Stránky

úterý 9. července 2013

Víkend v Paříži východu

Čili v Budapešti. Jestli to ještě náhodou někdo nevíte, je to úplně nejlepší město jihovýchodně od Prahy až po Istanbul. Fakt. :) Jezdím tam moc ráda několikrát do roka už 8 let a ještě se mi to tam ani zdaleka neomrzelo. Takže co jsme si užili tentokrát?

Nákupy

V Budapešti se samozřejmě nachází spousty klasických shopping center a obvyklých luxusních butiků, ale tato místa se mi rychle omrzela - ač jsou levnější než u nás. Mnohem raději vymetám obchůdky a krámky s duší. Tentokrát jsme byli v jednom vintage obchodu, kde se prodává i móda mladých maďarských návrhářů, v obchodě Sugar, o kterém jsem už psala a v jednom šíleném vetešnictví, kde jsem si pořídila originál brýlí RayBan za pár šupů (ty na fotkách bohužel chybí).

Obchod na Holló utca


Co by za něj brněnští hipsteři dali. :)

Mladá móda na Király utca

Vchod do vetešnictví na Király utca

Seženete tam prostě všechno...

...od prastarého fénu...

...přes opravdu hezké rukodělné šperky (ne jak z Fleru)...

...až po svíčku s Leninem. Lepší než IKEA.

Pokladnička "I'm saving for a blow job" v Sugar.

Prostě Lip Shit.

Ústní sprej, který vám dodá teplý přízvuk.

Tenhle vám pomůže pochopit matku.

Bonbónky pro všechny příležitosti. Beru ty první a poslední.


Hospody a gastroporno

Asi taky víte, že Maďarsko je jednou ze světových gastrovelmocí. Moc se už ale přesně neví proč. Má se za to, že je to dáno úrodnou půdou (tam bych něco asi vypěstovala i já) a tím, že se za socíku neznárodnily hospody, takže si podnikatelé restauratéři tvrdě konkurují už přes sto let a snaží se naštěstí získat lidi kvalitou a ne cenou. Náš nejoblíbenější podnik se jmenuje Menza, vaří se tam jako u nás v Aromi a ceny hlavních jídel se pohybují mezi 100 až 300 Kč. Ráj. Byli jsme i v jiných podnicích, čekujte popisky fotek.

Menza, kousek vnitřku, seděli jsme na terásce.

Můj oběd. Kuřecí prsa s grilovanou zeleninou.

Můj oběd následujícího dne, losos s brkaší, špenátem a holandskou omáčkou. Stál cca 200 Kč...

Úžasný rajčatový salát se sladkou cibulí.

Přítelův steak. Sice mu ho propekli trochu víc, ale byl skvělý i tak.
Restaurace Spíler a výborný krevetový salátek, jako u moře, fakt.
Zákusky v Sugar

Naše úlovky
Klub Szimpla, industriál v centru. Hodně oblíbený u cizinců i u místních.

Gay pride

Shodou okolností jsme se připletli ke Gay pride a nemohli jsme chybět na večerní párty, která se konala v klubu Durer Kert, který se nachází v bývalé továrně v úžasných prostorách. Maďaři ty hospody a kluby prostě umí.





Na wc jsem měla pocit, že mě někdo sleduje...

Zbytek

Podívejte se taky na fotky z náhodného okounění po městě - všude je pořád na co koukat!

Vyškovské pivo je tu velký hajp. Nechápu proč.

I ti bezďáci jsou tu takoví styloví.

Hop! Skatepark na Deák Ferenc Tér, v nejcentrovatějším centru.

Zajímavé názvy ulic.

Nádherná bazilika svatého Štěpána. Jsou před ní obří schody, kde se večer popíjí pivo ve velkém.

Zámeček v parku za Hosok tér.

Byli jste někdy v Budapešti? A líbilo? Nebo se chystáte? Nechystáte? A proč ne? :)

17 komentářů:

  1. Budapeští jsem jen projížděla, ale už se tam chystáme dlouho, je to fakt krásné město. Já zas nechápu, co na tom vyškovským pivě nechápeš, dyť je výborný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je pravda, že jsem ho dlouho neměla. Ale nemám na něj hezké vzpomínky. Tak že jsi to ty, ještě ho znova zkusím. :)

      Vymazat
    2. Tak je pravda, že dřív moc dobrou pověst nemělo, protože pivovar byl státní a na všechno se kašlalo. Bohužel kvůli tomu ho moc lidí v oblibě nemá a ani se nikde moc netočí, my jezdíme přes Vyškov na chalupu, takže nakupujeme přímo v pivovaru :)

      Vymazat
    3. Zajímavé, díky a vyzkouším. :)

      Vymazat
  2. Jééé,díky za článek.Zasmála jsem se a ještě jukla do ciziny.

