Stránky

úterý 4. června 2013

Vaginální záněty, aneb necítím se tak úplně fresh

Můj blog se jmenuje 50 shades of Anna. No a jestli jste tu knížku taky četli, víte, že pořádné porno nepřijde hned na začátku, ale až někde na 70. stránce. Nejinak tomu bude i u mě.

Statistiky a má gynekoložka praví, že nějakou formu vaginálního zánětu prodělá někdy v životě až 80 % žen a z toho většina trpí opakovanými recidivami. Nerada bych zabíhala do osobní roviny, ale vězte, že rozhodně vím, o čem píšu.

Pokud máte pocit, že s vámi „tam dole“ není něco v pořádku, neprodleně upalujte k lékaři. Velice pravděpodobně se nejedná o nic závažného, ale čím dřív se začnete léčit, tím větší máte šanci, že se vám zánět nebude vracet. Vyléčit se z něj nadobro se totiž většině žen už nepovede a jeden klíčových faktorů, jak zamezit jeho opakovaným návratům, je právě včasné započetí léčby. Pokud jste na můj článek narazili ve snaze ušetřit si cestu k lékaři, zvedněte teď telefon a sjednejte si termín prohlídky. HNED! :)

Pokud jste mě poslechli, nebo pokud se jen chcete dovzdělat, čtěte dál. Nejčastější vaginální infekce mají dva různé původce – anaerobní bakterie nebo kvasinky. Celkem jednoduše se dá poznat, kdo za „to“ může podle zápachu. Zatímco kvasinková infekce není nijak cítit, bakteriální nákazu doprovází typický rybí až hnilobný zápach. Máme tedy dva druhy onemocnění a každý vyžaduje svůj způsob léčby. Pojďme se na ně podívat blíž.

Anaerobní vaginóza


Anaerobní vaginóza je – jak už název napovídá – způsobená přemnožením anaerobních bakterií, tj. bakterií, které k existenci nepotřebují kyslík. Projevuje se typicky vazkým slizkým výtokem, který má mléčnou či našedlou barvu a páchne po rybách. Někdo tento zápach přirovnává k hnilobě a zkaženým vejcím. Protože zvýšená přítomnost těchto bakterií zvyšuje poševní ph, výtok může pálit. Zápach se intenzivněji projevuje po pohlavním styku.

Toto onemocnění můžete získat například zavlečením těchto bakterií z tlustého střeva při střídání nechráněného análního a pohlavního styku, či nošením příliš těsného oblečení, hlavně když je venku horko. Stačí se trochu zapotit a bakterie se vydají na návštěvu k sousedům a na průšvih je zaděláno.

Tato nepříjemná situace se řeší za pomocí lokálních léčiv, které obnovují přirozené vaginální prostředí a také antibiotiky. Jako první pomoc se dají použít preparáty, které se běžně prodávají v lékárnách bez předpisu. Na následujících řádcích popisuji ty, o kterých z praxe vím, že dobře fungují. Ještě bych ale chtěla pro jistotu upozornit, že by se neměly používat alespoň 48 hodin před návštěvou gynekologa, aby nezkreslily výsledky vyšetření.

Femisan gel – vyrábí jej česká firma Altermed, která je zajímavá i z hlediska kosmetiky, doporučuji prozkoumat. :) Ve Femisanu na zmíněný problém pomáhají laktobacily, kyselina mléčná a tea tree olej. Gel se zavádí vždy na noc za pomocí speciálního jednorázového aplikátoru, který je součástí balení. Hlavní výhodu tohoto gelu vidím v tom, že je tekutý, a tak se může dostat k celému povrchu sliznice, která je různě „zamotaná“ a mnohdy špatně přístupná. Femisan je vhodný i pro léčbu mykózy a je přírodní, tudíž se jeho použitím nic nezkazí a je možné používat jej i preventivně, například před koupáním v bazénu a podobně. Komu nevadí jeho typická tea tree vůně a hřejivý efekt, může jej klidně používat i jako lubrikant.

http://i.parfemy-elnino.cz/pecz/picts/thumb-large/42-kosmetika-altermed-femisan.jpg


