Stránky

středa 15. května 2013

Co na blozích se*e mě a jaké mám dnes nehty :)

Nedávno blogosférou proběhla vlna kvokavých hejtů o tom, kdo s kým spolupracuje a co kdo prodává, skandál prostě. A tak jsem se rozhodla přidat se a otevřít bolavě palčivé téma, které mě v souvislosti s touto oblastí sužuje od té doby, co jsem tyto vody začala brázdit taky. Jedná se o pravopisné a stylistické chyby.


http://www.melanygallant.com/wp-content/uploads/2012/10/bad-grammar-makes-me-sic.png

Myslím, že není třeba zeširoka vysvětlovat, proč je žádoucí psát správně, bez chyb. Text tvoří obsah webu a je autorovou vizitkou. Promiňte dámy - a teď nemyslím nikoho konkrétního - ale vaše studium medicíny, práv, žurnalistiky, vaše práce ve vrcholovém managementu, či vaše enormní plodnost a láskyplná péče o hromadu dětí mě nijak neohromují, pokud vidím, že píšete jako pologramotný potomek missky a hokejisty. Pokud nezvládáte svůj mateřský jazyk, nemůžu vás prostě kvůli vaší sebeprezentaci brát vážně. Samozřejmě je něco jiného občas se upsat, vyrobit překlep, nebo si nevšimnout, že vám přeběhla přes klávesnici kočka. Pokud to ale myslíte s psaním vážně, snažně vás, co to neumíte, prosím - naučte se česky, nedá se to po vás číst. Zvlášť vy, které máte v blogosféře už větší vliv - přece nechcete, aby to podle vás psala blbě půlka středoškolaček a pak kvůli vám neudělala maturitu, že ne? :) A abych jen nenadávala, přejdu k rozboru svých oblíbených chyb. Naivně doufám, že to třeba někomu pomůže.

Jaké chyby mi pijou krev?

Jelikož jsem se při psaní předchozího odstavce poněkud rozohnila, promiňte mi prosím chaotickou strukturu toho následujícího, flákala jsem to tam, jak mi to přicházelo na mysl.

http://www.paperseraglio.com/uploads/5/8/4/9/5849086/4787524_orig.jpg

- Mně/mě. Neuplyne den, abych alespoň jednou neviděla tuhle chybu, bléé. Takže jak se to píše správně? Je to jednoduché, ve 2. a 4. pádě mě, v 3. a 6. pádě mně. Pokud tato slůvka mezi sebou zaměňujete, měníte i význam věty. Nedávno na mě na FB vykoukla fotka svíčkové, kterou tam nahrál pro svou maminku jeden hodný chlapec - chlubil se, že to uvařil i bez ní. No a ona mu na to napsala: "Pochvala, konečně taky někdo uvaří mě." Maminka má buď sklony k nekrosubmisivnímu incestnímu kanibalismu, nebo by se měla vrátit na základku. A co teprv slova obsahující mně a mě - jste zapomnětliví, nebo zapomětliví? :)

- Používání podstatných jmen místo sloves a anglicismy obecně. Možná jsem divná, ale fakt mě vytáčí, když místo "gratuluji" čtu "gratulace" a podobně. Vás ne? A nebo jiné anglicismy. Nebo vy taky děláte věci na denní bázi, byli jste odejiti z práce a máte hezký den? Brr.

- Číslovky. Tohle je Achillova pata téměř všech blogů. Holky, fakt, pojďme se to naučit a přestaňme prasit. Třeba pak naše doporučení bude brát víc lidí vážně, budeme mít větší vliv na koncové zákazníky a firmy nám toho budou posílat víc zadara, žůžo prostě. ;) Začněme zlehka - za pořadovou číslovku patří tečka a za tu tečku mezera, jasné? Ale co když to číslo chceme skloňovat a napsat třeba "osmi" za pomocí čísla, jak na to? 8mi, 8-mi, 8i, 8mimi? Na tyhle patvary se vybodněte a nechte tam jen tu osmičku bez dodatku. Takhle - 8, dík. Stejně tak 18náctého, 100tý, 20tiprocentní si strčte za delete prosím. Jak se má třeba ten první patvar přečíst? Osmnáctnáctého? Fuj. Pro detailnější info, jak psát číslovky, vřele doporučuji tento odkaz.

