Stránky

úterý 26. listopadu 2013

Kam v Brně na dobré kafe, díl 1.

Blogování a káva mají hodně společného - alespoň pro mě. Protože když máte na práci i jiné věci a nechcete, aby váš blog zel prázdnotou, potřebujete nějak dopovat. Někteří to nudně řeší zdravým životním stylem a cvičením, jiní sahají po ilegálních substancích a pro mě tento problém řeší káva. Jelikož je Brno 2. největším městem v Česku, snad i někoho může zajímat, kde se tu dá narazit na dobrou kavárnu.

Kavárenská tradice je v Brně dlouhá a bohatá, pravděpodobně díky blahodárnému vlivu blízké Vídně. A v posledních letech šla úroveň místního kavárenství prudce nahoru, což jsem si bolestně uvědomila při nedávné návštěvě Prahy. Ne že by tam teda nikdo neuměl kafe pořádně, ale koncentrace dobrých podniků je bohužel nižší a musíte předem vybírat. To v Krně (víte, že se město má přejmenovat? Klik!) dostanete dobrou kávu v centru pomalu na každém rohu. Co rohu - kroku!

A ještě jedna věc. Pokud nejste místní, nenechte se odradit brněnským chováním a vystupováním obsluhy. Oni to nemyslí zle, je to spíš něco jako diagnóza. :)

Takže kam ráda chodím:

Falk

Source


Web: http://www.falkcafe.cz/
Pro svou bezprostřední blízkost Filozofické fakulty Masarykovy univerzity je to během semestru vyhlášené studentské doupě a je tu dost rušno. Mlýnek na kávu se prakticky nezastaví a obsluha mírně nestíhá. Ale občas si na kávu počkat, se rozhodně vyplatí. Atmosféra je milá a vhodně ji podtrhuje vybavení ve stylu vintage. Majitel rád nakupuje ve starožitnostech, vybírá věci s duší a je to vidět. Wifi je zdarma jako ostatně i ve všech ostatních kavárnách, což mi v Praze také citelně chybělo. Jo a to kafe je fakt boží. Dejte si espresso macchiato a potom Ginger beer (pálivá zázvorová nealko limonáda).

Fratelli

Source

Web: http://www.cafefratelli.cz/
Ano, vím, že je to řetězec, který se vždy nenápadně vyskytuje poblíž kadeřnictví Jacob (drív Toni&Guy), ale kávu mají dobrou. Atmosféra je kosmopolitní a máte příjemný pocit, že snad nejste ani v Brně, ale spíš v nějakém hezkém městě v cizině (omlouvám se lokálním patriotům). Akorát si dejte pozor na velikosti káv. Velké cappuccino má snad půl litru a dostanete po něm infarkt. Malé je klasicky velké, jak ho znáte odjinud. A mají tu nejmilejší obsluhu široko daleko. Jednou jsme s kamarádkou čekaly na kávu déle (měli frmol) a jako omluvu jsme dostaly italské perlivé víno. V právé poledne, uá! :)

Tranzistor


Source

web: http://www.transistor.cz/

Tohle je milý malý nekuřácký podnik s retro atmosférou. Je plný starých rádií, cedulí, knížek a časopisů. A ač to vypadá všechno tak nějak hala bala, není to tam naházené nesystematicky a bez rozmyslu, takže se tam necítíte jako ve vetešnictví. Prostě jako v útulné kavárničce. Bohužel tam chodí docela dost hipsterů. Ale dá se na ně vyzrát a chodit tam o víkendu nebo v necool odpoledních hodinách. Lokalita podniku není přímo v nejcentrovatějším centru města, ale pořád je dost blízko. V okolí jsou dva parky, dobrá restaurace (Avia), na jaře a v létě se na rohu prodává točená zmrzka, naproti je Candy store a skvělá pizzerie - celé to místo mám prostě hrozně moc ráda.

Pellini na Jakubském náměstí




Web: http://www.pellinicaffe.cz/

Tuhle kavárnu mám ráda proto, že je jiná. Není prvoplánově hezká, vlastně už je docela out. Je tam přítmí, což se v podnicích už nenosí a vybavení a design už taky nejsou právě posledním výkřikem módy. V zadním salónku jsou kožené sedačky, na kterých by to moc slušelo třeba Peteru Nagyovi... Tak proč tam ráda chodím? Protože mají úplně neskutečně boží kafe a taky proto, že je to jeden z mála brněnských podniků, kde pracují vyškolení profesionálové, co se kávou zabývají celý život. Ne hipsterky z fildy, kterým před půl rokem někdo ukázal, jak se dělá s kávovarem a ony si od té doby píšou do sívíčka, že jsou baristky.