Rosalgin – je preparát určený k výplachům. Pro jeho správnou aplikaci je třeba koupit si i irigátor. To je taková „harmonika“ s vývodem, který se zavádí do vagíny. Je dobré jej po každém použití šetrně dezinfikovat a vodu, ve které se roztok rozmíchává předtím převařit. I tento prostředek můžete používat preventivně. Pokud vám připadá koupě irigátoru jako zbytečná investice, možná vás k ní přemluví i fakt, že jej můžete používat i na jiné léčivé výplachy, například bylinkové.

http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/9a7/9a70c50dd8c348dbffa90cc8aa2b430d.jpg


GynOcaps – jsou tobolky, které vypadají jako běžné kapsle s léčivy, užívají se ale „spodem“. Obsahují látky podporující tvorbu vyrovnaného poševního prostředí a jejich preventivním použitím se také nedá nic zkazit. Používají se také po léčbě jiných vaginálních obtíží právě pro jejich obnovovací efekt. Mimo pacientek stižených bakteriální vaginózou je často používají těhotné ženy a uživatelky hormonální antikoncepce.

http://www.apteekkituotteet.fi/WebRoot/Euran/Shops/Eura/4579/1938/42C0/111C/07BB/C0A8/071C/5E4B/gynocaps.jpg


Na internetu se často píše, že při anaerobní vaginóze není třeba léčit parnera, ale je to omyl. Pokud vám lékař předepíše antibiotika, je nutné, aby je s vámi užíval i partner. Pokud se mu do toho nebude chtít, může navštívit urologa a prodělat tam poměrně bolestivé vyšetření zahrnující mikrobiologické stěry močové trubice – stěr děložního čípku je oproti tomu procházkou růžovou zahradou...

Kvasinková infekce


Tahle lahůdka je také způsobena přemnožením přirozených obyvatel vagíny – kvasinek. A protože kvasinka je de facto houba, někdy se pro tento problém používá název mykóza. Mykóza se projevuje nepáchnoucím hustým bílým výtokem, který může být hrudkovitý. Doprovází jej úporné svědění a postihuje nejen vnitřní ale i zevní rodidla. Svědění způsobují právě kvasinky, jak se zavrtávají do vlhké tkáně, která jim skýtá ideální prostředí pro množení. Na léčbu se dají použít všechny výše zmíněné přípravky snad kromě GynOcaps – ten se nasazuje spíše potom. Dále z léků dostupných bez předpisu můžete použít:

Canesten tableta – canestenová tableta je v balení jen jedna, ale zato je velmi silná. Je ideální ji použít v případě, že je mykóza v úplných začátcích a lékař vás nemůže prohlédnout ihned. Zavádí se přiloženým aplikátorem na noc, aby mohla působit co nejdéle. Ovšem kvůli jejímu razantnímu působení je dobré další den nasadit obnovovací léčbu – laktobacily, Femisan, apod.

http://www.dinarin.cz/out/pictures/z1/canestengyn1denvaginalnitablety(1)_z1.jpg


Canesten krém – tento krém se používá pro potírání zevních rodidel, kde se kvasinky také nacházejí. Před aplikací je dobré provést opláchnutí octovou vodou, která má antimykocidní účinky. Tak ty bestie pozabíjíte a pak jim natřením krému znemožníte zahnízdit se ve sliznici. Krém se maže několikrát denně.

http://www.rodina.cz/partner/bayer/canesten_produkt.jpg


Jenamazol krém – je silný krém, který se aplikuje stejně jako Femisan. Používá se po dobu pěti dní, aby zničil houby ve všech stádiích jejich růstu. Je opět skvělý pro svou tekutou podobu, na rozdíl od tabletek se dokáže dostat úplně všude. Po skončení léčby je opět žádoucí používat nějaký čas preparáty pro obnovu přirozené mikroflóry, aby tam nevyrostla jiná potvora. Při mykóze se musí léčit i partner. Léčiva muži používají v podobě krému a mažou se ráno a večer na žaludu.

http://www.lazenska-lekarna.cz/administrace/foto_zbozi/3782_1.jpg

Dieta


Snad se nemusím dlouze rozepisovat o tom, proč je nezbytná racionální strava. Při vaginální mykóze by se ale ze stravy měly vyloučit cukry s výjimkou ovocných a mléčných a bílá mouka. Je také vhodné podstoupit dekolonizaci speciálními mycími gely, které se dají sehnat třeba u firmy B.Braun.