- Procenta. Tohle taky málokdo píše dobře a přitom je to prosté. Když za číslo před znak procent napíšeme mezeru, znamená to, kolik procent čeho se kde nachází. Bez mezery z toho ale uděláme přídavné jméno. 20 % je tedy dvacet procent a 20% je dvacetiprocentní. Docela rozdíl, že? A co kdybychom se tomu záludnému matematickému znaku chtěly vyhnout, jak to napsat holčičeji jen s číslovkou? 20-ti procentní? Ne! Zde se dostáváme k výjimce, kdy se skutečně pojí číslovka s textem bez mezery a napíšeme to jako 20procentní.

- Výjimka se píše výjimka a ne vyjímka - to je pravděpodobně nějaký druh septiku či jímky.

- Co jsou proboha podpadky? Ta vyvýšenina se přece nachází pod patou. Leda že by autorka už dopředu implikovala možnost, že zakoupila pár nekvalitní obuvi, která brzy poputuje do odpadků.

- Psaní velkého V v oslovení, když neoslovujete adresáta jménem. Správně se Vám, Vás, Vámi... píše, pokud se obracíte na někoho adresně, například: pane Simpsone, prosím Vás, vraťte mi už tu sekačku na trávu. Jinak je to chyba, falešná úlisnost a vlezdoprdelkovství. Všimněte si, že na solidních webech (dokonce včetně Novinek) to prostě nenajdete.

- Oddělování částice prosím čárkami. Slovíčko prosím se v textu čárkami oddělovat sice může, ale na mě to působí buransky a školometsky. Zdvořilostní slovíčko prosím se totiž používá spíš jako částice než jako sloveso. Ale pokud oddělujete, budiž, to je asi hlavně můj problém. :)

- Byjsismy. Když bych jsem, kdyby jsi, byla by jsi... Holky, opravdu? Tohle fakt správně není, pojďme si spolu sborově zapět: bych, bys, by, bychom, byste, by. Dyť to přece znáte, že jo?

- Protěžovat. Tohle slovo je mor. Je všude. Víte, co je protěž alpská? Tohle. Pokud chcete říct, že někdo někomu nadržuje, necpěte nad to e háček, je to totiž z francouzského slova protégér. A kdo mě neposlechne, ten dostane přes čumák protěží!

- Ji/jí, ni/ní. Tohle překvapivě taky souvisí s pády a má sémantické přesahy v případě omylu. Takže si prosím pišme za uši, že se to ve 4. pádě píše krátce. Kdo nevěří, kuk sem.

- S sebou, sebou. Jo, je rozdíl, jestli tam to jedno s je. Vždycky, když si čtu, co si která bloggerka vzala "sebou" na pláž, musím se, s prominutím, tlemit, protože si představuju, jak si balí plážovou tašku bez použití rukou a jak si to tam všechno hrne trupem. Jsem trapná, vím.

Pár slov na závěr

Pokud jste se některá v mém plamenném proslovu našla, neurážejte se a nekamenujte mě. Zkuste se nad tím prosím zamyslet. Nebylo by nám všem líp, kdybychom na svých projevech neustále pracovaly a snažily se tak tu žumpu, které se říká internet, dělat aspoň trochu hezčím místem?

Pokud jste mi tam někdo našel nějakou chybu, neváhejte mě upozornit, budu ráda a nekoušu, i když to tak možná vypadá. Ale nepleťte si prosím hovorovou češtinu se špatnou gramatikou, to je něco jiného. Dyk.

Určitě jsem na spoustu chyb a kiksů zapomněla - napište mi, jaké jsou vaše oblíbené a pojďme se navzájem něco naučit!

