Stránky

úterý 10. prosince 2013

Losnu nebo Mažňáka? Co já vím, třeba BAHŇÁKA!

Omlouvám se za nablblý nadpis. Kdo ví, odkud je ta parafráze, chápe a kdo ne, toho ušetříme a radši ani nebudeme říkat, ze kterého že to veledíla české literatury, které poznamenalo mnoho jinak normálních dětských duší, vlastně je. :)

Kdo přetrpěl i nadpis i úvod - od teď už to bude k věci, slibuju! Dnes si posvítíme na bahno z Mrtvého moře, respektive na jeho dvě balení pořízená u různých značek. Jedno mám z libebit.cz za 99 Kč bez poštovného a druhé od Kawar, které je ještě pořád v akci v Intersparu za něco přes 80 Kč (a je ho skoro dvakrát tolik).

Mrtvé moře brzy ráno. Na obzoru Izrael a vlevo dole jordánské plastové sedátko.
Nejedná se o mou první zkušenost s bahnem z Mrtvého moře. Před lety jsem se k němu totiž osobně podívala a nabrala si ho na břehu do kelímku. Válí se tam všude a turisti se jím nadšeně pomazávají od hlavy až k patě za doprovodu udiveného kroutění hlav místních. Jeden pán šel dokonce kamarádce říct, ať to nedělá, že je to dendžrs. Je fakt, že se potom mohutně osypala a celou noc strávila střídavě v horečkách a zimnici, ale ráno nebyla po jejím atopickém ekzému, který jí pokrýval část beder a podkolenní a loketní jamky, ani stopa. A vydrželo to tak několik let. Jo a ještě mám pro vás technickou poznámku - pokud se tam budete chtít jít někdy vykoupat, minimálně 24 hodin se předtím nikde neholte. A připravte se na to, že vás to bude ku*evsky pálit na sliznicích. No a v žádném případě tu vodu neochutnávejte... :)


Obě dvě bahénka se víceméně podobají tomu, které jsem si tehdy přivezla. Jak v účincích, tak ve vzhledu, konzistenci a zápachu (prostě slané bahno). Akorát to od Kawar je malinko světlejší a o dost nepraktičtěji zabalené. Pokud si ho koupíte, první věc, kterou před aplikací uděláte, by pro vaše pohodlí a zdravé nervy mělo být rozpárání tuby a přemístění jejího obsahu do nádobky s širokým hrdlem. Klidně do zavařovačky. Jinak se z toho zblázníte, z tuby na vás bude stříkat převážně nahnědlá slaná voda a když už to bahnisko konečně vymáčknete, vyplýtváte ho mnohem víc.

Bahno z liebebit.cz je na popisky velice skoupé - píše se na něm jen to, co vidíte na fotce. Nepřišlo mi se žádným letáčkem a ani na webu nemají uvedené žádné složení, což bych jim ještě odpustila, ale ani zemi původu. Což je informace, na kterou má spotřebitel právo - nebo se pletu?

Na bahénku od Kawaru se dočtete, co se v něm nachází a také, že je přírodní a vytěžené ze dna Mrtvého moře. Pochází z Jordánska. A pokud se nepletu a dobře si to pamatuju, dá se u nás i bez slevy koupit levněji, než tehdy v jeho zemi původu. Ale možná tam tenkrát byly ty ceny ke smlouvání, nebo jde do exportu horší kvalita, těžko říct.


Použití a účinky


Tohle vás asi zajímá nejvíc, že? :) Bahénko se nanáší na požadované místo v tenké až střední vrstvě a nechává se působit až několik desítek minut. Podle citlivosti pleti, viz případ mé kamarádky ze 3. odstavce. Po opláchnutí může být ošetřené místo zarůžovělé a horké kvůli jeho prokrvení. Já si bahno dávám jen na obličej, ale dají se také provádět celotělové zábaly, prej se po tom dobře hubne a rýsuje postava. Čemuž bych i věřila - prohřívá to vážně dost, takže toho asi dost vypotíte a nakopnete metabolismus. I bych to zkusila, ale nedokážu si představit ten čurbes potom.