Doufám, že vás tento článek neunudil k smrti a byl snad pro někoho přínosným. Tato onemocnění mohou být velice nepříjemná pro svůj průběh a časté recidivy. Proto pokud u sebe něco podobného pozorujete, začněte je okamžitě řešit. Nejsou sice fatální, ale oslabují imunitu a mohou komplikovat případné těhotenství a intimní život.

14 komentářů:

  1. a to jsi všechno vyzkoušela?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nechci zabíhat do osobní roviny, tak jen řeknu, že za kladnými ohlasy na tyhle léky si stojím. :)

      Vymazat
  2. Ano ano...tohle bohužel důvěrně znám a většinu preparátů, o kterých píšeš jsem doma aspoň jednou měla...jediné, co mi pomohlo bylo vysazení HA, od té doby už se mi infekce naštěstí vyhýbají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechtěla jsem načínat debatu na téma HA pro a proti, i když i na ní mám vyhraněný názor, který se mnou většinová společnost nesdílí. A samozřejmě souhlasím, braní hormonů má na tyto problémy veliký vliv.

      Vymazat
  3. No, s týmto druhom článkov sa veru bežne na blogoch nestretávame :) mne kedysi pomohol Femigel a ešte Mycomax tableta. A proti kvasinkám odporúčam preventívne užívať denne za lyžičku kokosového oleja, prípadne tobolky s oreganovým olejom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za přínosné rady, snad je nebudu potřebovat. :)

      Vymazat
  4. Mám bohužel mnoho zkušeností s kvasinkami. Poslední dobou se mi daří se jim vyhýbat, a to především díky detoxikaci pomocí aloe vera gelu (užívám jej každé ráno), jinak jsem vyzkoušela a nedám dopustit na Rosalgin a Femigel. Přehledný a užitečný článek, díky :).

    bourjoisgirl.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, opět doufám, že ho nebudu potřebovat. Jinak slyšela jsi o autovakcinaci? Dělají to jen někteří gynekologové, ale opravdu to zabírá. Pokud by tě to zajímalo blíž, napiš mi mail. Budu o tom psát v dalším článku, ale absolutně netuším, kdy na něj najdu čas, je toho teď nějak moc. :)

      Vymazat
  5. Za sebe moc doporučuji Feminol a Intimed od firmy Aromedica.

    OdpovědětVymazat
  6. Naštěstí se mě to hle téma netýká :-) Ale Rosalgin kdysi vyzkoušený a fajn věc, nicméně pouze podpůrně.
    Značka Altermed -věřím, že může být tahle věc fajn, ale co se týká kosmetiky na atopický ekzém, tak jedna velká tragédie :-/

    OdpovědětVymazat
  7. Dodatek - obdivuju zpracování tématu, já bych se prostě styděla ikdyž ve 21.století je to běžná věc o všem mluvit. Prostě je to na mě moc intimní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Pustila jsem se do toho, protože vím, že s tím zápasí víc než každá druhá a takhle pohromadě jsem to zatím nikde neviděla. A napadá mě ještě spousta věcí, které mi tam chybí, takže chystám pokračování.

      Téma je to ožehavé, to máš pravdu, ale takovýmto způsobem se o tom mluvit nestydím. Při psaní jsem si občas představovala, jestli bych to byla takhle schopná rozebírat s lidmi, které neznám a to mě docela usměrňovalo. :)

      Vymazat
  8. Nenudil. Ty mrchy kvasinkové mi zkazily loňskou dovolenou. na tu předloňskou jsem ještě vyrazila s nimi a s naordinovanou léčbou (na Tour de France pecka!! =D), ael loni se mi do toho přidal i pásový opar a bylo po prázdninách. letos jsem začala už v dubnu - nasadila laktobacilovou bombu Symbi I a pak Symbi II a když šlo do tuhého, že na mě přece jen něco vleze, postříkala jsem intim Salcurou a bylo po problému. Mám totiž strašnou krávu gynekoložku, která i v akutním případě zánětu je schopná mě objednat až za dva měsíce!!
    Soucítím, sestro =D

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)