    OdpovědětVymazat
  3. Vždycky jsem myslela, že Paříží východu je nazývána Bukurešť, zatímco Budapešť je město podobné spíš Praze nebo Vídni... Já tak před 2 lety strávila pár hodin a moc se mi tam líbilo, snad se tam někdy podívám důkladněji. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tím jsi mě dostala. :) Ale podle Googlu je Paříž východu kde co (kuk - http://sk.wikipedia.org/wiki/Par%C3%AD%C5%BE_v%C3%BDchodu ), takže pravdu máme obě. Jinak Budapešť mi spíš připomíná Vídeň než prahu, ale jen restauracema, kavárnama a architekturou. Podle lidí a atmosféry je znát, že Balkán je hned za rohem. :)

      Vymazat
  4. Moc pěkný článek - ty nákupy byly boží :-D. Jó v Budě i Pesti jsem byla nejednou,ale bohužel nikdy na nákupy. Nádherné město. Z jídel bych já osobně nemohla vynechat paprikáš s nočky - ten originální je prostě eňo ňuno - kašlat na dietu :-D...Na to že je to "východ" byli vždycky o krok dál než Praha.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice nechápu, jak jsi odtamtud mohla odjet bez svíčky ve tvaru Lenina, ale máš ještě čas to napravit.. :D

      Nedoporučila bys mi tam nějakou restauraci? Pořád hledáme nové, přijde mi, že se tam všude vaří skvěle a že musíme ochutnat všechno. :)

      Vymazat
    2. Vzhledem k tomu, že jsem ročník, který zíral na sochy Lenina všude a každé náměstí bylo Leninovo, tak ta svíčka už není pro mě "must have" :-), ale ty bitch bonbony potřebuju, fakt. Já, jsem hrozná, ráda bych Ti doporučila restaurace, protože jsme jich prolezli dost, ale protože jsem měla průvodce "Ira" a všecko bylo strašně hektické, tak si vůbec nepamatuju ty názvy a kde to bylo... - jedna irská hospoda byla super (Irsko v Maďarsku je vůbec super), nevím, jestli to bylo jen VIP, ale přímo na tom hradě jsem jedla božský štrudl s vanilkovým krémem atd. No budu muset asi oživit brzo vzpomínky, ale ty hospodské už nenajdu - jediné co si pamatuju přesně, že v hotelu Mariot se vaří i spí božsky, ach jo....

      Vymazat
    3. Ten štrůdl na hradě jsem měla taky a super. :) Jinak jestli budeš oživovat, jdi na dort Esterházy do café Astoria - je to tam nádherné, krásná prvorepubliková kavárna, hraje tam jazz a atmosféra je prostě úžasná. Úplně vždycky čekám, že nás přijde obsloužit Oldřich Nový. :)

      Vymazat
  5. Měli jsme tam vyrazit cestou z Blavy, ale O. na poznávání východních sousedů moc není. Už tak nadával na Slovensku =D
    Děkuji za článek, budu všechno proto, abych pomocí dostupných donucovacích prostředků příště do té Budapešti fakt dojela ;)
    Ten gay balzám a kasička jsou skvělé, hned mě napadlo pár kamarádů, kteří by mi za to urvali ruce =D a fotky papání, jééé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ho nech doma a vyraž s kamarádkou. Chlapi jsou beztak na brázdění obchodů, cukráren a kaváren horší parťáci. :)

      Vymazat
    2. Jak to říct? Po 25ítce s emou nej stala mamča (zatracená puberta!) a všechny spolužačky ze střední jsou už vdané a jezdí s partnery. Spolužačky z vysoké mají zase kupu dětí, takže tam taky žádné větší kamarádění nehrozí, takže bych musela jet leda sama =D to už radši s sebou pod záminkou vezmu kolo a projedem cukrárny a vetešárny takhle ;)

      Vymazat
    3. Náhodou, maminy od dětí jsou nejlepší party parťačky, když se jim povede dostat z dosahu ulepených ručiček. :)

      Vymazat
    4. To jsou. Až je mi styydno, když moje největší a nejlepší party, co jsem zažila, byla právě ta mamčina, kdy slavila 60 s emnou a ještě jednou holčinou - její studentkou v klubu do pěti d o rána a trsala bosá ;) =D

      Vymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)