Když si bahno dávám na tvář, snažím se nabrat jen jej a ne slanou vodu, která se od něj na povrchu odděluje. Ta je totiž především zodpovědná za pálení, které aplikaci masky provází a může mít až žíravé účinky. Fakt, nekecám. Já tu vodu z Mrtvého moře totiž tehdy ochutnat musela a měla jsem z toho pleptané rty - jak kdybych si je okousala. A neokousala! :D. Pokud ale toužíte po přírodním chemickém peelingu, dopřejte si i vodičku. S tou vodou vydržím mít masku na obličeji maximálně 10 minut, bez vody zvládnu klidně i půl hodiny. Pleť je pak viditelně čistší, prozářenější a snad i vypnutější. Černé tečky mi bohužel nezmizí, ale je jich o dost méně a jsou menší a ne tak nápadné. Mně na ně ale nepomáhá nic - lepicí náplasti, jíl, slupovací černá maska, oil cleansing method... Ty mrchy přežijou všechno. Maximálně se na den schovají a pak jsou se mnou zas. Takže pokud jste normální, bahno z mrtvého moře vám určitě pomůže o dost lépe. :)

Ke koupi bych doporučila spíše Kawar. Jednak vychází cenově lépe a na rozdíl od liebebitu poskytuje zákazníkovi všechny údaje, na které má nárok.

Btw. víte, jak je Mrtvé moře maličké? Asi jako Balaton. Z Jordánska je krásně vidět Izrael (a naopak samo taky). Uprostřed vede hranice, kterou neustále brázdí pohraniční stráž na lodi, protože to prej jde v pohodě přeplavat. Tak se mi moc nezdá, že se přes to všechno dá na každém rohu koupit zaručeně pravá kosmetika z Mrtvého moře... No nic, to je jen taková moje maličká konspirační teorie.

Bahníte? Pomáhá? Byli jste u Mrtvého moře?

Tl;dr - Bahno čistí a léčí, kupte si ho.

13 komentářů:

  1. Nebahním, ale po přečtení tohohle článku bych celkem bahnila. Mám ale extrémně citlivou pleť a nevím, jestli by mi neslezl celej obličej po náloži něčeho takovýho :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle toho, co jsem o tom četla, se citlivkám doporučuje začínat na krátkých časech a postupně to prodlužovat. Prý se na to dá adaptovat. Je to holt síla. :) Pokud bys chtěla otestovat svou citlivost, hoď mi do mailu adresu. Pošlu ti jednu dávku, zkusíš to na minutu a uvidíš. :)

      Vymazat
  2. Teď se bojím, že mi to sežere obličej. :) Já byla jen jednou na jakési koupeli se solí z mrtvého moře, k ničemu to moc nebylo a neochutnávala jsem ji... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono taky záleží, kolik tam té soli bylo, resp. v jaké koncentraci. V Mrtvém moři plavou na hladině krystalky a když do vody svítí Slunce, vidíš, že ty krystaly jsou i pod hladinou. A po pár minutách v té vodě je máš vysrážené i na vlasech a obočí. Takže se sežrání neboj, taková síla to určitě nebude. :)

      Vymazat
  3. Zajímavé povídání. To jsem už slyšela z více zdrojů, že reakce lidí postižených ekzémem či lupénkou bývají dost prudké, ale že pak třeba ekzém na několik let úplně zmizí. No, třeba si bahénko pořídím. A k Mrtvému moři bych se moc ráda podívala a i se v něm vykoupala i za cenu ku*evského pálení :).

    OdpovědětVymazat
  4. jednou mi na kosmetice po vyčištění pleti dali vodu z Mrtvého moře...no myslela jsem, že tam umřu :D

    OdpovědětVymazat
  5. Coo, tak to teda na ty postřehy koukám, hlavně na to pálení. :P
    Mi právě přišla hloubkově čistící bahenní maska (ale více než 10x dražší a je z Izraele), tak uvidím jaké bude mít účinky.. Byla mi doporučená na mastnou pleť a taky by měla fungovat na ty černé tečky.

    OdpovědětVymazat
  6. Se bojím, že bych byla po bahně pěkně smrsklá - nevysušuje?

    OdpovědětVymazat
  7. Možná bych jen dodala, že ačkoliv jsou Stínadla kultovní dílo, rozhodně se nejedná o veledílo nějakých super literárních kvalit. Ale jako ta reference na začátku mě fakt zaujala, protože tu knížku a obecně literaturu mám fakt velmi ráda. :) I proto z mojí luxusní peněženky nejvíc peněz putuje právě směrem do knihkupectví. :)

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)