Takže mám vlastně kliku, že už to tam není ani tak moderní, ale ani tak zastaralé, aby tam nalezli místní pozéři a ironičtí obdivovatelé oldschoolu. Sem se uchyluju (s krátkým u) několikrát do týdne a u výborné kávy ťukám dlouhé hodiny do počítače. A ač sedím přímo v centru města, nikdy tam nepotkám žádného známého (což je pomalu zázrak, Krno je jedna velká vesnice s hlavní návsí)...

Source

Dobrých kaváren je v Brně určitě ještě mnohem víc. Stejně tak takových, které bych mohla s čistým svědomím doporučit. Zajímalo by vás pokračování? Původně jsem to chtěla sepsat do jednoho článku a vznikl mi z toho 10stránkový elaborát...

Byli jste někdy v některém z těchto podniků? A dobrý? :) Máte rádi kávu a kavárny?

34 komentářů:

  1. Pekne spísané, pokračovanie si to určite pýta.
    Chýba mi tam napr. Air Café na Zelňáku :)
    V Brne sa už nevyskytujem, a tieto podniky mi citeľne chýbajú... Tak nostalgicky spomínam aspoň pri článku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic není ztraceno. Podle ohlasů soudím, že přibudou další díly. :)

      Vymazat
  2. Já kafař nejsem a když už si v Brně chci jít někam sednout na čaj/shake/džus + zákusek, většinou mířím do Rebia. Jejich čokoládový černokněžník ze špaldové mouky s tvarohovým krémem nahoře u mě prostě porazí cokoliv v poměrně velkém okruhu od Špalku :)) Jinak mám docela ráda zmiňovanou Avii, tam jsem si vždycky chodila na "legránž" (velká sklenice s ovocem s namíchanými džusy podle vlastního přání a perlivou minerálkou) a pak cukrárnu Aidu na Jakubském náměstí, tam mají nepřekonatelné zmrzliny - různé ovocné sorbety i dietní "wellness" druhy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě Rebio už moc nebere, i když jsem tam chodila dřív dost. Docela mi na nich vadí ty kečupové omáčky se sójou a zeleninou na sto způsobů. Ale dezerty měli super, o tom žádná. :) Aidu taky miluju. A "legránž" je vtipná - jak se jim povedlo tuhle zpotvořenou výslovnost "le grand jus" rozšířit do povědomí všech krňanů. Aspoň jinde jsem na to nenarazila.

      Vymazat
  3. Mně to určitě zajímá, všechno mě zajímá. :)
    Myslím, že jsem v žádné nebyla, trochu mě odpuzují hipsteři... :))
    Asi ale zajdeme do pellini, až se dostanu do blízkosti Brna, protože člověka, který tomu rozumí, aby dnes pohledal... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zajděte. Občas tam sedávají i herci, co hrajou vedle v divadle B. Polívky. Tuhle jsem tam potkala samotnou Veroniku Žilkovou! :D (Na Brno dobrý.)

      Vymazat
  4. skoda ze som tento clanok nevidela v lete ked som bola v Brne :) Inak kavu zboznujem :)

    Pozyvam na NAJ giveaway o GUCCI RUSH,75ml. Tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/10/najlepsia-giveaway-ever.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tě taky budu zvát několikrát týdně na tu svou GA...

      Vymazat
    2. Ale musí to být nejlepší GA ever! :D

      Abych jenom neprudila, článek se mi líbí, i když se do kaváren nedostanu :) Ale v Olomouci jsem si teď oblíbila pro mě novou kavárnu s nejmilejší obsluhou :)))

      Vymazat
    3. No a která to je? Olmík znám a občas navštěvuju.

      Vymazat
    4. Jj, taky by mě zajímalo jaká, já kafe miluju. Jsem Olomoučačka skoronová a moc tu ty kavárna ještě nemám obšlápnutý :)
      Jo a pojďme se všichni hromadně zvát na GA. Nebo snad znáte lepší koment holky :D ...

      Vymazat
    5. Cafe Sant Angelo na Denisovce - někde mezi Muzeem umění a Korunou, taková nudla a z venku jdou vidět jenom dveře s velkým oknem/malou výlohou :)

      Vymazat
  5. Do Falku taky občas zajdu a je pravda, že si tam člověk občas počká i když tam narvané nemají, prostě slečny jsou pomalejší, ale stojí to za to. Kávu mají moc dobrou, slečny jsou velmi milé a celkově je atmosféra parádní.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojda,

    přejmenovat BRNO? To snad ne...!

