Stránky

pátek 15. listopadu 2013

Achtung, achtung! +malý nákupní tip pro Brňačky

Bacha! Není všechno přírodní, co tak vypadá a ani se to nemusí třpytit. Hádáte správně - dneska se bude opět hejtovat. Tohle kokosové "máslo" od Beauty Formulas se ke mně záludně dostalo formou dárku. I když mě samotnou by obalem asi taky oblaflo. No uznejte, že se tváří jako neviňátko a přitom...


Produkt má pěkný obal a fajn vlastnosti. Hezky voní, docela dobře se roztírá, hydratuje a mastí tak akorát. Takže mě nenapadlo ho podezřívat z jakékoliv levoty. Dokonce se vetřelo i do mého výčtu často používané kosmetiky. A co s ním že to teda mám vlastně za problém? Složení...


Ještě než se vůbec pustím do podrobnějšího nadávání - všimněte si, že to má 16 složek. Což vám u přírodky až na výjimky nehrozí. 16 je fakt moc.

1. Aqua - voda. Cajk. Až na to, že je na 1. místě v MÁSLE.
2. Minerální olej - vedlejší produkt výroby ropy. Používá se do brzdných kapalin. Je potenciálně dráždivý a komedogenní. Taky se mu říká parafín, ovšem na parafin se hon na čarodějnice už kvůli výše zmíněným možným negativům pořádal. Takže teď se zkouší tento název. Má dermatoložka suše konstatovala, že někomu to škodí a někomu ne.
3. Petrolatum - vazelína.
4. Cetylalkohol - zahušťovadlo. Neškodná látka povolená i v přírodní kosmetice.
5. Steareth-30 - bezpečná látka
6. Glycerin - zvlhčovadlo, změkčovadlo. Bezpečná látka.
7. Propylenglykol - E1520. Podle stránky emulgatory.cz má bezpečnostní skóre 3 a jeho denní dávka, kterou není radno přesáhnout, je 25 mg na kilogram tělesné váhy. Super, když nevím, kolik ho na sebe v 1 várce patlám. A není vůbec vhodný pro děti. Jo a může dráždit pokožku a oči. Jupí.
8. Glyceryl stearát - silikonový olej. Něhoho hezky vyhladí, jinému ucpe póry a vyrobí beďary. Dokud nezkusíte, nevíte.
9. C12-C24 Isoparafín - nenašla jsem.
10. Dimetikon - silikonový olej...
11. Ammonium polyacrylate - bezpečná látka
12. Parfemace - tak proto to voní po kokosu. A proto tak slabě, je to až na 12. místě.
13. Metylparaben - E218. Může vyvolávat alergii. Někdy se dává do souvislosti s klesající plodností lidstva.
14. Propylparaben - konzervant. A celkem silný alergen - alergici a citlivější jedinci by se mu měli obloukem vyhnout.
15. DMDM Hydantoin - tohle je pěkný hnus. V některých zemích (našla jsem Japonsko) je v kosmetice úplně zakázaný. Může způsobovat silná podráždění pokožky, očí a respirační problémy. Je to totiž formaldehydový konzervant.
16. Tocophelol - vitamín E.

Tak si to shrňme - voda s vazelínou a s parafinem a hromadou více či méně dráždivých konzervantů se špetkou vitamínu E navoněná po kokosu aka Kokosové máslo. Co na to říkáte? Já to posílám dál kamarádce, co takové věci neřeší. A jsem zhnusená, protože mi je jasné, že na tenhle hezký obal a lhaní (vždyť tam není kokos a není to máslo!) naletěla a asi ještě naletí spousta lidí. Nejsem propagátorka přírodní kosmetiky za každou cenu, ale co mi vyloženě vadí, je lhaní a šizení.


Nákupní tip pro Brňačky


Tip je bohužel bez fotek, protože v Teta drogerii u Semilassa nemají focení rádi (pche!). Mají tam litrový Listerine za 119 Kč, sprchové gely Radox, Playboy a Dove za 30, 40 a 50 Kč, šampóny a kondicionéry Elséve a deodoranty Nivea za 50 Kč. Jo a taky takové ty profláklé vánoční dárkové sady cca o třetinu levnější než jinde. Tak tam třeba mrkněte. :)

Tak co? Pořídili byste si tohle máslíčko? A potkali jste už někdy něco podobného? A vadí vám to?

