Stránky

úterý 3. září 2013

Řecko - prvních pár postřehů a co jsem si zatím koupila

Tak vás mé milé a mí milí zdravím z Řecka, protože jsem se rozhodla trošičku si prodloužit léto. Sice bylo úmorné sledovat vás všechny, jak si užíváte moře a ciziny, avšak čekání se vyplatilo a můžu teď machrovat, že píšu na terase jen v letních šatičkách. Tolik k na*íracímu úvodu a kdo jste ještě nepřestali číst, od teď už se budu víceméně vyjadřovat věcně. :)


Pár dní po aklimatizaci jsme se rozhodli vyrazit do Soluně. Začali jsme průzkumem místního nákupního centra Mediterranean, kde jsem se nejvíc těšila na plenění obchodu Korres. Musím říct, že jsme byli naprosto v šoku - takhle natřískaný nákupák jsme ještě neviděli. Zdvojnásobte si koncentraci lidí na metr čtvereční v předvánočním Palladiu a dostanete se přibližně k představě toho davu, kterým jsme se tam museli prodírat. Pak že prej krize - pche.

Drahého jsem odložila v dětském jídelním koutu a vydala se na průzkum. Korres jsem našla záhy. Mělo mi být podezřelé už to, že ač byl nákupák narvaný k prasknutí, uvnitř nikdo kromě prodavaček s vizáží a vzezřením ježibab nebyl. I vlezla jsem tam jako do jámy lvové.

 Police byly plné produktů a krásně to tam vonělo. Popisky byly ale bohužel jen v řečtině a prodavačky odmítaly komunikovat jinak než řecky. To by mi ještě tak nevadilo - anglicky tu nikdo moc neumí, ale rukama nohama se s místními dá dorozumět dobře. Všichni jsou totiž neobyčejně milí a srdeční. Teda všichni kromě těch sukub v Korresu. Měly tam na pultu anglický katalog, o který jsem je několikrát poprosila, ukazovala jsem na něj a dělala jsem pokorné obličeje (něco jako když submisivní pes dolejzá za dominantním). Proud řečtiny z jejich úst neustával a když jsem zaznamenala slovo malaka (asi největší sprosťárna, nikdo mi to nechce přeložit), vzdala jsem to a Korres už nechci. I když ho tu mají na každém rohu. Pokud byste ho někdo chtěli nakupovat v kamenném obchodě, běžte radši do lékárny - většinou jsou kombinované s drogérií a parfumerií a výběr je tam velký.



V nákupním centru mě ještě zaujaly tenisky značky Coura a možná se tam pro ně vrátím. :) Dlouho jsme tam ale nevydrželi a prchli jsme do města. Až budeme mít náladu na psychoteror, víme kam si na něj jít v Brně.

Další nákup kosmetiky už dopadl úspěšněji a můžu se pochlubit prvními dvěma úlovky řecké přírodní kosmetiky. Mám nové tonikum od značky Mythos (tak se mimochodem jmenuje i jedno moc dobré pivo) a šampon od značky Mastic spa. Oba produkty obsahují olivový olej (jak jinak) a v toniku je šalvěj. Zatím jsem ve fázi testování a musím říct, že jsem hrozně spokojená a asi před odjezdem nakoupím do zásoby. Recenzi můžete čekat na konci září. :)








Jinak musím bohužel konstatovat, že přímořské klima mi na rozdíl od lednového pobytu v Thajsku nedělá na pleť vůbec dobře. Sice mi zmizely černé tečky, ale začaly se mi objevovat v podkoží zahnisané bouličky - hlavně na bradě. Help! Co s tím? Jíst každý den gyros moc nepomáhá. :) A taky mě začala trápit sluneční vyrážka a aloe vera gel z Thajska na ni nezabral, asi už v něm umřely aktivní látky. Naštěstí tady všem na zahrádkách aloe roste, tak ji vždycky po nocích krademe. Stačí z lístků vymačkat šťávu a nanášet na postižená místa. Vyrážka mizí jako mávnutím kouzelného proutku. Bohužel se mi ale vrací - nemáte někdo nějaký tip, jak se jí zbavit nadobro? Kromě návratu do ČR. :) Baštím Zyrtec, který celkem zabírá, ale jsem po něm mírně narkoleptická. :)

Na závěr bych se ráda podělila o fotky skvělého jídla, které mi bude v Čechách hrozně chybět.





A co vy? Byli jste někdy na Chalkidiki? A nemáte tipy na řecké nákupy? Jsem jedno velké ucho. :)

23 komentářů:

  1. jéé já chci strašně Coury!! Kde se daj sehnat u nás?

    OdpovědětVymazat
  2. Tie ženské z Korres sa správali ako každá druhá predavačka u nás, des! Inak že Coura :DD To vôbec nepoznám. Pekne nakupuj ďalej, budeme sa tešiť na recenzie :) A žiaľ s alergiou neporadím, tiež som na to dávala aloe alebo Fenistil gel.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, takto je to v takmer kazdom obchode, proste odmietaju english. Ja som si tam kupila niekolko uzasnych obrazov. Maluju ich mnisi na Meteore, na tretom vybezku Athos. Zaramovat som si ich dala az doma. Este mam rada ich aloe vera gely. Aj mne sa vzdy zhorsi plet; ked sme tam, davam si potom namiesto nocneho kremu kokosovy olej a na inkriminovane miesta tea tree oil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, na Athosu jsem právě nakoupila tu kosmetiku. :) Obrázky jsem taky okukovala, ale všechny vypadaly jen jako natištěné a nalepené na dřevu. Kde jsi tu prosím pořídila aloe vera gel? Všude jsem zatím viděla jen přírodku na bázi oliváče.