    Btw když jsem v Brně stavěla na kávovou pauzu, tak je fakt, že tam na mne divně zírala většina lidí :-D PROČ? Mám na čele napsáno Pražák? Neee...

    Ale ke kávě tedy, kavárny jsem si poznamenala a aspoň vím, kde se zastavit příště... Určitě to bude Fratelli, ta mi padla do oka nejvíc... teď tam "JEN" trefit a nemít počmáraný auto od brněnských vandalů...

    Co se pražských kaváren týče, tak klasika Coffee Heaven mohu doporučit, potom mají super kávu v Majáku na Stodůlkách (Šostakovičovo náměstí), což je spíš restaurace, ale kávu mají vynikající... a skvělou kávu máme taky u nás v práci :-) respektive skvělej kávovar, káva je luxusní a okupuju ho samozřejmě každý den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těch ksichtů si nevšímej, to patří k místnímu koloritu. Jinak díky za doporučení, ale do řetězců na kafe chodím jen v nouzi a do Stodůlek mé kroky bohužel nevedou. :/ Když jsem v okolí Václaváku, Národní, I.P.Pavlova tak to jistí Louvre, Lucerna (i když to kafe bylo posledně ekl), café Braun, Slávie... Ale narazit na podnik s podobnou kávou, i když ne tak luxusní, je třeba na Smíchově, kam občas musím, mission impossible. Jo a ještě mám ráda Café Lounge na Malé Straně. A takový podnik by měl být povinně k potkání alespoň jednou za kilometr i mimo turistické centrum. Doufám, že si to někdo vezme k srdci. :)

      Vymazat
    2. Jsem rodilá Brňanka a asi jsem na místní ksichty zvyklá, protože mi nepřijde, že by se tu někdo šklebil. ;) Já zas narazila, když jsem jela do Prahy. Šla jsem s kamarádkou něco koupit do obchodu a zjevně řekla něco vtipnýho (ale zaboha nevím co, byla to nějaká úplně obyčejná věta) a takový zýchvat smíchu jsem dlouho neviděla. Ehm.. :)
      V Praze mi kavárny chyběly, chodila jsem kolem samých hospod/restaurací a když člověk nechce do řetězce, tak nemá na výběr.
      Na Krnu ;) miluju právě ty kavárny. Mimochodem, znáte tu mapu kaváren? Je ke stáhnutí na cliche brün.
      Nu a co se mých oblíbených brněnských kaváren týče, tak vede Mitte. Jsou tam asi čtyři stolky, děsně milé slečny a to capucino mi chutnalo náramně. A hipsterů jsem si nevšimla.
      Jinak Falk mě tuším nikdy nezaujal, Air Café mi přijde až moc neosobní. Ale tvoje tipy se mi líbí, určitě vyzkouším :)
      Bety

      Vymazat
  7. Dřív jsem hrozně měla ráda kavárnu Maya (na Jaselské), líbilo se mi tam mnohem víc než ve Falku. Útulné prostředí a úžasný výběr. A pak to nějak předělali a bylo po ptákách. Nevím, jak se to tam jmenuje teď, ale byli jsme tam po té rekonstrukci jednou a už nikdy více. Předtím tam měli veliký výběr jak káv a čajů, tak i nejrůznějších horkých nápojů s alkoholem i bez, domácí štrůdl a chlebíčky a tak dále. No a teď je menu výrazně ochuzené, interiér dost strašný a ceny tak dvakrát až třikrát vyšší... Tranzistor mám za rohem a zatím jsem tam byla jen na pivo, musím to napravit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta to je smutný, do Maye jsem po dobu studií na fildě chodila taky moc ráda, škoda. Stejně tak mě naštvali, když se přestěhovalo Bakala Café do Falku, Falk je sice taky dobrej, ale v Bakalce to bylo míň hipsterský :)

      Vymazat
    2. Maya krachovala od doby, co tam zakázali kouřit. Teď to má někdo, kdo neumí vařit kafe a už po tom podniku neštěkne ani pes. Jo, na Falku mě ti hipstři taky se*ou, ale kvůli kafi tam stejně budu chodit, dokud to nezavřou. :) Z Bakaly se tenkrát stěhovat museli, neprodloužili jim smlouvu. Snad se tam něco rekonstruovalo, jestli si dobře vzpomínám. Teď je tam Café Atlas a není to tam špatné. Ale taky dost hip a z kafe nejsem dvakrát odvázaná. Je udělané dobře, ale nechutná mi ta značka.