28 komentářů:

  1. Fuj tak to je tedy hrozivé překvapení. Normálně jen díky tobě v posledních dnech zkoumám složení, díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Och, tak to mi lichotí. Já to složení nehrotím za každou cenu, ale když už se něco jmenuje kokosové máslo, čekám, že v tom bude kokos a že to bude máslo...

      Vymazat
  2. Mám jinou vůni, třešňový květ, ale po tom, co jsem četla se mi už moc používat nechce :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkni na složení, třeba to nebude takové zlo. I když pochybuju. Asi bude jiná jen parfemace.

      Vymazat
    2. Koukala jsem a složení je úplně stejné

      Vymazat
  3. Ja som si ho kupila tiez, v drogerii na Orli, lebo bolo lacne a milujem kokos. Zlozenie som si samozrejme vsimla az doma..no, vymazala som ho, ale znova ho uz nechcem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nj, holt se to u nás takhle může prodávat. Já bych se nebála označit to za klamání zákazníka.

      Vymazat
  4. Jo, tak tohle by mě též naštvalo. To teda kokosové máslo z Lidlu mělo mnohem lepší složení (olivový olej, bambucké máslo, kokosový olej) a vonělo úplně úžasně:). A zmiňovanou drogerii Teta asi znám - je to taková ta echt komunistická? :) Jak se tam na Tebe tváří, jako kdybys šla něco ukrást?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to bude ona. V textu je klikací odkaz. :) A stejně je to tam boží. :D

      Vymazat
    2. Jo, ty ceny jsou bezkonkurenční! :) Stavuju se tam vždycky, když jdu od rovnátkového zubaře, který sídlí kousek od Semilassa (jinak tam mocnemívám cestu). Ale na předvánoční nákupy se to asi bude hodit.

      Vymazat
  5. Přesně tenhle kousek jsem měla v ruce minulý týden! U pečující kosmetiky jsem už naučená obrátit krabičku a letmo přeběhnout složení a tady mě hned praštil do očí ten minerální olej a vazelína, což ne-e. Ostatní zlo z hlavy neznám, krom silikonu. K čemu jsem docela laxní, tak to jsou parabeny - ty je řešíš do jaké míry?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Parabeny mi nesmí na obličej, protože mi dráždí pleť. A už dlouho jsem si nekoupila nic, v čem by byly. Zrovna nedávno jsem si prolezla všechnu kosmetiku, co aktuálně používám a v ničem jsem je nenašla. Paušálně je neodsuzuju, ale jsem spíš proti. Pokud se o něčem neví přesně, jestli to škodí, raději se tomu vyhnu. Ale pokud by mě nějaká věc, která je obsahuje, uchvátila, asi bych si ji spíš koupila. Což se ale dlouho nestalo. Takže tak. Doufám, že jsem se vyjádřila alespoň trochu jasně a srozumitelně. :)

      Vymazat
    2. ...až na tu Misshu, že? :D Ne nic, to jenom že teď na to koukám :) Díky za odpověď :)

      Vymazat
    3. Trapas no. Recenzi jsem psala před týdnem a krabičku pak okamžitě vyhodila. Pardon. :D Kdo ví, kolik tam toho ještě mám (snad už nic, prosím prosím).

      Vymazat
  6. Super, že jsi to takhle sepsala! Koukala jsem na ty másla na Orlí, ze cenu kolem 25Kč mi to nedalo...ale jakmile vidím minerální olej a parabeny, zhnuseně dávám ruce pryč. Ty ostatní humusy mě teda překvapily! A dokonce něco co je zakázané v Japonsku? No to teda potěš..!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už je lepší si pořídit kýbl obyč. vazelíny.

      Vymazat
  7. Super článek, víc takových :) někdy se taky divím co najdu na zadních obalech.. Třeba nedávno mě překvapil Dove - mamčin oblíbený krém nějaký ten Age, a je to jen vazelína a parafinum:-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nj, obě ty položky dělají většině lidem dobře a jak víme, prodává obal.