Mé dnešní nehty

Pokud jste se někdo dočetli nebo doscrollovali až sem, tady máte za odměnu fotku mých nehtů. Použila jsem laky O.P.I v odstínech Sparrow me the drama a Big apple red. Lakovala jsem je ve dvou vrstvách s podlakem. A takhle hezky drží už 3. den, přežily cvičení, praní i loupání brambor. Líbí?


Jo a taky vám přijde vtipné, když někdo uvádí jako zdroj obrázku Google?


27 komentářů:

  1. :D Tak jo, zasmála jsem se. Obávám se, že moje čeština je taky dost špatná, ale nemůžu za to. Někdo je na literaturu, někdo na gramatiku. Snad se to dá přežít. Ale jsou věci, které opravdu vadí i mě (mně, mne?).
    Zdroj obrázku google mě taky vždycky pobaví :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sim tě Ptra, diš čteš, píšeš hned lepčí, nedělej že né

      Vymazat
  2. No pardon, pravopisné chyby mi taky vadí, ale řešit jestli někdo udělá mezeru mezi číslem a procentem mi přijde spíš jako snaha natáhnout článek:D Když někdo udělá brutální hrubku, taky jsem z toho nevrlá, ale zas není třeba z toho dělat kovbojku.
    Když už jsme u toho - HOLČIČEJI znamená co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá to cítíme jinak, já jsem na chyby pes. Dokonce třeba nevlezu do hospody, která má na dveřích ceduli s chybou - řeknu si, že když odflákli tohle, asi ani ta kuchyň nebude moc vyladěná.

      Pokud se někdo nesnaží psát 100% správně, chápu to jako laxnost vůči čtenářům. Já se pro ty své snažím podávat maximální výkon. To, jestli se mi to vždy daří, nechť posoudí jiní.

      Procenta se píší dvojím způsobem a pokaždé to znamená něco jiného a někdy tak bloggerka může podat čtenářům nechtěně mylnou informaci - pokud se mé psaní na toto téma zdá jako snaha o natahování, je mi to líto, myslela jsem to takhle. Taky například nesnáším chybějící interpunkci, špatnou diakritiku a psaní "né" místo ne a "hold" místo "holt", ale už jsem to tam na sílu necpala.

      Holčičeji je můj novotvar, který se mi asi, jak se zdá, moc nepovedl. Pardon. :)

      Moc ti děkuji za tvůj názor a taky za pochvalu nehtů. Hezký večer! :)

      Vymazat
    2. Díky za odpověď :) Pravda je rozhodně to s hospodou... někde se člověk opravdu pobaví /nebo zapláče?/. Také se snažím psát co nejlépe, snad mi to i vychází :-D
      Abych se přiznala, tak u těch % jsem se nad tím nikdy nezamýšlela, nebo mi tak chyba nepřišla až tak fatální. Většinou jsem pochopila z kontextu, ale umím si představit, že by tím došlo k mýlce.
      Hold a holt je už takový šlágr, co naděláme...

      Vymazat
  3. Mně vadí nespisovné nadpisy! Např. "co se striema".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu. Ale zase když někdo umí hezky psát, nespisovný jazyk se mi v inteligentním textu bez hrubek líbí. Píše tak třeba Moora, tu prostě žeru.

      Vymazat
    2. Přesně, u Moory je to geniální, její styl žereme asi všechny :-)

      Vymazat
  4. Oooo a to jsem si myslela, že jen já jsem alergická na chyby! Uff. Jakmile mi někdo píše s chybami, ztrácím chuť se s ním dál bavit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tě chci asi číst, půjde to? :)

      Vymazat
    2. Bohužel mám blog pozastavený nebo přesněji zrušený. :( Mrknu jestli by to šlo otevřít jen pro tebe, aby (pokud bys chtěla) sis mohla přečíst aspoň staré články. :)

      Vymazat
  5. Taky mi vadí hold a holt a vyloženi mi vadí, když holka po sobě text vůbec nepřečte a má tam deset překlepů a pravopisné chyby.

