííma, počtení. Kdy bude další díl? Nenašla jsem =) Začínám mít chuť napsat další Německo, díky za vzpruhu, kosmetiky už bylo pro tento týden ažaž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Další díl je pozapomenutý na disku a čeká, až Anička nebude zdechlá a zjistí si, jak si restrukturovat blog a zřídí si rubriky - mimo jiné na cestování. :)

      Vymazat
  3. Achjo, tak budu doufat, že Aničku popadne ajfr co nejdřív, protože to bylo hezké počtení. A to mě Thajsko nikdy moc nezajímalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas budu doufat, že na mě Mitsuuko nezanevře, když to nebude hned - práce nad hlavu a dovolená na obzoru. :)

      Vymazat
    2. Nezanevře ;) jen budu číhat =) já mám stejně tak skluz s tím Německem, vlastně ne, Ty o pír měsíců vedeš =P

      Vymazat
  4. Super článek, zrovna zítra odlítám s manželem na 16ti denní trip po Thajsku. A díky Mooře a jejímu dnešnímu článku jsem narazila na Tvůj blog. Přečetla jsem i článek o kosmetice co jsi si v Thai nakoupila a hned nechám půlku věcí doma a nakoupím si radši až tam :) Díky moc, muj batoh bude hned lehčí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem pomohla. :) A jestli máš ráda sushi a budete v Bangkoku na letišti, dej si ho tam v takovém čínsko-japonském bistru ve 2. patře. Snědla jsem tam 3 porce za sebou. :)

      Vymazat
  5. Super počteníčko pro někoho kdo za pár dní vyráží :-) Jen jsi mě vyděsila tím tyfem...nám bylo sděleno, že v celé ČR není k dispozici vakcína proti tyfu :( bojim, bojim...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, loni to tak taky bylo. Zkus si pro jistotu obvolat očkovací centra v okolí, jestli fakt nekecají. A v zahraničí je mají určitě, ale dražší. Já jsem se loni nakonec málem jela očkovat do Bratislavy, ale nakonec jsem nemusela. Nebo se nechej naočkovat tam. Ale taky to bude dražší.

      Vymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)