      Vymazat
  8. Já mám asi nejradši Lavazza coffee shop v pasáži Rozkvět, chodím tam už nějakých 8 let, slečny mě tam znají a když mě vidí, už mi chystají moji "kávu". Tu bezkofeinovou tam mají bezkonkurenční, stejně jako horkou čokoládu a limonády v létě. Navíc dělají i coffee to go, což takhle ho piju já, ale jinak na posezení to tam mám ráda. Jasně není to klasická kavárna, jako jsi jmenovala ty, ale i tady to kafe mají super :)

    Blondies z My Blond World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš Coffee Heaven? Jestli ne, jsem ztracená a tápu. :)

      Vymazat
    2. No ono to už není Coffee Heaven pár let :D ale jo, je to to stejné "místo/kavárna"

      Vymazat
  9. Jééé ty jsi taky Brňačka? :) Já taky, ale nikam, kam jsi napsala, na kafe nechodím a ani to moc neznám, abych byla upřímná :D

    Giveaway o Sleek paletku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kam chodíš? Jinak se neboj vstoupit, mají tam i jiné dobré drinky. :)

      Vymazat
  10. Krno mě pobavilo :) My byli s mužem v nějaké zapadlé kavárně, když tam měl pomoci, byla moc fajn, zelené sedačky, ale víc si nepamatuju :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já sice nejsem žádný ortodoxní kávomilec, ale když už, hodně se mi líbí v Air Café a v kavárně ERA. :-) Fratelli i Falk znám a mám vyzkoušené, Tranzistor ani Pellini vůbec. Takže připsáno na seznam plánů do budoucna, třeba Tě tam pak někdy potkám. ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ach kafe! To je moje slabost. Já osobně mám ráda studentské kavárny jako Krmítko v Fss, kafe dělají opravdu vynikající, měla jsem ráda i Veverku na své alma mater alias FF, teda do doby, než to převzal nový majitel a s kvalitou to šlo z kopce (kafe prostě hnus), no nedivím se, že kavárnu nakonec zavřeli. A v prváku jsme hodně chodili do Cafe Maia na Jaselské pod budovou původního areálu Fildy, ale to byly ještě doby, kdy se náš ústav jmenoval katedra a sídlil v budově B, která je nyní, ehm v prachu neboli stržená... :)

    OdpovědětVymazat
  13. A ja zbožňujem aj kávu z "bicykla" Kofi Kofi :) espresso macchiato robia fakt skvelé a v lete som si vždy dávala skvelú ice coffee :)

    OdpovědětVymazat
  14. Bezva článek, já mám ráda ještě Podnebí, to je zvlášť v létě, když je zahrádka báječné, potom klasika Mezzannine a teď celkem nově otevřená a bezvadná kavárna V melounovém cukru na Římským náměstí, mají strašně dobrý kávový speciality :) Z.

    OdpovědětVymazat
  15. Brno město kávy! A né že ne to mi nikdo nevymluví (v tomhle je to taková malá Vídeň, jak říká má kamarádka, co je rodilá Vídeňačka, takže by měla vědět o čem mluví) :D Nostalgicky vzpomínám na dobu, kdy jsem bydlela naproti Transistoru, to jsme tam byli pečení vaření... Pak jsme se přestěhovali poblíž Falku :D Tam je to ale už horší - občas ne zrovna milá obsluha. Každopádně kavárna Zastávka v Židenicích stojí i za štreku pro nemístní (navíc nabízí makronky z Republiky!). Jinak mám ráda Jiné kafe, či jak se to jmenuje - je to asi o ulici nad Falkem, na rohu - mají Jordi's čokolády a malý sekonhandový krámek, kde se dají najít krásné "vintage" šaty. Výborné kafe jsem též měla v Kafé do vany :)

    OdpovědětVymazat
  16. Já mám ráda Air Café, chutná mi tam cappuccino a v létě mám ráda posezení venku na nádvoří :-) Potom mám ráda Kofi Kofi, líbí se mi ta myšlenka prodávat kafe na ulici a kdykoliv se přemístit na jiný roh :-). A pak dělali dobré kafe v Krmítku na Fildě :-) :-) k mému velkému překvapení :-). Lenka

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za vaše komentáře. :)