    A taky mě přivádí v úžas, jak někteří používají slova a neznají jejich význam. Nedávno mě dostaly "erekce" na slunci. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Erekce na Slunci s oblibou používám, tak jestli jsem to psala já, bylo to naschvál. Jsem totiž občas tak trochu mantinel. :)

      Vymazat
    2. Ne, nepsalas to ty, ale jedna holka na blog.cz

      Vymazat
    3. No jo dyť Slunce seno :D Škopková válí, pak to nějaká třináctka pochytí a hrdě to plácne do éteru.

      Vymazat
  6. Nehty máš krásné :). Jinak z těch zmíněných chyb se mě snad netýkají žádné, občas mi ujede nějaký překlep, ale většinou nejsem líná jej opravit. Psát správně je pro mě velmi důležité, i když odhlédnu od toho, že jsem vystudovala Český jazyk a literaturu :). Je to prostě vizitka toho daného člověka (potažmo blogu), jak píše a jak se vyjadřuje. Dokážu ocenit dobře psaný blog, jehož tvůrce či tvůrkyně píše originálně, zajímavě a poutavě (čili i nespisovně, pokud to sedí do celkové stylizace blogu, viz Černá Moora). A to Ty rozhdoně splňuješ. A na velké písmeno u oslovení si odteď dám pozor, to je tak trochu i můj nešvar.

    bourjoisgirl.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda holky, vy jste skvělé! Bála jsem se, že mě s tímhle akorát tak někdo pošle tam, kam Slunce nesvítí a vy mi sem tak hezky píšete. :)

      Vymazat
  7. Vyloženě mi vadí, když někdo neodděluje slovo "prosím" čárkami.
    Co to jako má být? To na mě působí buransky, nevzdělaně, blbě.
    Nechápu, kde jsi vzala, že buranský je opak. Všeobecně to rozhodně neplatí.

    Blog je super. Pro mě nový a chytil :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jedna ježibabo rejpavá. :) Díky za pochvalu a mrkni sem. :) http://www.proofreading.cz/prosim-s-carkami-nebo-bez

      Ač je slovo prosím de facto sloveso, ve zdvořilostním smyslu se syntakticky dá brát i jako částice. A čím míň čárek, tím míň členění textu a pro mě je to z čtenářského hlediska čistější a čtivější. Ale lidi jsou holt různé. :)

      Vymazat
  8. Mě neuvěřitelně vytáčí slovo "podpaždí". Copak ti lidi nechápou, že je to od slova "paže"? A že nemají žádnou "paždi"? Grrrr!

    OdpovědětVymazat
  9. Máš skvělý styl psaní a zajímavé články. Už to tady pročítám dobrou hodinu. Na chvíli mi prolítlo hlavou, že přesně takto se mají psát blogy a ten můj bych měla zabalit:-) Máš novou pravidelnou čtenářku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy jste všechny tak milé, děkuju! Jsem úplně na rozpacích, nejsem zvyklá, že mě někdo chválí. :)

      A taky se mi u tebe moc líbí. :)

      Vymazat
  10. Sice vidím, že tento článek není zrovna aktuální (se čtením blogů jsem začala teprve nedávno), ale prostě mi to nedá nekomentovat. Jsem totiž nadšená, že nejsem jediná, koho bijí do očí výrazy "by jsi" a podobné, kdo si při psaní "mě/mně" neustále přeříkává "koho, čeho/komu, čemu" a podobně :)

    Ale chybí mi tu ještě jeden nešvar vyskytující se v poslední době jak v psaném, tak v mluveném projevu a tím je, že se téměř přestalo používat slovo "kvůli" a všechno je "díky" ... vždy si říkám, jestli z toho mají všichni opravdu takovou radost, když např. "DÍKY tomu, že jim shořel dům, zůstali na ulici" ??? Asi je v tom domě bydlet nebavilo :)

    Lenka

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)