      Vymazat
    2. V meste Hanioti na vybezku Kassandra je uplne uzasny obchod s bio a prirodnou kozmetikou :-) Tam si vzdy zajdem a je uzasny, maju tam aj potraviny, korenie, med, mnozstvo kozmetiky, ak si dobre pamatam, tak aj dekorativku. A obchod je obrovskyyy

      Vymazat
    3. A obrazy boli normalne na papieri a na platne, tiez ich maju aj v Hanioti, aj v Polihrono.

      Vymazat
    4. Aha, na Kassandru se bojíme, jsme v takové zastrčené neturistické oblasti totiž. :) Ale zítra razíme do Istanbulu. Pokud nám zbudou nějaké peníze, třeba tam ještě mrknem. Díky. :)

      Vymazat
  4. mě přepadla alergie letos prvně, jedla jsem Analergin (neuspával) a mazala to nějakým gelem na spáleniny a bodnutí, něco jako Fenistil, a do druhého dne to bylo pryč. jinak v Řecku jsem nikdy nebyla, moje jediné moře jsou zatím dvě Makarské, ale jednou bych chtěla na Korfu nebo na Santorini

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po Analerginu jsem taky tuhá. :) Zůstanu holt u plenění cizích zahrádek pod rouškou tmy.

      Byla jsem na Korfu a je to tam super. A mám kamarádku, co tam žije, tak dej třeba vědět, až to bude aktuální. Má moc ráda návštěvy a ukáže ti, co a jak.

      Vymazat
  5. Mmm, jídloooo... http://tinyurl.com/jidloooo

    OdpovědětVymazat
  6. Tak už i Ty Anno? Já letos holt od moře z terásky psát články nebudu - ale jo, u Tebe si to přečtu ráda :-)...Já byla v Řecku naposledy na svatební cestě a to už je fakt dávno :-), ale moc se mi tam líbilo, taky jsem byla v Thesalonii, ale to jsem nebyla ještě kosmetická ani blogerka, takže mám vzpomínky jen na boží jídlo jééé, Ty mi děláš chutě....Ale ta kosmetika, co sis nakoupila (kašli na Korres) se mi fakt líbí. Na vyrážky je každá rada drahá i v Čechách, to mi věř....Tak si to tam překrásně užívej Ty potvůrko a posílej éterem nějaké ty dobroty (a další coury :-) ať se můžu kochat :-DD..Pááá

    OdpovědětVymazat
  7. Mam doma koreni s nazvem toho ostrova. :-D Taky by me zajimalo,co pomaha na tu vyrazku. Dela se mi pravidelne a zatim nic nepomohlo výrazněji.

    OdpovědětVymazat
  8. TO JÍDLO.. já chci taky vypadnout ! :///

    OdpovědětVymazat
  9. Moc si to užij :-).To kradení aloe zní dobrodružně. My jsme letos u moře nebyli, ale 21. září letíme s přítelem do Paříže, jupí :).

    OdpovědětVymazat
  10. Hmm, závidím.. to jídlo! :) Korres jsem si také chtěla pořídit, ale na Příkopech se prodavačky chovaly podobně neochotně, i když česky určitě uměly. Alespoň jsem ušetřila..

    http://wonderfull-today.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. malaka - blbec,idiot, otrapa
    To jsou ty slušnějsí překlady.
    Káťa

    OdpovědětVymazat
  12. Amazing pizza :) Very beautiful photos ;)

    I follow you beautiful blog. I hope you will follow me back and I will wait for you in my blog www.gabusiek.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  13. Oni to malaka používají i mezi sebou, jakože kamarádi, a má to význam jako ty blbče, ale v tomhle případě v dobrém. Malaka jinak v doslovném překladu znamená měkký :-). My nikdy nikde v Řecku s angličtinou problémy neměli (a to jsme ho už procestovali docela dost)... respektive můj manžel, protože já řecky mluvím, takže já tam komunikuji jen řecky (když už se to učím, tak alespoň jednou v roce to musím použít :-D).

    Já Soluň miluju, pro mě je to nejsympatičtější řecké město. Zamilovala jsem se do ní už při první návštěvě, při výletu z Olympské riviéry (které je nádherná), a pak se v tom utvrdila, když jsem tam byla měsíc na jazykovém kurzu a vlastně tam pět týdnů žila. Když za mnou přijela má drahá polovička už na koci kurzu, tak jsme si půjčili auto a projeli všechny přístupné prsty Chalkidiki, takže jsem tam spíš byla na výletě. Já mám radši tu Olympskou riviéru.

    Řecký jídlo taky miluju a manžel taky, což je skvělý, protože alespoň moc nedržkuje, když jsme v Řecku každý rok :-D. Ovšem letos jame po dlouhé době zvolili jinou destinaci, tak se těším, až se tam zase vrátím za rok.

    Jinak co se týče těch přeplněných obchodů, tak ta krize tam je, ale oni si ji nechtějí připouštět, takže třeba chodí docela často na jídlo do restaurací apod. a nebo nakupovat.

    Co se týče nákupů, tak já jsem se na ně zatím z pozice "bloggerky" nezaměřovala, ani si vlastně nejsem jistá, jestli jsem za tu dobu někdy byla v nějaké řeckém nákupním centru, jaké popisuješ ty. Ale na dekorativní kosmetiku je určitě super Hondos Center, mají tam spoustu levnějších značek, které u nás vůbec nejsou. A značku Mastic Spa mají i u nás. Mythos ani neznám! Příště se na něj kouknu!

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)