      Vymazat
  8. Jo, tak, že tam není ani kapak kokosového oleje by mi vadilo.
    Že se to jmenuje máslo a první je voda taky.
    Ale jinak se složením nemám žádný problém. 100 % to hydratuje, za to dám ruku do ohně.
    A takové to - je to vedlejší produkt ropy, pomoc, bla, bla, tak to už mám opravdu za sebou a jsou pro mě důležité vlastnosti, které to OPRAVDU má, ne jedna paní, či jeden výzkum povídal. Zkrátka fakta. :)
    Nicméně už kvůli tomu, že je to kokosem jen navoněné bych to nebrala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víceméně se shodneme. Minerální olej jako složku v krému doporučuje i docela dost kožních lékařů. Prostě komu to sedne, tomu to neškodí a dělá spíš dobře. Já jsem to vzala zgruntu, protože mě vytočil ten "přírodní" obal a lživý název. :)

      Vymazat
  9. Tak to je mňamka, tenhle krém, opravdu :-D Že se nestydí nazývat to kokosovým máslem, co? A jak klame obalem! No jo, to se člověk nestačí divit, když se trochu začne zajímat o složení. Mě takhle posledně strašně zklamala Mixa. Neříkám, že je to případ všech jejich výrobků, ale nazývat se lékárenskou kosmetikou specializovanou na citlivou pleť a dát do dětského šamponu SLS, parabeny a barvivo, je teda přinejmenším drzost. A to bych na něj pěla jen chválu, kdybych se nezajímala o složení a jen si přečetla, jak výrobek prezentuje výrobce. Ten šampon je totiž jinak super - nádherně voní a vlásky jsou po něm heboučké, lesklé a voňavé, ale to už Babylove z dm za pár korun má lepší složení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nj, musíme víc prudit, aby se to legislativně podchytilo. Takhle jinak můžeš nakydat vazelínu do suprkjút krabiček a prodávat to za pětikilo kus a nikdo na tebe nemůže.

      Vymazat
  10. Mám stejné "máslo", jen ne s kokosem, ale s vanilkou. Složení jsem neřešila (to mne vyděsilo až teď), vadila mi chemická vůně a nulové účinky - máslo se nevsakovalo, drolilo a absolutně nehydratovalo. Vzhledem k tomu, že jsem ho sehnala za 30 korun v Albertu, jsem se ani moc nedivila. Akorát mne dost překvapilo, kdyžs ho tehdy nadšeně zařadila mezi denně používané věci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No zas tak nadšeně to tam zařazené nebylo. :D A jak už jsem říkala, dostala jsem ho darem. A vzhledem k tomu složení mě cena nepřekvapuje, ale teda vlastnosti vůbec nemá takové, jaké popisuješ. Je celkem vláčné a dobře se roztírá a vstřebává. Asi v něm mám víc vody a vazelíny... A cítit po chemii taky není. Jen fakt slabě po kokosu, nějak tak jako nekvalitní laciný kokosový olej z DM drogerie.

      Vymazat
  11. Aby se nezbláznili, že si tam člověk chce udělat pár fotek regálu :-/

    OdpovědětVymazat
  12. Ooops - tak to pardón... Já jsem složení před posláním krabičky viděla, ale přiznám se, že to osobně zas tak moc neřeším - na problémy po mazání "chemií" netrpím, takže si sice ráda pořídím něco přírodního, ale není to pro mě nutnost. Osobně jsem s tímhle krémem navíc docela spokojená. Ale jak už někdo napsal výše - stálo asi 27 korun, takže pokud nedomazaný zbytek vyhodíš, asi to nemusíš oplakat :-) Byla to asi nejlevnější věc, kterou jsem do krabičky přidala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D však to je v pohodě. Beztak bych si něco takového koupila časem taky, to se nemusíš omlouvat. A ani se k tomu přiznávat. :D Prosím tě, smaž to, až si to přečteš, není nutné jmenovat. :D

      Vymazat
    2. Klííííd, já se za to zas tak nestydím - jak říkám, věděla jsem, co Ti posílám a osobně mi ten krém docela vyhovuje. Čili - pro ty, kdo si složení hlídají, to není ideální produkt, pro někoho, kdo chce docela příjemné mazadlo za pár korun může být OK. :-)

      Vymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)